måndag 28 mars 2016

Vesuvius


Från vulkankraterns topp på Vesuvius kan vi skåda samhällena Pompeji och Herculaneum som det pliniska utbrottet ödelade för drygt 2000 år sedan. Namnet "pliniskt" har denna typ av utbrott fått eftersom det bara fanns ett enda vittne som hade skrivit ner vad som hände den augustidagen år 79 då Vesuvius fick ett oerhört våldsamt utbrott och spottade ut 1.5 megaton pimpsten, aska och lava i sekunden som Plinius den yngre bevittnade drygt 35 km därifrån. Folket hade aldrig skådat något sådant förut. Man tror att Vesuvius får ett pliniskt utbrott drygt vart 2000:e år. Då borde nästa utbrott vara rätt så snart, eller?

Påsk och påve i Vatikanstaten


Sådär lagom till påskdagen har vi hittat till Vatikanstaten som är världens minsta land vilket är beläget i Rom. Vi parkerade ganska nära men gick ändå gå runt större delen av muren som omringar Vatikanstaten eftersom det bara gick att komma in på ett ställe som låg på andra sidan. Vi fick vänta ett bra tag för att ens kunna komma in. Det kändes lite lustigt med de höga murarna som vi gick runt då påven nyligen har fördömt Donald Trump för att bygga murar längs gränsen till Mexiko och sagt "En person som bara tänker på att bygga murar, var de än må vara, och inte bygga broar, är inte kristen." (översatt).

söndag 27 mars 2016

En underjordisk stad vid foten av Vesuvius

Tidigare en vattenbrunn, sedan ett lufthål och nu dekorerad av bomber som minne av andra världskriget. 

Under den stökiga men vackra staden Neapel (Napoli) med dess hårt trafikerade smala vägar där en konstant kakafoni av ihärdiga tutanden och svordomar från otålmodiga chaufförer hörs ligger en förlorad värld vars historia påbörjades för lång tid sedan. Närmare bestämt 2400 år sedan. Då var området grekiskt och staden hette inte Napoli utan Neapolis som betyder "den nya staden".

Här finns katakomber, gravar, akvedukter, krigs-skyddsrum samt romerska vägar och marknader. De gamla grekerna upptäckte att den mjuka tuffstenen som består av gammal lava och aska passade bra att gräva ur underjordiska vattencister i för att uppfylla stadens vattenbehov. När romarna sedan tog över staden fortsatte de att gräva ut ett enormt vattenförsörjningssystem som täcker en väsentlig del av Napolis yta.

Efter romarrikets förfall har kommande generationer använt den underjordiska staden för att dumpa sitt avfall i. Staden har drabbats av kolera-epidemier flera gånger varpå den underjordiska staden spärrades av tills den upptäcktes igen vid andra världskriget och då kom till stor användning som gömställe när den drabbades av bombräder. Istället för att ta ut skräpet plattades det till och ett nytt golv lades direkt på så att takhöjden blev lägre.

lördag 26 mars 2016

Närkontakt med vulkanisk aktivitet i kratern Solfatara


Vi har tagit oss vidare från vår detour till smurf-staden Alberobello vid den italienska klacken för att fortsätta vår lärorika upptäcktsfärd bland vulkanerna. Vi hittade till Solfatara av en slump som är en grund vulkankrater nära Pozzuoli utanför Napoli (Neapel). Det är en vilande vulkan där det finns vulkanisk aktivitet att beskåda från nära håll. Vi upptäckte och lärde oss om flera häftiga fenomen som till exempel fumaroler. Det är öppningar i jordskorpan som finns vid vulkaner. Fumaroler släpper ut vattenånga blandad med olika gaser som till exempel svaveldioxid och saltsyra. De låter och fräser rejält. Det finns inget direkt skydd vid dem så man får akta att man inte bränner sig. Runt fumarolerna finns små gula kristaller. Man kan bevittna pooler med lera som kokar och bubblar samt känna håligheterna från gasbubblorna under marken när man går omkring i kratern.

tisdag 22 mars 2016

Bland trulli-hus i Apulien


Det finns en stad där det finns små gulliga cylinderformade hus som ser ut som små smurfhus. Den staden heter Alberobello. Alberobello kallas också för trullis huvudstad och är ett Unesco världsarv. Här och omkring i Itria-dalen är vägarna kantade av dessa små hus som ser likadana ut men ändå har lite personlighet. En del har (för de som tror på det) magiska symboler målade på de gråa klapperstenstaken. Dessa stenhus kallas för trullo och trulli i plural. 

Trullo-husen har tjocka väggar som varierar mellan 80 och 270 cm. Tjockleken gör att värmen hålls utanför under sommaren och innanför under vintern. Det finns skrifter från 1400-talet som ger ledtråden att den enkla tjocka stenkonstruktionen lätt kunde monteras ner när skattmasarna kom på besök för att kräva skatt för husen och sedan monteras igen. Området var enligt anteckningarna som hittats en skog.

söndag 20 mars 2016

Stromboli


Stromboli är vulkanön som stiger upp som en rykande 926 meter hög kon ur havet. Den är vulkanen som aldrig slocknar. Där man garanterat kan bevittna vulkanisk aktivitet och för den skull kunna göra det i lugn och ro utan någon större risk. 

Här möts man av en unik vildhet och skönhet som man inte kan hitta någon annanstans. Det är märkligt att man inte hör talas om Stromboli så ofta som resmål. Ön blev faktiskt känd genom Ingrid Bergmans romans med Roberto Rossellini när filmen "Stromboli - guds land" spelades in 1949. 

Namnet Stromboli härstammar från det grekiska ordet Stronguli som har givit namn åt den på grund av dess kon-aktiga form. Stromboli är en av 3 aktiva vulkaner i Italien som ligger mellan den europeiska och afrikanska kontinentalplattan. Den är 2700 meter hög om man räknar från havsbottnen. Ständigt hörs små explosioner från toppen där 3 kratrar är belägna. Små moln av aska söker sig uppåt mot himlen. Denna form av vulkanisk aktivitet har gett namn åt "stromboliska" explosioner. 

fredag 18 mars 2016

På upptäcktsfärd på vulkanen Etna

Högst uppe på högsta kratern i Crateri Silvestri!

Det som är så häftigt med Sicilien är att det finns sådana oerhörda kontraster. Nere vid havet är det soligt, t-shirt-varmt och nästan badvänligt medan man på toppen på vulkanen Etna måste pulsa igenom den djupa snön och man egentligen skulle behöva ett riktigt vinterställ också. Vi gjorde två turer till Etna under två helt olika förhållanden. Den första gången var vulkanen naken förutom den allra högsta toppen på den. Den andra gången hade det snöat rejält så att vulkanen förvandlades till ett vitt vinterlandskap. Om vi hade tänkt på saken hade vi givetvis skaffat en pulka men vulkantoppen hade varit täckt av moln ett par dagar så vi hade inte kunnat se att det snöat där förrän vi väl var på plats.

Etna är en 500.000 år gammal vulkan som skiftar i höjd. Det finns vulkanisk aktivitet här eftersom Sicilien ligger precis där de Europeiska och den Afrikanska kontinentalplattorna möts. Etna är en av 3 aktiva vulkaner här. De andra heter Stromboli och Vesuvius. Just nu är den 3342 meter hög. Den sprutar dock inte ut lava så värst ofta. Den senaste gången var i december 2015 så vi räknade inte med att kunna se någon lava här. Det fanns dock spår av lava som den tidigare hade sprutat ut vilket skapade ett häftigt landskap - som om det vore en annan planet.

Siracusa och Leonardo da vinci / Archimedes-muséet


Siracusa i den södra delen av Sicilien är en härlig bohemisk stad där man säkert kan spendera många dagar. Det fanns ett helt område med en grotta som kallas Dionysus öra, en amfi-teater, ett nekropolis (begravningsplats) och tempel och lämningar av en gammal stad - allt på samma ställe som jag gärna skulle ha sett men resten av familjen valde bort detta för att stanna extra lång tid på ett häftigt museum som vi hade hittat - Leonardo da vinci och Archimedes-muséet!

Här fick man testa de roliga maskiner som Leonardo uppfunnit och fick se den tydliga kopplingen till Archimedes som han inspirerats av. Det fanns ett lekrum som barnen om de fick välja gärna skulle ha spenderat flera dagar i. Där kunde man bygga saker enligt Archimedes och Leonardos instruktioner och med de saker som fanns där. Det fanns också ett rum med saker som Archimedes uppfunnit. Muséet låg i den vackra stadsdelen Ortigia.

torsdag 17 mars 2016

Aci Castello - på ett bedårande vackert Sicilien


Den vackra fiskebyn Aci Castello ligger strax nedanför Aci Bonaccorsi där vi bodde på Sicilien. Här finns det häftiga formationer av basaltlava som kallas för "kuddarna". Det är som öar med branta klippor som vågorna slår emot strax utanför byn. Lavan bildar också ett dramatiskt landskap med gott om häftiga lavaklippor att gå omkring på vid slottet.

Samhället har fått sitt namn av slottet Aci Castello som byggdes av normanderna mellan år 1071 och 1081. Slottet har förstörts flera gånger av jordbävningar, tsunamis och vulkanutbrott. Det senaste var 1693. Det byggdes upp igen 1718. Nu är det ett museum och en kaktus-trädgård med de mest fantasirika kaktus-sorter vi har sett. 

Tips på en bra bas för att utforska östra Sicilien och Etna


Under en vecka har vi haft vår bas i Aci Bonaccorsi som är en liten stad som ligger vid foten av vulkanen Etna på Sicilien. Det var hemtrevligt - så nära som man kan komma när man lever som nomader och säkerligen det närmsta vi har kunnat kalla "hem" förutom huset vi hyrde på Bali. Vi hittade Casa De'll Etna på Airbnb av en slump (klicka på airbnb-länken så får du 166 kr att spendera på vilket boende som helst på Airbnb). 

Vår värdinna Santina och hennes man har tänkt på ungefär allt. Allt för att laga mat och kunna baka fanns och vi fick två extrasängar med till barnen. Lägenheten i huset är tillräckligt stor för en familj och med mycket hyllor och garderober för att kunna organisera sina saker vilket har varit en ganska stor kontrast mot de senaste månadernas spartana boenden där tillhörigheterna mesta legat i väskorna. Det var skönt att bo någonstans där det såg nytt, rent och fräscht ut och inte fanns något som helst att anmärka på och detta för en låg kostnad som passar vår rese-budget.

Vi önskar verkligen att vi hade kunnat stanna längre och lära känna dem bättre. Vi hoppas på ett nytt återseende igen snart någon gång. Först ska vi utforska de delar av Italien som vi har tänkt och följa våra andra rese-planer!

fredag 11 mars 2016

Sagolika Taormina



Vi hade ingen aning om vad som är bra att se på Siciliens ostkust förrän vi av en slump slog rot ett tag i en fantastisk Airbnb-lägenhet hemma hos en italiensk familj vid foten av vulkanen Etna och fick höra talas om bland annat Taormina. Vi googlade lite och upptäckte att det fanns en gammal grekisk amfiteater där och tänkte att det kunde vara en lärorik utflykt med barnen så vi tog oss dit. 

Taormina ligger på en klippa. Det finns en linbana ner till havet till en annan del av stan. Jag gissar att linbanan går precis till badstränderna längs stan och på den lilla ön Isola Bella som är ett reservat som vi inte hann med under vår upptäcktsfärd för vi hade fullt upp med att utforska amfiteatern, en häftig park med krigsminnen för soldaterna som dog under 1:a världskriget som en torped, en kanon och statyer och de vackra gatorna och trapporna.

torsdag 10 mars 2016

Ett vidunderligt vackert klipp-landskap i Kalabrien


Vi hade landat i Lamezia Terme och tagit oss med hyrbilen till den vackra klippstaden Tropea. Egentligen var målet att ta oss till vulkanen Etna direkt men vi fastnade för den sköna naturen på vägen dit och bestämde oss för att ta en paus några dagar. Tropea balanserar på ett brant berg ut mot havet - nästan längst nere i Italien i en region som kallas för Kalabrien. Tropea passar perfekt för några dagars avkoppling och utforskning. Det fanns många smala gränder bland de gamla husen som barnen gillade att springa runt bland. Husen längst fram mot klippan är lite läskiga. Här skulle man störta rakt ner mot en säker död om man skulle ramla från balkongen. Kusten här kallas för gudarnas kust - kanske för att det är utomjordligt vackert här. Färgen på vattnet är något alldeles speciellt. En turkos nyans jag inte har sett förut. 

Saqqara - steg-pyramider och det antika nekropolis


Saqqara är en intressant plats att besöka 30 km söder om Kairo. Vi spenderade en eftermiddag här strax innan stängningsdags. Det fanns inga andra turister utan bara vi och försäljarna vare sig de hade små stenpyramider att sälja eller en kamel eller åsne-tur.

Saqqara är det antika egyptens begravningsplats för invånarna av Memfis, den gamla egyptiska huvudstaden. Här finns Djosers steg-pyramid. Djoser var en farao under den 3:e dynastin. Saqqara har varit en begravningsplats under ungefär 3000 år. Det finns 16 pyramider som är i behov av renovering och en hel del statyer och andra byggnader. Att det här var en spännande plats att besöka visste vi inte förrän vi såg Djoser-pyramiden skymtas i horisonten när vi besökte pyramiderna i Giza och vi kände igen namnet Saqqara eftersom det finns en öl-sort (för turisterna) som heter "Sakkara" med bilder på den. Vi hade ingen guide utan vandrade bara omkring bland de historiska föremålen. Kamelföraren som jag tror hette Mohammed berättade dock vad han visste. Henry gillade att gräva i den fina sanden och Winston gillade att klättra. Man behöver inga vanliga lekplatser när man leka här!

Det historiska Kairo


Det historiska Kairo är en gammal del av Kairo som även kallas för "Islamic Cairo". Mannen på bilden ovan gör så som många andra män gör för att fördriva sin tid när de inte har några kunder - läser koranen - om och om igen. Det islamiska historiska Kairo grundades för nästan 1000 år sedan och har blivit erkänt som ett världsarv under 1970-talet. Det är smutsigt och stökigt men fullt av kontraster som gör ett besök väl värt när man är i Kairo. Här kan man om man vill irra omkring i timmar längs de smala gränderna och hitta till marknaden. 

onsdag 9 mars 2016

På upptäcktsfärd till pyramider i Giza




Vi hade nått vårt mål i Kairo: Ett av världens sju underverk och en av de mest magiska platserna jag har besökt. Matematiska underverk som är långt före sin tid. I Giza finns nio pyramider. De tre största heter Cheops, Cheften och Menkaura. De minsta pyramiderna är drottningarnas. Cheopspyramiden är hela 147 meter hög och är den högsta. Det är förbluffande hur de gamla egyptierna har kunnat bygga dem utan moderna maskiner. Kalkstensblocken är enorma. Det finns en teori om att stenarna har lyfts från flottar och placerats på rätt ställe med hjälp av vattnet vars nivå har höjts med hjälp av en damm. Tidigare fanns det vatten här. Nu är det bara öken och den smutsiga staden Giza som växt ihop med Kairo och sträcker sig fram nästan hela vägen till pyramiderna. En kultur som låg så långt före de övriga i sin utveckling för 4500 år sedan. Det skulle vara spännande att veta hur den kulturen skulle ha sett ut idag om den inte plötsligt försvunnit. Undrar vad som kan ha hänt? Om de kanske råkade ut för någon sjukdom som tog kål på hela befolkningen. 

Det koptiska Kairo


Det koptiska Kairo är en gammal stadsdel i Kairo. Stadsdelen har fått sitt namn av de första kristna i Egypten som kallades för kopter. Det sägs att den heliga familjen (Maria, Josef, Jesus) flydde hit när Herodes ville döda alla barn i det som då var en del av romarriket men idag kallas Israel eller Palestina. Idag finns det ungefär 10% koptiska kristna i Egypten. Det är den äldsta versionen av kristendomen som kan spåras till 100-talet efter Kristus. Kanske det låter som ett resmål för kristna pensionärer att åka dit fast vi hade rätt kul trots att vi varken är pensionärer eller religiösa. Det finns otroligt vacker konst att se och många roliga gränder att utforska. Vi hade inte tråkigt en enda sekund. Det koptiska Kairo är lätt att utforska själv utan guide. Man följer bara skyltarna och går från den ena kyrkan till den andra. Det fanns ett museum också men vi hade spenderat nästan hela dagen här så det räckte med att gå omkring. Den vackraste kyrkan var den "hängande kyrkan" som byggts ovanpå en passage. Under växte det palmer förut. Marken har blivit 6 meter högre sedan den byggdes så man ser det inte lika tydligt hur högt det var men det ser fortfarande rätt häftigt ut ändå.

Egyptiska muséet i Kairo


Det egyptiska muséet i Kairo är definitivt ett av de häftigaste muséerna jag har besökt. Här har mycket av innehållet som fanns i pyramiderna tidigare hamnat. Det är otroligt att se hur färgerna har bevarats. Många av föremålen ser knappast ut att vara så gamla som det anges. Muséet var gratis för barnen och kostade 80 egyptiska pund per vuxen och var lika spännande både barn och vuxna. Det bör absolut inte missas om man åker till Kairo!

söndag 6 mars 2016

Tips på barnvänligt boende alldeles intill pyramiderna

Henry med ett av världens klassiska underverk.

Om man åker till Egypten bör man knappast missa att åka till de magiska pyramiderna i Giza som ligger strax utanför Kairo. Eller staden har nog mer eller mindre växt ihop med Kairo. Kairo med dess kringområden har ungefär 19 miljoner invånare och är en stor och stökig stad där luften är tjock av smog. Det tar lång tid att åka från den ena änden till den andra så om man vill kunna besöka pyramiderna utan att behöva resa så lång tid är det bäst att bo på plats vid dem. 

Genom en snabb sökning på nätet hittade vi till vandrarhemmet "Pyramids Loft" som är beläget alldeles invid pyramiderna. I två nätter bodde vi i deras lägenhet som har två sovrum, badrum och kök. I skrivande stund kostar det 40 dollar per natt att bo här. Här hade vi utsikt från vardagsrums-fönstret över pyramiderna och tillgång till två härliga terrasser med utsikt över dem. Ahmed eller "Thomas" som han kallar sig som driver detta vandrarhem är välkomnande och ger bra tips oavsett om man bara är här för en dag eller vill stanna lång tid. Det verkar vara rätt vanligt att de som jobbar här inom turismen ger sig själva västerländska namn. Det fanns till exempel en kamelskötare vid torget som kallade sig "Mike" fast egentligen hette han "Abdullah. Nästa gång vi träffar några med västerländska namn i Egypten ska jag heta Cleopatra och Paul Mohammed har vi bestämt. Pyramids Loft är iallafall en bra hub att komma till när man kommer till Kairo. 

lördag 5 mars 2016

En outsiders observationer av Egyptisk kultur

Såhär åker barnen bil i Giza!

Vi lämnar Egypten bakom oss för tillfället men med ett sexmånaders visum tillhands om vi ångrar oss senare. För tre dagar sedan tog vi det slumpmässiga beslutet att checka in på ett femstjärnigt hotell nära flygplatsen. Nja, så slumpmässigt var det nog inte. Att det blev just där var bestämt av priset och recensionerna på booking.com. Att det blev en utcheckning från en plats i den lägre delen till en incheckning i den högre smärtgränsen av vår ekonomi bestämdes av förföljelsen av lopporna, jagande krimskramsförsäljare som såg oss som deras byten som inte förstod ett “nej” som upprepats ett dussintal gånger samt diverse andra slags parasiter.

Valet stod mellan att köpa en ny dyr reseförsäkring och tågbiljetter till Luxor med rasistiskt premiumpris för icke-egyptiska medborgare såsom vi hade tänkt innan eller det enkla alternativet som undermedvetet lockade oss till den loppfria och irritationsfria världen vi var bekanta med i England. Om man är fri kan man snabbt ta beslut som passar stunden. Visst går det att komma ifrån det som besvärade oss i Egypten. Ett praktexempel är den lilla bubblan Mövenpick i Taba där vi spenderade halva vår tid i Egypten. Nästan helt frikopplad från sin omvärld. En liten bit av perfektion där omgivningen utanför består av samma besvärande parasiter samt de otaliga check points med en blandad kompott av soldater med alla slags gevär och stridsvagnar man kan tänka sig. Här är de dock inte militärgröna utan gula för att matcha bakgrunden.

Att hitta balansen mellan spänning och avslappning under resandets gång är en konst där man ibland får tweeka lite för att få till det. Om man inte hade Air miles.. Vad hade man gjort då utan att bli ruinerad? Troligtvis suttit på en buss påväg mot Luxor som körs av en spritt språngande galen busschaufför som kör om fordon när det kommer mötande trafik i samma fil.. På samma sätt som ALLA vi såg körde på vägen mellan Sharm el sheikh och Giza för det är väl det som är standarden här.