tisdag 6 december 2016

En utbildning utan skola - Vi delar med oss av våra tips och tankar



Det finns nog lika många sätt att hemskola som det finns familjer som hemskolar. Varje familj är unik och gör det på sitt sätt. Alla har olika anledningar. Många gör det för att de helt enkelt inte tycker att skolan gör sitt jobb och för att de inte vill att någon annan talar om för deras barn vad de ska lära sig och när och hur. Vissa är religiösa och bor kanske i ett land där deras religion inte är mainstream så de hemskolar för att barnen ska få med deras kultur. Några gör det för friheten. Någon annan ska helt enkelt inte tala om för deras barn vad de ska lära sig. Det angår inte dem. Någon annan har barn som inte passar i mallen och vill hjälpa sitt barn på ett sätt som skolan inte kan. Och någons barn kanske blir mobbat och vantrivs.

Varför ska barnet anpassa sig till systemet? Varför är det inte tvärtom kan man fråga sig. Det är märkligt för de statliga skolorna finansieras av skatt - det vill säga man har tvingats betala för dem redan. Då borde barnet ses som en kund och inte en fånge. Det ska aldrig vara obligatoriskt att gå i skolan. Om man inte har ett val kan man inte vara annat än en fånge? Först när barnet ses som en kund som ska få bästa möjliga service kan vi jobba vidare med skolan. Det är ju helt bakvänt som det ser ut nu. Den svenska skolan är ett skämt. Det enda sättet att utbilda sitt barn utan våld och tvång är genom hemundervisning eller privata skolor.

Det är ingen omöjlig uppgift med att hemundervisa tväremot vad många tror men det finns knappt någon information på svenska om hur man gör (men tonvis på engelska förstås!). För den som är nyfiken men inte vet hur man kan hemskola ska jag berätta lite om våra tankar och bästa tips på verktyg som underlättar när man tar sitt barns utbildning i egna händer:

Välj ett sätt som passar familjen


Det är det allra viktigaste. Utbildningen ska vara anpassad för barnet och vad familjen har för behov samt efter vad familjen har för filosofi.

I vårt fall var friheten det allra viktigaste. Det är helt enkelt omoraliskt att tvinga till skolplikt! Eftersom friheten och icke-aggressions-principen (NAP) är det viktigaste för oss har vi anpassat utbildningen så att den är så fri som möjligt, det är såkallad unschooling men vi har vissa ramar. Att inte ge någon form av verktyg för att klara vuxenlivet alls är dock ett brott mot NAP, så vi har tagit med saker i vår vardag som vi tycker är nödvändiga för att klara vuxenlivet.

De allra flesta vi har träffat som hemskolar har olika varianter av den här idén i sin hemskolningsfilosofi. Även de som praktiserar en religion.

En av de viktigaste sakerna att ta med är att inte stressa och pressa. Generellt sett är hemskolning är lugn inlärningsform som sker i olika takt för olika familjer och barn. Det gör inget om barnet inte kan läsa vid 7-års ålder. Man lär sig förr eller senare. Det viktigaste är att följa intresset och inte döda kreativiteten så som skolan kan göra och att ha en lugn och harmonisk miljö. Alla ska trivas.

Hitta ett sammanhang


För oss som är svenskar eller från ett land som inte accepterar hemskolning är det viktigt att hitta en bas först. Jag har skrivit om lämpliga länder här. Tänk på att det inte bara handlar om det legala utan att hitta ett sammanhang också där det finns andra som delar din världsuppfattning. Du vill inte känna dig ensam i ditt val (tror jag) när du väl sätter igång. Jag tror det finns några få familjer som hemskolar i Sverige trots hoten. Jag kan inte föreställa mig hur det kan kännas att vara helt ensam om att välja den här vägen. Man behöver sin tribe! Generellt sett verkar det som den engelsk-språkiga världen är mer öppen för alternativ utbildning. USA, t.ex. North Hampshire, Florida, Californien, Texas och Colorado för att nämna några stater och British Columbia i Canada verkar ha de överlägset bästa sammanhangen för unschoolare. Det finns redan etablerade hemskolnings-kooperativ och det är inga konstigheter alls att gå den här vägen. Om man har möjlighet att flytta dit är det ett toppen-alternativ. Ett lätt ställe att sätta sin bas på som svensk är Storbritannien (ja de är fortfarande med i EU!) Det finns inte kooperativ på samma sätt men det finns en hel del som unschoolar eftersom det är helt fritt att göra det. De bästa områdena är runt universitets-städerna och sydvästra England. Det finns utförlig information om var man kan hemskola i världen på HDSLA's hemsida.

Ett ypperligt alternativ är att bli en worldschooler och leva på resande fot. Man får sitt sammanhang genom att träffa familjer med liknande livsstil och människor i de områden man reser till. Det blir otroligt många möten. Även om relationerna inte kan utvecklas på samma sätt som en fast plats så blir det intensivt. Alla har samma behov - att känna sammanhang.

Hemskolningslivet är tvärtemot ekorrshjulslivet med gott om tid för lek!


Om man skulle jämföra hemskolning med skola skulle man kunna säga att skolan tar upp nästan hela den vakna tiden. Det är skolan som styr vardagen och allt centreras runt den. Det är ständig jäkt och tider som man tvingas passa. Inom hemskolningen är livet och verkligheten det som är din vardag. En skola där man går 6-8 timmar och får minimalt med personlig uppmärksamhet från läraren motsvarar runt 2 timmar om man hemskolar (enligt de vi känner som följer ett curriculum). Det är för att barnet får den uppmärksamhet och hjälp som han eller hon behöver och kan koncentrera sig i lugn och ro som man inte behöver lika mycket tid för att lära sig samma saker. Vi unschoolar så jag mäter inte någon tid, men jag skulle tro att det är 2-3 timmar om dagen på ett ungefär som vi ägnar oss åt att skriva, rita, läsa och räkna.

Mycket tid för lek!

Resten av tiden är fri till lek och att göra saker som vi behöver/vill. Ofta är hemskolade barn med på vardagliga ärenden och får lära sig tidigt hur det funkar med att betala räkningar och göra saker som man gör i vuxenlivet. Så hemskolare och unschoolare har ofta tid för lekträffar. Det är dock en utmaning att hitta tiden eftersom alla har sina program som är individuellt anpassade åt sina barn. De träffar vi har är ofta informella och mer för skojs. Alla fixar lärobiten på sin egen hand.

Att ha mål och hjälpa barnen hitta nya intressen


Hemundervisning är verkligen inte för den som är lat. Det gäller att vara framåt och påhittig. Att gå ut och upptäcka i miljön runtomkring och ta reda på allt barnet frågar om. Barnen är naturligt nyfikna så om man redan är i hemskolnings-tankar är det nog troligt att man har ett frågvist barn som utmanar en med att ta reda på saker hela tiden som man inte vet. I hemskolningen ingår det att den vuxne lär sig också! Det finns massor av sätt att utforska världen och lära sig. Om ni inte redan har mål, bestäm teman och sätt något mål. Det gör inget om man inte når det och om ni skulle ägna er åt något annat. Det är bara för att ha en "kompass".

Det är ganska populärt bland hemskolare att lära sig med hjälp av ett "Curriculum", dvs skolplan. Det finns många olika skolplaner. Det är ofta lite mer populärt med waldorf eller montessori. Tom woods (som har en känd frihets-podcast) har Ron Paul-curriculum och kurser som man kan beställa. Det kan vara ett bekvämt alternativ om man inte vet hur man ska göra eller vill ha rutin på tillvaron. Man kan se det som en privat undervisning med en lärare på en familj. Jämför det med en lärare i skolan som ska tillgodose 30 elevers behov! Och här handlar det INTE om att läraren har utbildning och föräldern inte har det. Föräldern lär sig med barnet. För högre utbildning går det alltid att ta hjälp från andra - genom att tex anställa en privatlärare eller gå kurser.

Inom unschooling använder man inte någon skolplan utan fokuserar på barnets naturliga nyfikenhet att lära sig. Det viktiga är att lära sig hur man lär sig och att följa intressen. Föräldern är en slags mentor som matar barnet med det barnet är intresserat av.

Vi har unschooling som filosofi och är mer eller mindre unschoolade själva. Jag ska berätta vad vi använder för verktyg för att lära oss:

1. Privata lärare


Det är inte så dyrt som det låter. Om man bor i ett land med låga kostnader (vilket vi gör nu) är det ganska vanligt att man har privata lärare. Det är inga konstigheter som är reserverad för de rika. Många som hemskolar har egna lärare. Vi har just nu tjeckiska 2 gånger i veckan och matematik en gång i veckan. Tjeckiska-lärarinnan kommer hem till oss och matematiken sker genom en indisk utbildnings-kedja som heter "Brainobrain" som även finns i Sverige. Vi har hyrt in en konstnär som undervisar tillsammans med mig en gång i veckan. Inför nästa period har vi planerat för piano och gitarr-lektioner.

En lärare kommer hem till oss och lär ut tjeckiska

Brainobrain - en mattelärare på varje barn.


2. Aktiviteter och hemskolare som går ihop för att ordna kurser


Det finns gott om aktiviteter för barn som går i skolan när skoldagen är slut. Det verkar finnas hur mycket som helst faktiskt. Hur orkar de?? I shopping-centrumen i Malaysia kan föräldrarna lämna in barnen i drop-in-matematik-skolor som finns där medan de går ärenden. En stor skillnad som vi har sett mellan skolbarn och hemundervisade barn är att skolbarn ofta är trötta på aktiviteterna efter skolan. De har suttit still nästan hela dagen och vill leka, inte sitta still på ytterligare aktiviteter så det gäller att hitta rätt aktiviteter med rätt dynamik.

Ett smart sätt att få igång en aktivitet med rätt dynamik är att samla ihop familjer som vill gå på samma sak och fråga de som har kurserna om de kan ordna ett eget program för dem. Vi har gjort det i Prag med t.ex. yogan. Det är svårt att hitta tider som passar alla så man får helt enkelt bara välja en tid som verkar passa de flesta och köra på det.

3. Kurser, program och appar på nätet


De flesta riktiga programmen som finns är på engelska (eftersom hemskolning är olagligt i Sverige). Det finns ett rikligt utbud. Våra favoriter är dessa:

Khan academy - ett gratis matematik-program för alla. Det finns andra ämnen att lära sig också. Khan academy passar alla från småbarn till vuxen. Det är toppen om man vill bättra på sin egen nivå. Kursen börjar från grunden och det finns många videos som förklarar så att man inte missar viktiga bitar och "fastnar". Med Khan academy behöver man egentligen ingen lärare! Om jag får tid någon gång ska jag sätta mig med Khan academy själv. Börja använda Khan academy så kan ni fundera sen på varför det inte används i skolan ;)

Math seeds

Reading eggs och math seeds är program för att lära sig läsa och räkna på internet. Man kan få en tvåveckors gratis trial. Vi har köpt båda programmen. Det är på nätet så man behöver inte installera något utan loggar bara in. Reading eggs passar nog inte för att lära sig läsa på svenska men man kan kombinera det med något annat och lära sig engelska. Jag tror engelskan blir nödvändig om man ska hemskola eftersom nästan allt material som finns ute på nätet är på engelska. Det går jättebra att lära ett litet barn ett annat språk. En extra bonus är att tvåspråkiga barn blir smartare så det finns nästan inget argument för att inte lära sig ett till språk tidigt. Flera språk blir gymnastik för hjärnan.

Math seeds går bra att lära sig att räkna på utan att barnet kan engelska (med lite hjälp från en vuxen). Genom math seeds kommer barnet också lära sig siffror och annat på engelska eftersom det är mycket repetition på detta. När barnet har lärt sig en viktig del får han eller hon spela ett spel som belöning. Man får poäng och kan köpa saker till sin koja som man möblerar som man vill. Båda våra barn frågar om de får spela math seeds nästan dagligen. De tycker det är jättekul!

Starfall är ganska populärt bland hemskolare. Vi har inte testat det än eftersom vi har reading eggs som är likvärdigt. Det finns både ett program som kostar $35 om året och appar som man kan ladda ner. Det finns en hel del gratis material som man kan ladda ner för att skriva ut. Man lär sig läsa (på engelska) och räkna.

Gratis programmerings-program. Det finns flera program som är gratis där man lär sig grunderna i programmering. Det bästa är att det inte gör något om man som vuxen inte kan programmering men datavana är nog ett måste. Barnens favoriter ser ungefär likadana ut där man lär sig programmering genom att flytta "block" och se vad som händer. Det här är alltså grunderna för att förstå koden. En favorit heter "Scratch" och är utvecklad av det amerikanska topp-universitet MIT. Här får man bland annat lära sig att göra egna spel och animeringar. Här finns en blogg med hjälpsamma tips på svenska. På Tynker och Hour of code kan barnen lära sig om programmering i bland annat Minecraft. (När vi anordnar programmering för hemskolarna i Prag brukar det nästan alltid sluta med att alla barnen spelar Minecraft i slutet, vilket är ok också!) Codecademy är lite mer vuxet, där man jobbar med koden från början och kan lära sig att t.ex. bygga en Airbnb-sida. Vår 6-åring gillar det men behöver stöd från en vuxen. Det här programmet är toppen om du som vuxen själv vill lära dig programmering. Varför tipsar jag om så många programmeringsprogram? I framtiden kommer det vara nödvändigt att koda, det kommer att vara en baskunskap då allt blir mer och mer automatiserat. Skolan ligger efter med utvecklingen så därför lägger de inte lika stor vikt på det. Ett barn som lär sig mycket om programmering kommer ha ett stort försprång. Dessutom är det kul!

Nyttigt på svenska

- Utbildningsradion "meka med ABC". Detta har vi inte testat än man jag har kikat lite på programmet. Man lär sig om alfabetet och att ljuda. Det här hittade jag nyss så det ska jag sätta på till barnen ikväll :)

- ABC-raketens lära sig läsa app. Den här appen har jag blivit rekommenderad så detta ska testas snarast!


Några värdefulla sidor är How stuff works, som förklarar vetenskapliga ting på engelska. Man kan lära sig nästan vad som helst, tex det periodiska systemet och evolutionen. På how the body works kan man lära sig allt om kroppen. Utbildningsradion har rätt mycket bra material på svenska (fast du som går emot strömmen och hemskolar kanske får ta det med en nypa salt och komma ihåg hur statlig tv finansieras och vad det finns för intentioner)


4. Roliga och lärorika Youtube-kanaler

På Youtube finns det otroligt många kanaler.  De flesta är fristående och får sin inkomst genom klick och reklam-snuttar. Våra favoriter (på engelska) är TED-ED som är animerade videosnuttar som förklarar intressanta saker för barn och vuxna. Kurz-gesagt och SciShow är liknande kanaler som också har pedagogiska filmsnuttar. Det finns en liknande kanal som heter School of life som riktar sig till hemskolare. Den brukar vi dock undvika då den har haft en hel del felaktig information. Det finns också några indiska kanaler som felinformerar så man får som vuxen nog sitta med och kolla om man inte vet vad det är för kanal. PragerU är toppen för att lära sig om ekonomi, krig och politik t.ex. Bitbutter-kanalen är toppen för moral och etik - tex hur skatt är stöld. Jag vet ingen bra kanal på svenska tyvärr. De jag har hittat har varit trista och med dåliga animeringar. Om du har någon kanal i ditt länkskafferi får du gärna tipsa mig!



Så...behöver vi egentligen skolan nu för tiden - eller vad tycker du? Och du som hemskolar, känner du igen dig i det här? Jag vill gärna höra från andra som hemskolar om era bästa tips också!

lördag 3 december 2016

Julstämning och en promenad med fantastisk utsikt över Prag


Igår var det otroligt fint väder. Det var blå himmel med några enstaka moln. Vi bestämde oss för att skippa inomhus-aktiviteten vi hade planerad så jag tog barnen till Letna-parken istället. Vi har turen att vara bortskämda med två fina parker i närheten där vi bor. Stromovka, som är lite större, ligger ungefär 5 minuter bort med spårvagn. Letna ligger några minuter längre bort. Vi undvek Letna på sommaren för det var nästan alltid trafik-stockning till den fina linbanan som finns där. Nu har jag upptäckt en mycket fin promenadväg med fantastisk utsikt över staden, många fina klätterträd, och via den stora metronomen där Stalin-statyn en gång stod. Den sprängdes 1962 med en sprängladdning på 800 kg när folket fick höra talas om Stalins brott. Idag finns det stora utrymmen där med mycket "parkour-hinder" och platta stenar så idag är det ett tillhåll för Prags skejtare och barn som vill leka parkour. Om man är turist i Prag och bara har en helg på sig skulle jag absolut rekommendera att reservera en halv dag för att gå på den här promenaden.


Man kan ta rätt många olika spårvagnar till Korunovační och gå åt sydväst mot metronomen. Den går inte att missa. På vägen finns det många klätterträd i olika storlekar. Man kan antingen gå till Malostranske Namesti eller ta spårvagnen dit en hållplats från Chotkovy Sady.




Metronomen är ett mekaniskt instrument som ger en fast puls genom att svänga fram och tillbaka.

Det är en utmaning att kasta upp ett par skor på linan.

När man fortsätter västerut finns det en plats med mycket tjusig utsikt över broarna (Karlsbron i mitten).

På vägen till spårvagnshållplatsen Chotkovy Sady finns en vacker paviljong och träd och buskar att leka kurragömma bland.

Thai-massage-bil med tomte i! Märklig kombination.

Samma kitscha massage-ställe med fiskspa.

Karlsbron.



Det fanns ett gäng galna fiskmåsar vid den andra änden av bron som bråkade om brödsmulor i luften.




Här snålas det inte på julgransbelysningar!
Här bakas Trdelník - en slags donut-bakelse med grädde i.

Vägen till torget i gamla stan kantas av otroligt vackra byggnader.
Den astromiska klockan. Lika förundrande varje gång.

Den vackraste julgranen ute som jag har sett.









Eftersom vi har varit här så länge har vi undvikit de turistiska områdena och har faktiskt knappt varit där. Det finns nog fler turister här än tjecker. Man hör alla möjliga språk i massan. När man är här en längre tid är det därför inte så lockande att trängas och se turist-områdena. Mina favoritområdena ligger norr och västerut om floden. Det är sällan vi går till torget i gamla stan men förra veckan promenerade jag genom torget av en slump med resebloggarna Freedomtravel och då såg jag julgranen. Vilken skönhet! Den måste jag visa pojkarna. De var lika förundrade som jag. Vi spenderade kanske en timme på torget med att titta på granen, på djuren som fanns i ett mini-stall där, på vad de sålde i stånden, som tjeckisk glögg och punch, grillad hel gris, olika korvar, bakelser och öl såklart. Vi bestämde oss för att äta korv och grillspett till slut. På vägen hem gick vi på gatan Parizka som kantas av superdyra märkes-affärer som Dior och Hermes. Den var tjusigt dekorerad med många ljus-slingor i träden. Vi tog spårvagnen hemåt och hade en väldigt slapp kväll. 

  
Den fina kyrkan vid Strossmayerovo namesti på vägen hem.

torsdag 1 december 2016

Höst-rapportering om vår worldschooling-vardag i Prag

På taket på ett hus i Stromovka-parken.

Jag har inte hunnit skriva så mycket på sistone på denandraresan..för att vi har varit väldigt upptagna med worldschooling-projektet här i Prag och att fixa till boendet. Ett nomadliv på resande fot har för tillfället saktats ned och blivit mer eller mindre stationärt sedan September. Vi har haft en ganska lång sommar. Ända in till slutet av september nästan har vi kunnat bada utomhus. Vädret växlade ganska snabbt. De senaste veckorna har vi fått köpa in vinteroveraller och mössor till barnen. November heter "Listopad" på tjeckiska. Det betyder ungefär att "löven faller". Nu har i stort alla löv gjort det.

Hängmatte-mys i vår egen hängmatta från Hamaca i slutet av September.

Vi bor i ett mysigt område som är ganska central med närhet till allt. Vi har blivit lite för bekväma helt enkelt. Allt som behövs finns strax utanför dörren. Det kryllar av trevliga caféer och restauranger. Det finns till och med ett bryggeri som serverar sin egen öl och otroligt god mat i slutet av gatan. Mat-affären som har nybakat bröd på morgonen ligger mindre än en minuts promenad härifrån. Spårvagnarna tar 10 min in till centrum. Lyx. Trots att vi har ett nytt kök som är jättefint orkar vi inte laga mat varje dag för det finns många lata alternativ. Jag kommer skriva mer om detta i ett annat inlägg. Just nu lever vi inte riktigt nomad-liv men efter jul planerar vi för en långresa och då kommer denna fantastiska lägenhet finnas till uthyrning.

Istället för att resa har vi under hösten jobbat rätt mycket med våra hemsidor som säljer cashmere, mattor och hängmattor då vi har varit tvungna att bygga om dessa från scratch. Det återstår fortfarande 3 sidor att bygga om. Paul har jobbat mest med detta och jag har haft hand om worldschoolingen och hemmet.

Prag är inte en stad som är känd för hemskolning men det finns ganska många här; ca 5000 familjer. De är dock utspridda och många håller en mer strikt hemskolnings-stil. (Det är lagligt att hemskola men om man är tjeckisk och folkbokförd här gäller kontroller var 6:e månad). Det går dock att komma undan en hel del om man registrerar sig med rätt skola. De som unschoolar för friheten är ganska få. Och alla har sina egna program. Jag har jobbat mycket med att sammanföra familjer som hemskolar här, både tjeckiska familjer, resande familjer och utländska familjer som bor här med aktiviteter och träffar flera gånger i veckan. Det har varit lite gubbe-i-lådan vem som dyker upp. Det kommer och går nya familjer hela tiden och några blir regelbundna. Det är ganska krävande men det finns ingen ekonomisk motivering alls, utan det är helt ideellt för att skapa ett sammanhang som alla kan vara med i. Hur länge jag orkar vet jag inte. Jag blir jätteglad varje gång en ny familj kontaktar mig vilket händer ungefär en gång i veckan. Det får mig att vilja fortsätta köra på.

Förutom att det finns en tidslinje med händelser som är förutbestämda som t.ex. höstiga aktiviteter, pumpor på halloween, och höstpyssel som teman på träffarna har jag nu ordnat regelbundna aktiviteter med lärare. Några är bara för oss och några är i grupp.

Det är fantastiskt att man kan hyra in sin egen lärare. Tänk om man kunde göra det i Sverige? Med de här priserna skulle de faktiskt vara billigare så än att betala skatt och ha 1-2 lärare på 30 elever. Och betydligt mer effektivt. 2 timmars planerad hemskolning om dagen med egen lärare tror jag faktiskt att man lär sig mer på än 8 timmar i skolan.

På tisdagar har pojkarna matematik. De testade det en gång och bestämde sig för att de ville gå på matematiken under resten av hösten. Det är ett indiskt företag som heter "Brainobrain" som även finns i Sverige. De räknar med Soroban-abakus som är ett japanskt uråldrigt sätt att räkna med kulram. Barnen har var sin egen lärare som fokuserar 100% på dem och sitter i olika rum så att de inte stör varandra.

Brainobrain. Första trial-lektionen. Sedan bestämde vi för att de skulle sitta i olika rum och få one on one-lektion.

Båda tycker att matematik är jätteroligt. Winston som är 6 använder Khan Academy självständigt. Henry som är 4 räknar gärna på fingrarna och kan nu addera och subtrahera upp till 10. Vi upptäckte att han var genuint intresserad för några veckor sedan och har sedan dess köpt in programmet Math seeds som han använder nästan varje dag (tillsammans med en vuxen). Winston blev också sugen och ordnade trial-versionen själv på den andra datorn.

Math seeds

Några aktiviteter har jag ordnat för att jag tycker det är nödvändigt. T.ex. tjeckiska. Jag har hyrt in en lärare som kommer hem till oss två gånger i veckan. Vi vuxna har 2x1 timme tjeckiska i veckan + hemläxor (med en vanlig lärobok vilket funkar bra) och barnen har 2 x 30 min. De var inte jätteförtjusta i lektionerna först men jag tror de börjar gilla det nu. Lärarinnan har ingen lärobok för dem utan har anpassat deras lektioner för att fånga deras intresse med djur-spel och lekar. Till pojkarna har jag förklarat att det inte räcker med engelska nu när vi är här så länge utan jag ser det som att det bryter mot icke-aggressionsprincipen om vi inte ger dem verktygen som de behöver. Det blir ju särskilt viktigt under träffarna med de tjeckiska barnen. Andra regelbundna aktiviteter för familjerna här är programmering och bak och bus-fredagarna som vi har hemma hos oss. Sedan några veckor vi yoga med en lekfull och glad engelsk instruktör. Det blir avslappning, stretching, lek och gymnastik i ett!

Familje-yoga med vår familj och en annan familj med 4 barn.

Fredag är för närvarande vår bakdag för hemskolarna här.

Kreativitet i unschooling-stil med konstnären Luis Cerdas på måndagarna.


Schack för barn på söndagarna

Pumpor på Botanicka Zahrada (botaniska trädgården)
Halloween-temat höll i sig i drygt 3 veckor!

Färgsprakande höst på samma plats.


Prag är en underbar stad i dessa mörka tider.

tisdag 29 november 2016

Viva la revolucion...not! Och flykten från en charterresa mot äventyr i en orkan



En tyrann har gått bort och därför har jag gjort en liten Kuba-special och inblick i vår resa dit 2008. Det var resan då jag insåg att "la revolucion" inte är frihet så som jag hade indoktrinerats tidigare - utan snarare fattigdom och misär. Vi hamnade egentligen här av en slump då vi inte direkt hade haft Kuba på vår topplista för länder att besöka men våra vänner hade hittat en billig charterresa dit. Det var en 4-stjärnig all inclusive turist-resort på en liten "ö" strax nordost om Havanna. Vi visste i förväg att detta skulle vara den enda och sista charter-resan eftersom vi bara skulle åka på den här resan för att umgås med vännerna och vi tycker att hela idén med charter är avtändande. Poängen med att resa är ju att åka på äventyr! När dagen för avresan väl kom avbokade de dock resan i sista stund eftersom orkanen Ike var påväg dit och de hade en liten bebis och inte tyckte att orkaner och bebisar var en så värst bra kombination. Fast vi åkte ändå. Vi hade inga barn och en liten orkan var väl ingenting..för om det skulle vara farligt skulle väl rese-bolaget Thomas Cook ställa in resan? Så vi gav oss iväg ändå.




Vi anlände till hotellet med några busslaster fulla av tatuerade party-sugna engelsmän och så vi förstås. Man fick ett armband för att de skulle veta att man tillhörde resorten. Ganska snabbt fick vi reda på att det var mycket man inte fick. Vi snorklade långt ute eftersom det inte fanns några korallrev precis vid stranden. Då blev vi tillsagda av arga badvakter att vi bara fick snorkla med arrangerade (dyra) snorkel-turer arrangerade genom dem. Det var en ganska trist miljö med de fulla tjoande engelsmännen i poolerna och alla reglerna. Det kändes som att hela resort-teamet var så strikt hållna att det tog emot dem att ens försöka le och vara artiga. Sola och bada och dricka så mycket man orkar är inte alls vår grej (well..kanske någon gång ibland då) så inom en dag hade vi bestämt oss för att hyra en hyrbil och lämna resorten under större delen av de två veckorna vi skulle vara där. Vi lämnade kvar en resväska med hälften av våra saker på rummet och packade om för en rundtur på Kuba istället.



Vi fick en vit liten skit-bil från biluthyraren, det var den enda sorten som fanns, vilken var ungefär som en polski fiat eller gammal lada i dåligt skick. Resorten var en konstgjord ö, som från början var ett träsk vilken var förbunden till fastlandet med en smal vägremsa på någon kilometer. Efter att vi hade åkt några timmar på motorvägen fick vi punktering. Det är fruktansvärt dåliga vägar på Kuba - alldeles fulla med hål. Det verkar som om det inte är någon som ser efter dem. Så vi fick leta efter ett ställe som kunde laga däcket och stanna en natt där. Det var svårt att hitta hotell på Kuba för utlänningar. 

Dels för att man som utlänning inte får använda den kubanska peson, utan man måste använda "peso convertible" som är en separat valuta för utlänningar. Det innebär att man får ett väldigt begränsat utbud med ställen att äta och bo på. Det finns något som heter "Casa Particular" som är som en slags hårt reglerad statlig Airbnb. Då bor man hemma hos folk. Det är ganska dyrt på Kuba eftersom turisterna får ett separat utbud då de inte kan använda den konvertibla peson överallt. Vi kunde t.ex. inte äta på ställena där kubanerna åt eller kunde inte laga egen mat. Resultatet av separata valutor blir dels att kubanerna inte kan tjäna så mycket på turismen och dels att det blir dyrt för turisterna.  

Obligatoriskt att testa en cigarr. Här på en Casa Particular.




Första delen av rundturen gick till Trinidad, en vacker kolonialstad på den södra delen. Allt här var typiskt latinamerikanskt: färgglada hus på långa trånga gator i rutnät och gamla kyrkor i spansk stil. 



Fordonen var gamla från 50-talet (tror jag) precis så som på turistiska bilder från Kuba. Jag vet inte om det är så - men det verkar som om att man antingen inte får eller har råd att importera bilar. Det ser ut som Kubas utveckling stoppade på 50-talet och sedan dess har förfallit. Det tjusigaste är det som bevarats väl och tagits hand om från den tiden. Överallt "hänger" folk. Det verkar som om de flesta inte har något att göra. 



Nästan överallt där det fanns mänsklig närvaro var det kaos kändes det som. På sätt och vis kunde jag koppla ihop den hårt styrda tillvaron med att det gjordes revolt mot ordning ungefär såhär.. Eller så bryr sig helt enkelt inte folk här sig så mycket om ordning och reda för att det är så hett. Kan ju vara så också.

"Ditt exempel lever, dina idéer består".

Överallt längs med vägarna syntes propaganda för de enda som får styra Kuba sedan 50-talet (kommunisterna). Under en period av studie-tiden hade jag tyckt att "El ché" var cool. Fast den där propagandan och den misären vi såg gick inte alls ihop med den bilden jag hade haft som 20-åring. Vägarna och byggnaderna var slitna. Nästan alla jobb var statliga och lönen låg på ungefär 70 kr i månaden på den tiden. Nu är den 200 kr. Jag hade på något sätt trott att kommunismen här var annorlunda än i östeuropa (halva min familj kommer ifrån Polen). Men det var ganska likt. Så är det i kommunistiska länder i Asien som jag senare besökt också. Om man ska dela på allt finns det inget incitament till att förbättra..inte heller om inte kan leva på sin inkomst och inte ens kan skapa sitt eget leverne (lagligt). Visst finns det storföretag på Kuba, och det har blivit lite förbättringar nu men det är fortfarande marknadskapitalism, där de som är kompisar med de som har makt roffar åt åt sig själva, även herr Castro, medan de som jobbar hårt för sig blir straffade. Det finns ingen frihet med hårt styre. Folk ville inte prata om det. Man får inte tycka annorlunda och straffas för det. 

"Enhet, fasthet och seger"

"Jag är läraren"


"Energi-revolutionen"




Vi fortsatte mot Havanna, för att supa in den där typiska kubanska atmosfären. Dricka en kopp kaffe på café med live salsa-musik och fläktar som snurrar i taket. Och en cigarr i handen. Besök på rom och cigarettfabriker. Och promenera på tjusiga gator som kantas av 50-talsbilar och kubaner som hänger i den gamla delen av Havanna. 

En lång-ben gick förbi när vi fikade.







Vi fortsatte turen så långt västerut det gick. Det finns otroligt vacker natur här. Det finns vild djungel och avlägsna stränder där man kan snorkla bland koraller. När vi kom till den strandsnutten som jag hade sett ut på kartan närmade sig ovädret.





När orkanen var ett faktum bestämde vi oss för att det nog var bäst att avbryta snorkel-utflykten och söka boende inför natten. Vi frågade oss fram bland de få möjligheter vi såg (det här var avlägset) men det var ingen som hade något boende att erbjuda. Vi var ju utlänningar med konvertibla pesos. Vi bestämde oss för att styra kosan tillbaka mot Havanna och söka något på vägen. Det var bäst att hålla sig till en större väg. 

Mitt i natten började det blåsa ganska mycket men inte så mycket att vi skulle köra av vägen. En enorm samling grodor flockades på vägen och på bilen. Klockan 1 på natten kom vi fram till det enda hotellet som vi visste att vi skulle få boende på så här sent; det 5-stjärniga hotellet "Hotel Nacional" som är ett svindyrt men slitet hotell där diplomater och presidenter kan bo på. Det ingick absolut inte i vår budget att bo här men vi fick rum, tack och lov, och var glada för det. Vi fick utegångsförbud också, som inte gällde bara oss utan hela Kuba.)

Hotel Nacional de Cuba



Vi spenderade hela den första dagen med att titta på CNN som ständigt visade reportage om orkanen på ett väldigt dramatiskt vis. Reportern hade exakt samma utsikt som vi. Han måste ha bott Hotel Nacional. Här blåste det inte mer än en höststorm på västkusten i Sverige tyckte vi. Men vi fick inte lämna hotellet. Så vad gör man då?


Dricker mojitos förstås!

Och går på en bisarr kubansk Kabaré som låg i anslutning till hotellet.

Den var ganska porrig. Men så är detta ett hotell där politiker och andra perversa typer brukar bo på.

Dag 2 trotsade vi utegångsförbudet och gick på promenad. Det blåste inte alls mycket fast CNN sa att det gjorde det. Det fanns nästan inga personer ute. Några personer kom och sa till oss att vi måste gå tillbaka men vi fortsatte. Den förstörelse vi såg berodde mest på att saker och ting här är dåligt byggda och underhållna kunde vi konstatera. Tex de här gatulamporna. Det fanns rätt mycket bråte också. Och en och annan korall som blåst upp på strandpromenaden.





Cool graffiti på strandpromenaden.

När utegångsförbudet upphört upphörde även vår kubanska lyxtillvaro (till överpris) också. Vi lämnade Havanna och tänkte att vi skulle snorkla lite ändå på charter-resorten. Det var många hål i vägen. Det tog längre tid att köra tillbaka än vad vi hade tänkt så vi kom även denna gången fram mitt i natten. Till vår fasa var resorten helt öde. Var var alla? Vi tjoade lite grann tills att vi möttes av en mycket arg hotellchef som undrade varför vi var där. Han var rentav förbannad på hur vi kunde vara där och mitt i natten dessutom. Och hur vi hade kunnat lämna ön. Jag gissar att vi inte "fick" det. Hursomhelst fick vi instruktioner hur man skulle köra till den andra resorten. Tydligen hade alla evakuerats och flyttat dit på grund av orkanen. Bensinen tog slut ungefär när vi kom fram. Det rådde total kaos. 

Vi frågade de andra turisterna vad som hänt då vi upptäckte att i princip alla var fulla och förbannade. Vattenledningen till ön hade brustit. Ingen hade kunnat duscha eller spola toaletten sedan orkanen. Det stank. Vi blev tilldelade ett rum och fick ransonerat vatten: en vattenflaska på en liter per person. Men vi dricka hur mycket alkohol och läsk som vi ville! Saken är den att jag inte dricker läsk alls och jag inte har lust att släcka törsten med alkohol. Så vi gick till sjuksystern och fick extra vatten där. Efter ett tag ville de inte ge oss vatten där heller men vi gav oss inte.

Thomas Cook's klagomålsbord. De hade verkligen fullt upp!

Tack och lov var det bara några dagar kvar. Den otroligt ohjälpsamma och buttra personalen hade dock tappat bort vårt bagage så vi hade fullt upp med att försöka hitta grejerna. Sista dagen fick vi tillbaka dem. Innan dess hyrde vi motorcykel och utforskade ön. Det fanns fina stränder men utanför resortområdena var det träsk eftersom det var en konstgjord resort med fruktansvärt mycket mygg. Jag blev såhär biten på bara en minut när vi stannade motorcykeln för att ta bilden nedanför. Och då hade vi också myggmedel. De var otroligt aggressiva. Inte så konstigt att flygplan flög lågt över resorterna och sprayade gift-moln varje kväll.











Mysiga grannar utanför rummet.

Man kan sammanfatta resan som så att vi gjorde om resan från en charter (som vi inte skulle åkt på själva) till en resa på vårt sätt. Det var intressant och kul, men trist att se spåren av kommunism. Orkanen var definitivt något som gjorde resan speciell.