fredag 29 januari 2016

Förläng livet genom att resa!

Har du tänkt på vad du minns av din barndom och var dina mest starka munnen kommer från?


För min del är minnena från tågresan till Schweiz med pappa när jag var fem år det som är starkast - när tåget susade igenom de läskigt långa alptunnlarna. Och vandringen som kändes som den aldrig tog slut genom snö och bäckar i fjällen på sommaren som 4-åring. Strand-dagar med mormor i Polen under sommarlovet. Julaftnar på landet utanför Stockholm med midnattsturer på längdskidor med fotogenlyktor genom skogen. Nyårsaftnar hos farmor i Göteborg med utsikt över GP-husets fyrverkerier ackompanjerat med klenetter, fondue och julmust.

Minnena är av korta händelserika tillfällen. På platsen där jag har spenderat mest tid - på dagis och i skolan - har jag inte så många minnen om man inte räknar med saker som sticker ut som till exempel skolutflykter. Allt annat flyter ihop. Denna period i en statlig institution varade hela 17 år vilket motsvarar ungefär halva mitt liv och var väl mest slöseri med tid såhär i efterhand.

torsdag 21 januari 2016

En pärla vid röda havet

Kamel-ridning, någon?
En resa till Egypten bjuder på sköna stranddagar, snorkling och dykning bland några av världens finaste korallrev, fantastiskt god mat, samt service som är svår att matcha. Här får man en prisvärd semester där reskassan räcker längre och där man kan uppleva mer. Så det var hit familjen King hade begett sig.

måndag 18 januari 2016

Hur man tar sig över gränsen från Israel till Egypten


Då vi inte kunde hitta någon trovärdig information om att få visum vid gränsen och Egyptens ambassad i Stockholm inte hade någon hemsida och de hemsidor vi hittade angav olika saker tänkte vi att det är bäst att bara åka till gränsen mellan Eilat och Taba för att ansöka om visum på plats.  Det kan nog vara så att reglerna ändras ofta så det jag skriver kanske inte gäller om några månader men det gäller nu,  januari 2016, iallafall och så himla ofta kan de ju inte orka ändra på det!

Jag hittade inte heller någon bra information om hur man gör för att ta sig till gränsen och sedan därifrån så jag tänkte att det nog blir bra att skriva ett inlägg åt andra som också vill ta sig över gränsen.

lördag 16 januari 2016

En tripp till Israel och Palestina


Det tillhör väl inte till det allra vanligaste att åka på semester med småbarn till ett av världens mest kända konflikt-områden. Hursomhelst tycker vi (att man som alltid) inte ska låta sig begränsas av vad media (som gillar att förstora fel saker) väljer att skriva om. Dagen efter att vi landat fick vi höra via den svenska tabloiden Aftonbladet om att det fanns ett hot om en ISIS-terror-attack i Tel Aviv och att det tydligen var en nyhet samtidigt som det pågår saker precis överallt. För det gör det. Till och med i Sverige. Visst går det att resa med småbarn till ett konflikt-område - man får liksom vilket resmål som helst ta reda på om det innan och anpassa sig därefter. Det är inte svårare än så: Gör som de som bor där och var som vanligt. 

Vi hittade ett fantastiskt Airbnb-boende hos en Israelisk familj i ett litet samhälle 40 minuter från Jerusalem. Det låg i bergen och till skillnad från min tidigare bild av Israel som ett kargt, stenigt landskap möttes vi av stora skogar och vilda djur. Enligt vår airbnb-värd Yossi hade skogen planterats av judar för 50 år sedan som flyttade dit, som saknade skogen och helt enkelt gjorde något åt det genom att sätta igång och plantera. Fantastiskt! tyckte vi. Vilket otroligt jobb för det var verkligen en stor skog - som sträckte sig från flygplatsen i Tel Aviv ända till Jerusalem.

Vår entusiastiske värd berättade även en hel del om judendomen, om "hemliga" judar i Spanien som hade tvingats flytta därifrån för 500 år sedan, eller tvingats att döpas och bli katoliker eller välja döden. Hans familj var en av de som valde att lämna Spanien men som återvände 500 år senare och hittade en gemenskap bland spanjorer som hade överlevt detta i Spanien genom att konvertera till kristendomen fast bibehållt en del traditioner (tillräckligt få för att inte bli upptäckta) som de hade fört vidare i 25 generationer till nutiden. Dessa personer kände nu en samhörighet med Yossi. Några kommer nog att flytta till Israel - som ju är den enda judiska staten i världen. 

fredag 8 januari 2016

En dagsutflykt till Bergamo i Italien


Bildspelsfilm om vår resa till Bergamo!

Nytt år innebär nya äventyr för familjen King! Det kliade i fötterna efter hela 6 veckor utanför Cambridge i regnrusket i England. Det var helt enkelt för deprimerande även om vi hade det rätt trevligt ändå men det faktum att man inte kan befinna sig utomhus utan att bli blöt eller frysa (då vi inte riktigt den typen som klär sig efter vädret utan föredrar att vädret ska vara i vår smak istället) gjorde att vi beslutade oss för att ta oss till varmare trakter som även passar vår nuvarande halv-taskiga ekonomi. Efter mycket efterforskningar fann vi att det billigaste varma stället närmast oss var just Egypten och att det billigaste sättet att ta sig dit var med Easy-jet från Milano. Kort efter att vi hade köpt flygbiljetterna ställde dock Easy-jet in alla flighter till Sharm El Sheikh fram tills februari så där satt vi med flygbiljetterna till Italien utan vidareresan till Egypten. Efter lite mer efterforskning upptäckte jag att det gick flyg till Tel Aviv för samma kostnad och att man därifrån kunde hyra bil för billig penning och ta sig till Eilat för att därifrån ta sig med buss till Sinai-halvön..eller båt om det nu finns någon. Så långt har vi inte tänkt då vi hellre bryr om oss om vad som händer just nu istället. Och en tripp till Israel har faktiskt funnits på min önskelista så det gör inget att det blir en liten detour dit!

Hur vi packar för våra resor!


Hur packar man egentligen när man ger sig ut på en längre resa med småbarn och dessutom ska ta med sig jobbet? Det önskar vi att någon hade talat om för oss första gången vi gav oss iväg 2 månader till Syd -och Nordamerika för 2 år sedan. Då hade vi såklart med oss alldeles för mycket saker som blev besvärliga att släpa på egentligen. Just därför tänkte jag dela med mig av hur vi gör denna gången för att andra familjer som reser ska kunna undvika just det.