lördag 30 april 2016

Flyttpackat inför Prag!


Nu har vi besökt svärföräldrarna och vännerna här i Cambridge. Igår åkte jag och maken för att packa ihop det vi vill ha i Prag. Saker som stått i vårt lager som vi egentligen använder för hängmattorna och pashminasjalarna. Saker som vi inte sett på mer än ett år.

Ungefär hälften är barnens saker (tågbanor, lego, kulbanor, pysselsaker, pedagogiskt material, böcker - you name it). Och hälften är saker som vi inte ville göra oss av med som kan få det att kännas hemtrevligt för oss i Prag som kohudsmattan i giraffmönster, lite gardiner, kuddar och min Magimix-mixer och juicemaskin som jag saknat en del. Vi hittade frö-lådan också! Så det kommer nog bli en hel del planterande. Sånt där som man inte kan göra på resande fot och som man faktiskt saknar. Ett tag iallafall :)

fredag 29 april 2016

Hur förklarar man skatt för barn?

Vi pratar rätt mycket om skatter eftersom vi har eget företag och barnen ofta är med oss när vi jobbar så vi har förklarat för dem hur det fungerar med vad som händer om man inte betalar skatt. Jag tycker verkligen att barnen ska vara inkluderade när man diskuterar familjens ekonomi och hur samhället fungerar från tidig ålder eftersom de ändå hör och ser vad som händer runtomkring vilket är tvärtemot hur jag upplever att min egen barndom var där de vuxna inte pratade om "vuxensaker" med barnen. Nu har Fablernas land och Johan Norberg skapat den fenomenala filmen "Den röda hönan" som förklarar det omoraliska med skatt. Visa den gärna för ditt barn och andra vuxna - gärna de som försvarar skatten ;)



torsdag 28 april 2016

Spillrorna av en flygplanskrasch 25 år senare


Vi gjorde ett kort stopp i Stockholm för att besöka den nyaste familjemedlemmen i min systers familj och umgås med dem och lite annat. Det snabba besöket rundades av med ett särskilt möte för något som jag och min mamma för evigt kommer ha ett speciellt band till - nämligen gottröra-kraschen. Lyssna gärna på P3 dokumentär där jag och några medstörtare blir intervjuade. Denna flygplanskrasch är den som är mest känd i Sverige eftersom det är ett stort passagerarplan från ett känt flygbolag som kraschade där utgången egentligen borde ha varit att ingen skulle ha överlevt men nu blev det inte så. Några av oss som lever med olyckan i sitt förflutna har hittat till varandra och denna dag ordnades en alldeles speciell träff av några av våra medstörtare där vi för första gången fick se de rester av flygplanskroppen som lämnats på Arlanda och där vi fick en special-rundtur och lärde oss om hur flygplatsen och flygsäkerhet fungerade idag.

Sopot - den klassiska badorten i Polen


Polen är inte alls det där gråa trista öststats-landet som många tror. Det gråa och trista har ju i samma veva som kommunismen föll ihop i Polen ersatts med färgstark kreativitet, lite frimarknadstänk och allt som kommer av detta. Polen är ett modernt land idag som på många plan har sprungit om Sverige som jag noga har följt med i utvecklingen - eftersom jag själv är halvpolack och har spenderat mina somrar här i Sopot. Från att det har varit badförbud under 80-talet, och från att ha haft sunkiga sexshoppar på torget och sett slitet ut har staden återfunnit sin glans och en gång igen blivit den populära badorten den en gång var innan kriget.

Huvudgatan Monte Cassino har moderniserats och hit har mängder av coola restauranger och butiker flyttat in. Priserna för bostäder har skjutit i höjden och nu är Sopot en av Polens dyraste städer att köpa bostad i. Strandpromenaden har blivit "städad" och här finns nu också tjusiga restauranger och hippa klubbar samt många lekplatser.

måndag 11 april 2016

A Short Guide To Homeschooling in Prague


Having left Sweden 14 months ago to travel the world. We have found that a lot of our travels has been a search for a place to live and work that is homeschooling friendly and where there are great alternative schools. We have now found Prague.

In this ex-communist country, there are quite a few homeschooling families and many expat families who have moved here for a bunch of good reasons. It is so good that we are thinking that it is a good idea to settle here.

I think that Prague is a great option for Swedish families who wish to homeschool and are therefore forced to flee the Swedish state. Many educational refugees from Sweden choose neighbouring Finland or Norway, but I have never been interested in moving to these countries partly due to the climate, partly due to the high taxes and partly because there are not enough activities and meetups for homeschooling families.

If you have to leave Sweden, all of Europe is within a few hours flight, so it doesn't make so much difference in terms of travel cost or distance if you are in a neighbouring country or a short flight away, so you may as well look for the place that fits the most criteria.

We went to the Czech Republic first and foremost because we heard that there are many libertarians here , and therefore people who are likely to practice peaceful or respectful parenting and people who disagree with government schooling.

lördag 9 april 2016

En resa mellan suddiga gränser


Vi fortsatte vår resa norrut från Prag genom okänt territorium för att komma till slutmålet i denna etapp av den: Mina släktingars stad Sopot i norra Polen. Genom rome2rio kunde vi hitta en mer direkt rutt då den de sålde på tågstationen i Prag gick via Katowice och Warszawa vilket inte alls var på vägen samt kostade betydligt mer. I Prag sålde de dock inte biljetter för hela resan så vi kunde bara köpa den första delen till Trutnov som är en liten tjeckisk stad ganska nära den polska gränsen.

Mittendelen mellan Trutnov i Tjeckien och Sędzisław i Polen som visades på rome2rio gick inte att hitta när vi dubbelkollade på en annan sida för att se avgångarna. Denna linje på drygt 35 km var endast aktiv sommartid och då ett par gånger i veckan. Den sista delen mellan Sędzisław och Sopot verkade gå bra att åka på. Så nu fick vi välja om vi ville chansa eller ej: ta den tågresan som erbjöds på tågstationen i Prag eller ta den som vi hittade genom rome2rio där biten över gränsen var ett mysterium för oss. Tänk om det inte fanns något tåg eller taxi där? Tänk om det inte fanns någonting alls i Sędzisław precis så som vi kunde ana på kartan att det inte gjorde? Vi valde det senare alternativet. För vad är det värsta som kan hända? 

fredag 8 april 2016

Ett bitcoincafé och en oas för libertarianer i Prag


Vi hörde talas om bitcoin-caféet Paralelni Polis för några veckor sedan vilket fick oss att vilja styra kosan mot Prag istället för till Grekland som vi hade planerat.

Vi valde ett slumpmässigt boende nära caféet så att det skulle vara lätt att ta oss dit. Dels visade det sig att lägenheten "an amazing flat with fairies touch" som vi hyrde genom Airbnb var riktigt mysig och bekväm och att området Holosevice som den låg i med alla dess mysiga kvarter och secondhand- affärer och caféer var precis vad vi behövde i Prag. Här skulle vi kunna tänka oss att bo ett tag!

Paralelni Polis är verkligen en oas för ancaps och bitcoin-entusiaster. Det här är det första stället som vi har besökt som enbart accepterar Bitcoin. I Ubud på Bali finns ett liknande ställe som heter Hubud.

Paralelni Polis är inte bara ett café utan det är också här som institutet för kryptoanarki håller hus, och där det finns en hel våning med coworking spaces som de kallar "Paper hub" och en våning för kreativa 3D-konstnärer och robot-byggare som heter "Makers lab". Här hålls bitcoin-träffar och föreläsningar. Den översta våningen är en föreläsningssal. En gång i månaden hålls träffar för unschooling-gruppen som finns här.

Syftet med Kryptoanarki-institutet är att göra verktygen för obegränsad spridning av information på Internet tillgängliga och att uppmuntra en parallell decentraliserad ekonomi med kryptovalutor som bitcoin. Det är en förening där de som driver det och jobbar här är voluntärer. Vi blev rundvisade av voluntärerna Ondrej och Kristina men har kommit hit flera gånger för att fika och en gång för en föreläsning. Det är inte bara hackare och libertarianer som fikar här utan ibland kommer det in gamla tanter. Då får de hjälp med att öppna en bitcoin-wallet.

onsdag 6 april 2016

En liten guide för hemskolning i Prag


Efter 14 månaders resa, som delvis har handlat om var vi skulle vilja jobba och bo som är hemskolnings-vänligt eller där det kan finnas bra alternativa skolor, har vi nu hittat till Prag.

I detta ex-kommunistiska land finns det ganska många familjer som hemskolar och många expats som flyttar hit och med det strategiskt nära läget till andra länder i Europa kan vi konstatera att det kan vara en bra idé att testa att slå rot här. Jag kan gissa att de svenska familjer som ifrågasätter skoltvånget som måste fly landet om de inte vill vara med på det skulle vara intresserade av ett alternativ som Tjeckien.

Utbildnings-flyktingarna från Sverige tar sig oftasts till de närmaste alternativen vilket är de andra nordiska länderna som ligger intill. Jag har nog aldrig varit intresserad av flytta till någon av dessa länder - dels pga klimatet och dels pga de höga skatterna och dels på grund av att jag inte tycker att det finns tillräckligt mycket aktiviteter och umgänge om man vill hemskola. Om man måste flytta kan man lika gärna ta sig till ett ställe som passar in mer på ens kriterier snarare än att det är ligger vid Sveriges gränser.

Vi tog oss till Tjeckien först och främst för att vi hörde talas om det finns många libertarianer här (och därmed folk som praktiserar nära föräldraskap och inte gillar statlig skola).

Det verkar som det finns ungefär 500 tjeckiska familjer som hemundervisar här. Det finns många utlänningar som bor här från många olika länder varav ungefär 8000 från bara USA. Det finns svenska familjer här med (som jag hört talas om men inte känner). Det finns flera grupper för hemundervisare och enligt de som hemskolar här finns det en aldrig sinande mängd aktiviteter och kurser som man kan delta i.


Lite om byråkrati och vad som gäller här


Tjeckien tillåter hemskolning men man behöver vara inskriven i en skola här som är hemskolnings-vänlig om man skriver sig här som gör 2 kontroller om året. De vill göra kontrollerna på tjeckiska så det kanske inte är intressant för de som inte kan det. Dessutom måste man skriva ett brev och berätta varför man vill hemskola och lite annan formalia. Om man är Tjeck och man är med i det tjeckiska skolsystemet.

För en utlänning gäller dock inte samma saker. Många som bor här skriver in sig i distansskolan Clonlara eller så kan man vara skriven någon annanstans och då kan det vara bra att vara det i ett annat nordiskt land eller i Estland där man kan få E-residency vilket passar bra också om man är företagare. Eller i Storbritannien som vi är, som är helt unschooling-vänligt, om man har en adress att skriva sig på där förstås. Regler ändras hela tiden och den information jag har angett är vad folk har sagt till mig så det är bra att kolla upp mer vad som gäller själv och göra en studie-resa hit om man vill flytta hit för att hemskola.

Grupper i Prag som hemskolar på Facebook 


Det finns många olika grupper som hemskolar i Prag. Det finns antagligen grupper utanför facebook med. Här är några exempel på grupper som jag har gått med i:

Den tjeckiska gruppen hittar du HÄR.

Gruppen för expats hittar du HÄR

Gruppen för libertarianska hemskolare hittar du HÄR

Några länkar till aktiviteter och kurser


Det finns som jag nämnt en ofantlig mängd kurser och aktiviteter i Prag för barn. Här är länkar till några av dessa.

Classacts kan man hitta olika kurser för barn från småbarn till stora barn på engelska och tjeckiska.

Kids in Prague - Här hittar du aktiviteter och kurser också

Internationella scouterna i Prag

Fotboll för barn på engelska

Kreativa workshops for barn på engelska - Muddum

Kiddum - Legoskola, robotbyggande och lego-lekhörna

Malostranska beseda - Konst, musik, lekhörna.

Prague activities for cool kids - facebookgrupp för barn-aktiviteter.

Galerie gud - Kul namn på ett konstgalleri där barnen får vara kreativa.

Makerslab - håller hus i Parelni Polis. Detta är ett 3D-labb med kurser.

Mysiga parker med lekplatser och beer gardens


I Prag är det vanligt med pubar (eller beer gardens) vid lekplatserna. Givetvis behöver man inte dricka öl varje gång man ska till en lekplats men det är väldigt lockande att göra det. Ölen är god och billig här och kostar 10 kronor ungefär på de billigare ställena. Det brukar finnas kaffe och mat där med om man inte vill ha öl. Vi tar helst med oss picknick och fyller flaskor med vatten när vi går ut. Kranvattnet går bra att dricka. Det finns många ställen med picknickbord och om man glömt att ta med sig mat kan man köpa piroger och pizzor för ungefär 10 kronor.

Ladronkaparken - Den ligger ganska nära gamla stan och har lekplatser, mysig beer garden med restaurang och passar bra för att cykla och åka rullskridskor i.

Matejska Pout - Stort nöjesfält i en jättestor park där det finns många lekplatser och beer gardens.

Gutovka - En jättestor lekplats med klätterväggar, skateboardpark och restaurang. Här träffas ofta hemskolarna.




Några exempel på privata skolor i Prag


Att man inte gillar skoltvånget betyder ju inte att man inte gillar skolor. Det handlar om att inte tvingas till att gå i skolan! Det kan vara bra att veta att det finns många privata skolor här och att barnet inte gillar skolan så behöver de helt enkelt inte gå där. Sådär som man önskade att det skulle vara i Sverige.

En utförlig artikel om internationella skolor finns att läsa här.

Školy Hlásek - En skola med 30 lärare på 100 elever som drivs av anarko-kapitalister som praktiserar nära föräldraskap.

Skola Muj Projekt - en liten skola som är mer inriktad på barnens individuella behov.

The international montessori school of Prague

International school of Prague

Montessori-skolan You & Me.

Hitta bostad i Prag-länkar


Det är lätt att hitta bostad i Prag. Man får vara snabb för det läggs ut nya hela tiden och en bostad som man hittat på förmiddagen kan vara uthyrd samma eftermiddag. Om man vill hitta bostad rekommenderar jag att komma hit först och bo på ett Airbnb-ställe medan man letar.

Atlas-reality.cz


HomeSweetHome

Praguerealestate

Airbnb - för att hitta bostäder för kortare tid från ett par dagar till vad värden och du känner er bekväma med.

Sreality

Smarta länkar 


Här är några användbara länkar som jag har hittat:

Slevomat - Prags "groupon". Här hittar du mängder av rabatterade aktiviteter.

Tesco i Prag - handla online och få levererat för bara 2 euro. Man kan skriva in produktnamnen på engelska.

Kolla nanny-stateindex för att se hur fri du blir i Tjeckien

Lite tankar om plus och minus med att bo och hemskola i Prag


Det finns såklart bra och dåliga sidor med alla länder så här listar jag några saker som jag tycker är bra och dåligt:

+ Aktiviteter, kultur, internet, närhet till släkt och vänner.
Av de länder vi har besökt under året har Indonesien (Bali) varit ett av våra topp-alternativ för att hemundervisa i då det finns många som gör det och många som är entreprenörer som flyttar dit eftersom de vill bo i paradiset. Det vi har känt att Bali har saknat har varit snabbt internet, rimligt avstånd för att besöka vänner och släktingar i Europa, samt kulturellt och intellektuellt utbud. Visst finns det många museum och konstgallerier och visst finns det kurser men inte i samma utsträckning som i Europa. För att vara en liten stad på 1.2 miljoner invånare har Prag verkligen mycket att bjuda på. Avståndet - korta flygningar till Sverige och England - är också OK.

- Kostnader att flyga.
Det var inte lika billigt att flyga som vi hade trott fast en bra bit billigare än att åka till jämförelsevis Bali såklart. Priserna ligger på ca 300-1000 kr beroende på när man flyger. Det är ganska nära till andra europeiska städer som tex Wien och Krakow så det kan vara bra att kolla upp priser dit med och ta tåget därifrån.

+ Ett modernt land med hög levnadsstandard.
Tjeckien har som exkommunistiskt land som har ganska mycket fri marknad utvecklats i rasande takt precis som de andra exkommunistiska i sin närhet. Jag vågar påstå att det är högre levnadsstandard i Tjeckien och Polen än i Sverige.

+ Trevligt för egenföretagare.
Det finns flera co-working spaces för entreprenörer och även om det tjeckiska skattesystemet är lite krångligt är det fortfarande en bättre deal än den svenska, fast det bästa vore såklart att driva sitt företag från tex Estland där man kan få E-residency. Det finns flera coworking-spaces som tex på Paralelni Polis vilket kan vara trevligt om man vill ha lite sällskap och en trevlig arbetsmiljö. Det är ganska billigt att hyra lokaler här med om man hellre vill ha det.

+Skönhet och natur
Flyttar man till Prag flyttar man till en stad med makalöst vacker arkitektur (i de gamla delarna) och där de mer moderna är trevliga med. Staden har otroligt många parker, så även om man är mitt i så känns det som man är mitt i naturen. Ett annat + är att luften inte känns förorenad. Det är tyvärr ett problem vi har känt finns på många andra platser där vi har velat hemskola som tex i London eller Bukarest och många städer i Asien.

+Klimatet
Vi har testat att bo i länder med tropiskt klimat och samma klimat året om. Det är lite trist faktiskt att det är samma. Jag tycker tropisk värme är OK men maken gillar inte att svettas hela tiden. Prag är lite varmare än Sverige och det regnar mindre här än på där vi bodde i Sverige. Det kan dock vara väldigt varmt på sommaren. Det finns riktiga vintrar med. Man kan åka skidor i bergen som ligger 1.5 timme härifrån.

+Närhet till alpina backar 
Ta bilen 1.5 timme så är man framme i St Anton i Österrike.

- Avståndet till havet
Jag gillar hav. Jag vet inte hur jag skulle klara att vara ifrån havet. Fast det finns sjöar och floder här med stränder och man kan köra till den Kroatiska rivieran på 7 timmar.

- Språket
Det kan vara svårt att lära sig tjeckiska (som vuxen) men det går om man vill såklart. Man behöver inte kunna tjeckiska här utan klarar sig på engelska enligt de utländska familjer vi har träffat här. Många tjecker pratar bra engelska och många aktiviteter och kurser för barn är till för expat-befolkningen och de tjecker som vill att deras barn ska lära sig engelska. Jag tycker att det krävs att man som hemundervisande svensk lär sitt barn engelska tidigt eftersom i princip allt material för att kunna hemskola som finns tillgängligt på internet och youtube är på engelska och många som hemskolar är engelsktalande.

+Det är billigt att bo här
Om man vill få valuta för sina pengar idag bör man välja ett land i Östeuropa, Sydeuropa eller Sydostasien där det är billigt att leva och där det finns ett stort utbud. Då kan man ha råd att bara ha en person som arbetar i familjen och därmed ha råd att hemundervisa tex.

Kooperativ för homeschooling


Det finns ingen organiserad verksamhet för detta idag som vi känner till men vi och en annan familj har planer på att starta ett kooperativ. Kooperativet kommer att vara inspirerat av dels Elon Musks skola och kooperativet Voyagers. Tanken är att det ska drivas av familjerna som är med, att det är icke-religiöst och empiriskt med fokus på nära föräldraskap. Vi tänker oss att vi skulle ge barnen datorer och maskiner för att ta isär och att vi som grupp kommer ha möjlighet att bjuda in föreläsare och kunna få undervisning på andra universitet och museer precis som skolor kan ordna utflykter för sina klasser, och att vi genom att vara flera kommer att ha råd att ha aktiviteter som man kanske inte har råd med som en ensam hemskolande familj. Den som är intresserad av att delta eller vara med i utformandet av projektet kan kontakta mig.





måndag 4 april 2016

En intervju om hur det är att vara digital nomad

Knut Monasson intervjuar mig för att ta reda på hur det är att vara digital nomad och jobba på distans - detta med två små barn som vi hemundervisar.  

Vår i Prag


Vi följer med - i takt med blommorna börjar blommar rör vi oss norrut. Först har vi mött våren i Israel och Egypten, sedan i Italien och nu Tjeckien. Sedan det nya året har vi avverkat våra hemskolnings-projekt på plats det gamla Egypten, lite marinbiologi i Röda havet, Romarriket och vulkanologi i Italien. Det har varit 3 intensiva månader så laddade med kunskap att våra hjärnor nästan blivit lite elektriska. Nu behöver vi fokus på andra saker så vi har tagit oss norrut till Prag där vi känner att vi har några sidor vi har saknat som vi hoppas hitta här. 

Vi åkte hit för att vi ville besöka Bitcoin-caféet Paralelni Polis, och då Prag kan vara ett alternativ för oss att hitta libertarianskt umgänge i och vara av intresse att hemskola i. Jag ska berätta mer om Bitcoin-caféet lite senare. En av de första sakerna vi gjorde var att hitta till en amerikansk familj som hemskolar här som liksom oss inte har någon anknytning till Prag utan bara bor här för att de vill. 

Genom dem uppenbarade sig det faktum som vi kände på oss - att Prag nästan är outtömligt på aktiviteter för barn och vuxna och att det finns en stor andel expats här. Det kan vara det mini-Ubud-utopia som vi vill hitta i Europa. Här finns anarkistiska familjer som unschoolar, expats som hemskolar, och en drös med flexibla skolor som man kan gå en dag i veckan i om man vill. 

lördag 2 april 2016

Rom - en turistfälla på påsklovet


Jag vet inte hur många gånger vi har åkt till Italien men det är säkert över 10 gånger och då har vi de flesta gångerna åkt till Alperna. Rom har inte riktigt prioriterats på våra resor men denna gången tänkte vi att vi skulle åka dit. När jag läste latin på gymnasiet var det mycket prat om att åka till Rom på studieresa. Fast det blev bara prat och inget hände. Latinet har mestadels fallit i glömska nu eftersom det var halva livet sedan och jag inte har använt det förutom att det varit till hjälp för att lära sig andra språk som spanska och italienska.

Jag hade en del koll på vad jag ville se i Rom. Landmärket Colosseum, Forum Romanum och Romulus och Remus-statyn fanns på min att-besöka-lista. Romulus och Remus var tvillingarna som blev ammade av en varg och som grundade staden Rom. Då de inte kom överens om var stadens gränser skulle vara så Romulus mördade sin bror enligt sagan

Det första vi gjorde var att ta oss till Colosseum. Vi hade lämnat tillbaka hyrbilen eftersom vi tidigare hört att det är ett helvete att parkera i Rom så vi beslutade oss för att åka med kollektiv-trafiken. Det där var det värsta i transportväg som vi hade varit med på lång tid! Det tog ungefär 2 timmar att ta oss dit med buss, tåg och tunnelbana fast det bara var 13 km i avstånd. Om vi inte hade rest med barn hade vi lika gärna kunnat gå. Jag köpte först biljetter för 12 euros till helt fel ort, sen funkade inte kortläsarna på maskinerna för nästa led i transporten och vi fick jaga runt efter småpengar eftersom de inte tog sedlar heller, och sen det att tränga sig bland folkmassorna. Folkmassor som består av stora andelar turister eftersom det är påsklov just nu. Note to self: åk inte till rom eller ett populärt resmål när det påsklov. Klaustrofobiskt och lite småläskigt var det också då det också gick omkring militärer med stora maskingevär på varje station vi var på.

fredag 1 april 2016

Pompeji - en stad där minnena ekar från en förgången tid


Pompeji. Vi gjorde ett besök i den historiska staden jag tyckte var tråkig att läsa om på historie-lektionerna i skolan. Säkert för att man blivit tvingad till det och för att läraren inte alls gjort det intressant. Så när Paul ville se Pompeji var jag måttligt intresserad men väl på plats möttes vi allihop av häpnad. Av en stad som stått stilla i tiden. Där man kunde känna skräcken och där man kunde ana det dekadenta bekymmersfria liv som förts här.

En del av husen är i bra skick för att de snabbt begravts i det moln av gas, aska och halvsmält pimpsten som kom att täcka staden. Människorna som bodde där hade ingen chans att fly undan när vulkanen väl började spy ut det och täcktes så snabbt av det att deras kroppars former har bevarats och man har kunnat se hur de såg ut när de dog genom att fylla i håligheterna från dem med gips. Man har hittat ungefär 1200 kroppar hittills och har inte grävt ut hela staden än. Det gjorde verkligen ett starkt intryck på mig att se resultatet av katastrofen som inträffade den 24:e augusti 79 e.kr. På något sätt kändes det som om det inte alls hände för så lång tid sedan.