lördag 27 juni 2015

En tripp till djungeln på Borneo och vad som finns kvar av den



Vi har tagit oss till Borneos djupaste djungler..eller det som finns kvar av det bland oljepalmsplantagerna. Vi är här för att se spännande djur och för att lära oss om naturen. Borneo för mig, var en av de där platserna i världen som fortfarande var vilda och outforskade. Det var en av platserna som finns på min "att göra" lista som jag hade tänkt att jag skulle åka till innan vi blev med familj. Sedan hade jag känt att det skulle ha fått vänta eftersom det kändes lite hard core att åka till med småbarn, att det skulle vara för farligt med alla djuren och tropiska sjukdomar och oroligheter. Sen ändrade vi oss igen när vi hade gett oss iväg på denna resa.

Det är precis som alla platser i hela världen - det är olika farligt beroende på vilket område man befinner sig i. Och det går att anpassa resan. Man behöver inte ge sig iväg på 3 veckors vandring med tält och machete. Det räcker att åka på planerade aktiviteter om man åker med småbarn..på ungefär ett sådant sätt som kanske en pensionär skulle göra. Det är ungefär vad vi orkar iallafall. Vår 10-dagarsresa här består av bekväma aktiviteter och dagsturer.

onsdag 17 juni 2015

10 roliga saker som en småbarnsfamilj kan hitta på i Ubud, Bali

Vi är en småbarnsfamilj med barn på 3 och 5 år som har bott i Ubud på Bali i Indonesien i snart 2 månader. Vi hade planerat att hyra hus och landa lite i våra liv i en månad. Eftersom vi har blivit så bekväma här förlängde vi visumet med en månad till och ska i slutet av veckan åka till den Malaysiska delen av Borneo i 10 dagar, som en slags mini-semester,  så att vi kan få nytt visum för Indonesien och bo här i juli också.

Ubud är ett litet samhälle norr om Denpasar på Bali. Det är öns konstnärsnav med en avslappnad, hälsofokuserad atmosfär. Ubud är ett litet samhälle som har växt ihop med byarna omkring det. I och omkring byarna finns risfält, trädgårdar, odlingar och djungel. Många kommer hit på sin smekmånad eller någon veckas semester. Det finns många dyra aktiviteter för turister som lägger mycket pengar på det under korta semestrar, som tex quadbike, vulkanklättring och white water rafting.

En del av de som reser hit fastnar här längre än vad de har planerat. Det bor ungefär 5000 expats varav många barnfamiljer i Ubud. I takt med att expat-befolkningen växer, växer också antalet saker att hitta på för dem. Nästan varje dag överraskas vi av att ha hittat nya smultronställen. Det är lätt att hitta till de dyra aktiviteterna, som tex white water rafting som inte passar en småbarnsfamilj, då de annonseras ut flitigt och det finns mycket pengar för Balineserna att tjäna på det.

Det som passar småbarn och småbarnsföräldrarnas plånböcker är ganska svårt att hitta så jag har sammanställt en lista av mina favoriter:

tisdag 9 juni 2015

Att hitta det sociala sammanhanget som en resande familj


Att ta det där steget. Att ge sig iväg. Att lämna det gamla livet bakom sig. Att inte veta vad som väntar. Att lämna familjen och vännerna och tryggheten. Det kan vara avskräckande för många tror jag. Det är lätt att bli bekväm i sina liv. Särskilt när man har blivit med familj och har fullt upp med att få ihop vardagen. För mig har det inte varit svårt att ta det steget. Det har funnits trygghet att veta att vi inte är ensamma om att leva så här. 

Det är inte helt ovanligt längre att man kan ha arbeten som tillåter en att arbeta var man vill och att man kan se värdet i att lämna sitt hemland för att upptäcka nya länder, och för att kanske få en bättre vardagsekonomi och mer tid till familjen då det kan vara billigare att leva i länder på sydligare breddgrader. Här i Ubud på Bali har vi upptäckt att det är ett slags nav för resande familjer som har ett behov att hitta sin egen "stam", sitt sammanhang. Det finns ganska många sådana nav på olika platser i världen, som tex Chiang mai, Penang och Bukarest. Det är ett slags flytande community där familjer kommer och lämnar det fysiska sammanhanget hela tiden, men där närvaron alltid finns digitalt. 

söndag 7 juni 2015

Gör kul saker av gammalt skräp..som en raketbil, hus eller en tamburin!

Henry hällde ut tygrosorna på golvet och använde förvaringsflaskan som hatt istället.

Idag besökte vi Bali reuse center, som är en slags pysselverkstad som håller öppet hus för allmänheten att komma in och pyssla med gammalt skräp, som hos många nog bara skulle ha hamnat i soporna. Här hade man användning för ALLT. Som var prydligt sorterat i olika burkar och lådor. Kaoset var iordning. Till och med skräpets skräp som blev över när vi pysslade samlades upp i PET-flaskor, redo för att användas till något annat slags pyssel.

Vi gillade verkligen konceptet och hoppas att vi kan hjälpa det att spridas vidare!

lördag 6 juni 2015

10 smarta lära sig-appar och program för barn


Tack vare dagens teknik kan du lära dig i princip vad som helst bara du har tillgång till nätet och en dator eller smartphone, vilket i princip gör skolan onödig för lärandets skull och gör att du oavsett ålder eller tidigare kunskaper kan lära dig själv. Jag ville hitta nya program för mina barn som är 3 och 5 år, helst på svenska, och har googlat en del. Jag upptäckte att många svenska program som är gjorda för barn i deras nivå och för lågstadiet är gjorda på ett tråkigt sätt. Jag saknade en lista på appar och program som faktiskt är BRA och inte har störande reklam så jag gjorde en som jag delar med mig av. Vi använder oss av de här apparna och programmen som ett kompliment i vårt resande liv som du kan läsa om här.

Khan Academy

Khan Academy är vårt absoluta favoritprogram som är utformat för att träna hjärnan och ge den utmaningar för att lära sig, så att den växer. Den utgår från att alla kan ta kontroll över sitt eget lärande. Ursprungligen utformades programmet för att Salman Khan ville hjälpa sin kusin att lära sig matematik via internet. Målet med Khan Academy är att kunna ge gratis utbildning till alla utan några annonser. Det består av ett stort team av utvecklare, lärare, formgivare, strateger, forskare och specialister som passionerat tror på att inspirera världen att lära sig. Det finns ett intressant TED-föredrag om Salman Khan som du kan se HÄR. Här lär man sig matematik, historia, fysik och många andra ämnen. Passar alla åldrar.  På engelska.



måndag 1 juni 2015

5 bra arbetsplatser för en Digital Nomad i Ubud, Bali

Fördelen med att vara en Digital Nomad är att man kan välja sin arbetsplats. Det kanske inte passar alla men den som kan skärma av sig och koncentrera sig i en miljö som inte är ett sterilt kontor kan göra det var den vill sålänge det finns bra uppkoppling.

Digitala Nomader finns överallt. De verkar dock flockas i Ubud på Bali där jag bor nu. Det är värt att nämna anledningen till varför igen: Ubud är ett trevligt avkopplande ställe som passar bra för familjer som är entreprenörer. Här finns det god mat, mängder av aktiviteter, ett arbetskooperativ, vackra hus, barnvänlig miljö, bra möjligheter till avlastning, relativt låga kostnader, samt ett behagligt klimat.

I Ubud finns det många som väljer att arbeta från caféer. För min egen del passar det mig eftersom mina barn gärna är hemma med vår nanny. Om jag också stannar hemma vill de självklart få min uppmärksamhet och vara med mig vilket resulterar i att inte så mycket blir gjort. Därför måste jag ta mig någon annanstans. Jag kan tänka mig att många här är i samma sits. Dessutom kanske man vill byta miljö och jobba någon annanstans än i sitt hem. Ibland är inte uppkopplingen den bästa. Det kan vara svårt att hitta  Därför listar jag mina favoritställen i Ubud:

Clear Cafe

Clear cafe ligger vid bron mellan Penestenan och huvudgatan in till Ubud. Från caféet har man vackra vyer över ravinen framför där det också finns ett tempel. Internetuppkopplingen är helt ok och det finns olika slags bord att välja mellan vare sig man vill sitta vid vanliga, vid en skolbänk eller vid låga bord på kuddar på golvet. Den som är vegan har kommit till himmelriket här. Det går att välja cashew -och kokosmjölk istället för vanlig till alla drycker. Det finns också speciella "Mylk" shake som är gjord av cashewnötsmjölk. Bland maträtterna finns det allt möjligt, både kötträtter och rawfoodmat. Jag gillade rawfood-lasagnen extra mycket här som var gjord av cashewnötsost och zucchini. Som tur är har jag märkt genom att testa här att jag inte reagerar på cashewnötter längre då jag tidigare har varit allergisk så för mig är det lite spännande.

Kaffepaus