tisdag 31 maj 2016

Prag zoo


Vi åkte till Prag zoo som vi hade hört mycket gott om. Jag brukar vanligtvis inte vara så förtjust i djurparker eftersom det är lite grann som att besöka ett fängelse. Men det kan vara en lärorik erfarenhet och på ett märkligt sätt kan en djurpark med en bra standard vara förhållandevis bra för djurvärlden eftersom man blir lär sig om biologi och kan sprida medvetenhet om tex hur palmoljan påverkar djurvärlden.

De flesta djur i Prag zoo har tillräckligt med utrymme och ser ut att må bra. Elefanterna hade även fått en liten unge i April vilket jag tror är ett gott tecken. Prag Zoo är enormt stor och för små fötter kan det vara ganska ansträngande. En halvdag med att bara se en del av djuren och några av lekplatserna räcker gott. Djurparken är inte dyr, så man kan komma hit flera gånger. Ett tips: Måndagar är "happy mondays" och då är det extra billigt!

Vi kommer sannolikt att göra fler utflykter till Prag zoo i sommar med Prague worldschoolers så kolla in vår kalender om du vill gå med oss.

Ett utkikstorn

Vacker tiger i en tjeckisk djungel!


En av många lekplatser.


Tibetanska bönekvarnar.


Ett område ser lite ut som i Indien.


Släpp inte ungarna med blicken för en sekund för gå försöker de kanske ta sig in!


Närkontakt med en flodhäst.


En utter som äter en levande fisk - precis som i det verkliga livet.


Vi gillar Orangutanger..de är mycket sociala..


..och inte så olika oss.


Vår i Prag - fullt av blommor!


Flygande hundar i fladdermusgrottan..på Bali hade vi en fladdermus som husdjur faktiskt.


Stor lekplats. Här fick vi sätta stopp för besöket. Det var för varmt, och vi kommer snart tillbaka!


Liften är lite läskigt. Den ser ut som en kvarleva från kommunismen där man undrar om den faktiskt är ordentligt fastskruvad.
En kort film om turen i liften och en del av djurparken.

En lång promenad till Observatoriet i Prag


Den här helgen fanns det extra mycket att hitta på i Prag för det var "barnens" helg. Det var svårt att välja mellan allt spännande som var gratis som erbjöds men i slutändan kom vi fram till att Observatoriet skulle vara en bra idé för då kunde vi också prata med dem om att arrangera ett workshop senare för våra barn på engelska. Vi tog oss hela vägen från Brevnov mestadels till fots med barn på sparkcyklar och föräldrar som fick springa efter. Observatoriet ligger högst uppe på ett berg som kallas "Petrin". Man kan åka klättertåg upp till toppen.

måndag 30 maj 2016

Vad är anarkokapitalism?

Författare: Hanna Söderström

Anarkokapitalism är en term som kan te sig svårbegriplig och den är förmodligen en av de ideologier många vet minst om. Socialism, liberalism, anarkism, syndikalism, kapitalism osv, det finns många termer som beskriver olika politiska system och samhällsordningar, men vad är anarkokapitalism?

Anarkokapitalismens grundstenar


Anarko syftar till begreppet anarki. Det betyder inte "utan ordning", utan "utan ledare". Ett anarkistiskt samhälle ska inte ha några ledare med makt att påtvinga andra sina övertygelser med våld. Det betyder inte att det inte ska ha någon ordning, eller ledare i den meningen att folk frivilligt väljer att organisera sig och utsé ledare i frivilliga gemenskaper. Grunden för ett anarkokapitalistiskt samhälle är frivillighet mellan individer och den moraliska övertygelsen att det är fel att initiera våld mot andra människor oavsett syfte. Detta kallas för icke-aggressionsprincipen.

Ickeaggressionsprincipen ska dock inte misstas för en pacifistisk (mot all form av våld) övertygelse. Anarkokapitalisten är emot våldsmonopol och att med våld påtvinga andra människor sin övertygelse, men har inget problem med att försvara person och egendom från övergrepp med våld. Tvärtom är det många anarkokapitalister som menar att rätten att äga och bruka vapen för att försvara sig är fundamental. Men eftersom anarkokapitalismen inte talar om hur saker ska lösas – den är ju i grund och botten anti-politisk – så finns inget svar på hur person och egendom ska försvaras. Må bästa frivilliga lösning vinna!

Det för oss in på den andra delen av ordet anarko-kapitalism. Nämligen kapitalism.

Kapitalism beskriver anarkokapitalismens motsats till andra anarkistiska idéer som ofta är av socialistisk härkomst och därmed är emot enskilt ägande. Personlig egendom är en grundsten i anarkokapitalismen. Det du skapar äger du, i den mån det rent praktiskt går att äga. Dvs. idéer går inte att äga, de finns ju i var och ens huvud, därför kan du inte äga idéer. Du har ingen rätt att hindra andra från att göra saker med sin egendom, oavsett om du var först med att komma på idén.
Fri handel. Dvs. rätten att byta egendom med varann på frivillig väg, är en följd av rätten till personlig egendom. Du har rätt att handla varor och tjänster med vem du vill. Du har inte rätt att förhindra någon annan med våld från att handla med varor och tjänster. Ingen revolution.


Eftersom anarkokapitalismen inte är revolutionär, så är den inget hot mot någon, annat än som en idé som måste överleva på egna meriter. Om det i praktiken fungerar bättre (enligt var och ens subjektiva värdering) att folk inte initierar våld mot varann och samarbetar frivilligt, så kommer anarkokapitalismen att tids nog bli den samhällsordning som uppstår, som en naturlig följd av sin egen överlägsenhet.

Anarkokapitalismen är antipolitisk. Den går inte att införa med politiska medel, för politik grundar sig på en ordning där lagstiftare med våldsmonopol påtvingar människor en ordning. Inte för att det är vad folk frivilligt väljer, utan därför att de känner sig hotade till det, oavsett sina personliga övertygelser och intressen. Men anarkokapitalismen är inte emot ordning och regler. Reglerna ska dock definieras under frivilliga former, av de frivilligt förbinder sig att förhålla sig till dem.

Är anarkokapitalismen utopisk?


Eftersom den utövas interpersonellt – mellan individer – så kan du göra ditt liv anarkokapitalistiskt redan idag. Det enda som krävs är att du håller dig till dess grundprinciper i din vardag. Du tvingar ingen med våld eller hot om våld, att göra som du personligen anser bäst. Det är inte svårare än så.

När tillräckligt många andra i din omgivning agerar efter samma grundprincip, då har du som resultat ett anarkokapitalistiskt samhälle. Men det finns gott om exempel på anarkokapitalism redan i vårt samhälle. Framförallt på Internet, vilket förmodligen är en förklaring till att denna ideologi är så spridd bland människor med stark hemvist i den digitala världen.

Anarkokapitalism i praktiken


Du behöver inte vara ideologiskt övertygad för att leva efter anarkokapitalismens principer i praktiken. Förmodligen gör du det redan, kanske utan att vara medveten om det.


OpenSource är ett exempel på anarkokapitalism. Ingen kan i praktiken äga mjukvara, men de flesta har trots allt en moralisk hållning som gör att man anser att ”äras den som äras bör”. Därför är det fullt acceptabelt att använda andra människors kod, men man visar också hövlighet genom att tala om vem som skapat koden man använder. Man kan givetvis i praktiken skita i att följa denna norm, men de flesta väljer att frivilligt göra det ändå. Inte för att det är olagligt att göra annorlunda (även om det i princip är olagligt är den praktiska möjligheten att upprätthålla detta avtal obefintlig). Man gör det för att uppdagas det att man snott någons kod utan att ge dem tillbörlig cred, så ses det som omoraliskt av andra människor och i längden kommer ingen vilja befatta sig med dig.

Transparens är också en följd av behovet att på frivillig väg övertyga människor man inte känner att få förtroende för lösningar. Det kan bara ske genom transparens. Därför är många frivilliga lösningar på Internet beroende av att vara transparenta. Ju större förtroende de begär, desto mer nödvändig blir transparensen. Även när information krypteras, är principerna bakom krypteringen transparenta.

Lösningar som digitala valutor (BitCoin mfl) demonstrerar tex. tydligt hur detta kan fungera i praktiken där behovet av transparens kombineras med behovet av privatliv och integritet, så att alla involverade blir nöjda.

Frivilliga standarder


Många delar av hur internet är uppbyggt med frivilliga standarder som finns och är etablerade, inte därför att någon lagstiftare bestämt det, utan för att det helt enkelt är vad som fungerar bäst, är helt i linje med anarkokapitalismens principer. När något bättre dyker upp, så kommer det ersätta tidigare standarder. Och övergången sker därför att de involverade vill det. Inte för att lagstiftning tvingar dem. Exempel på frivilliga standarder och ”best practice” är förklaringen till att du överhuvudtaget kan besöka olika webbsidor och appar, utan att behöva köpa en ny pryl varenda gång. https, ip, html, css, mvc, listan på standarder som möjliggör Internet kan göras oändligt lång.

Wikipedia, där vem som helst kan ansluta sig, följa gemensamt överenskomna regler och där moderering sker helt utan våld, därför att enskilda personer byggt upp ett förtroende, är helt i linje med anarkokapitalismens principer. Det är ett av många exempel på decentraliserade lösningar, där vem som helst i princip kan erbjuda alternativ, men där en de facto standard uppstår, därför att man har tillräckligt många människors förtroende.


Gillar du inte Wikipedia? Starta en egen Wiki och konkurrera ut dem! Det ”enda” du behöver göra för att lyckas är att övertyga tillräckligt många på frivillig väg att ditt alternativ är bättre. Och eftersom det inte kan göras med lagstiftning finns inga genvägar. Det är inte bara dina eller lagstiftarnas preferenser som avgör, utan alla som väljer (eller inte väljer) att använda tjänsten.

Delningsekonomi. Det som populärt kallas för ”delningsekonomi” är inget annat än den uråldiga idéen att du ska vara fri att handla med det du äger, direkt med andra människor, utan att någon utomstående part lägger sig i. Om du vill hyra ut ditt boende, sälja kläder du inte använder, agera chaufför eller vara barnvakt åt någons barn, så är du en del av den ”fria marknaden”. Du har inget ”företag”. Du är ingen ”arbetsgivare”. Du säljer det du äger till den som frivilligt vill köpa det. Detta är fri handel – det är inte svårare än så!

-------------------------------------------------------------------------------------------

Tack Hanna Söderström fick att jag fick dela din fina artikel om anarkokapitalism på min blogg! Hanna skriver om bland annat anarkokapitalism på sin blogg Gothbarbie och är en av programledarna i den svenska anarkokapitalistiska podcasten "Frihetsfaxen". 

söndag 29 maj 2016

En liten utflykt till Obora Hvezda


Som en regelbunden aktivitet åker vi en utflykt till naturen med vår nystartade grupp Prague worldschoolers en gång i veckan. Vi har skogen "Obora Hvezda" nära inpå som är fantastiskt fin att promenera och bygga kojor i. Obora Hvezda ligger i Prag 6, åt flygplatshållet och hit går det att ta sig med spårvagn nr 22 och 25. Precis utanför finns en "trafik-lekplats" där barnen kan lära sig att cykla eller åka sparkcykel bland trafiken, det är en slags ministad med övergångsställen och lekplats i, fast den här gången var vi ute i skogen så länge, 5 timmar tror jag, så vi skulle inte orka med att gå dit också. Skogen är nästan så starkt grön att man får ont i ögonen. Murgrönan täcker mark och träd som ett slags grönskande hav. Mitt i det finns det en natur-lekplats som är ganska stor där man kan ha picknick.

Lunch-paus i lekandet!

Henry och hans vän har boat in sig i det lilla huset.

"skateboard"

Vår koja.

"Eldstad".

Här bor det visst någon.

Hjälp, en krokodil!





Mönstret på ek-bladen är så fina! I skogsutlykterna pratar vi också om vad vi har upptäckt och hur naturen fungerar så att barnen får veta varför bladen har dessa mönster. 

onsdag 25 maj 2016

Willy wonkas 3D-fabrik håller öppet hus på Makerslab


Makerslab - där kreativa 3D-artister i Prag håller hus - hade ett event häromdagen där man fick se hur 3D-printing av choklad gick till. Det är vanlig choklad som stoppas in i 3D-printern som håller en temperatur på 34c när den sprutar ut chokladen enligt instruktionen den fått. Självklart blev barnen sugna på att gå kurs - så vi ska samla ihop några familjer - så att vi kan få vår egen kurs här i Prag! Eventet streamades live på Youtube.

En liten video om vårt besök!

Med en 3D-printad chokladnyckel i mun!

tisdag 24 maj 2016

Filmvisning av Class dismissed med filmskaparen


Under veckan som gått har Prag fått besök av filmskaparen Jeremy Stuart som vi hade tur att vi kunde koppla ihop med Bitcoin-caféet Paralelni Polis som har en skärm i deras föreläsningssal och den tjeckiska unschooling-gruppen Svobodna Uceni vilket resulterade i en filmvisning, diskussion och middag efteråt.

Class dismissed är en mycket inspirerande film som jag tror kan vara bra att visa också för de som är skeptiska till hemundervisning. I filmen får man följa en familj som tagit beslutet att ta ur sina barn ur skolan och se hur det går. Filmen tar upp det viktiga med att avskola eller "deschool" som det heter på engelska. Hemundervisning / unschooling är ett helt annat slags tänk och det är inte alls lätt att synka om man själv som förälder har fastnat i skoltänket och särskilt för barnen som har blivit vana att göra som de blir tillsagda. För att unschooling ska lyckas måste man lägga alla traditionella värderingar om "måsten" åt sidan och vara en engagerad förälder och mentor. Vägen dit är inte alls lätt men resultaten är fantastiska. 

Det är verkligen inspirerande att se hur unschoolingen fungerar i USA och alla möjligheterna som finns där. Det är tråkigt att de som vill göra samma sak i Sverige inte kan göra det eftersom det dels finns "skolplikt", och dels läroplan som allas tvingas följa samt social stigma för att ha några andra åsikter än att barn ska gå i skola vilket totalt omöjliggör unschooling i Sverige. Det enda alternativ för den som är svensk och vill unschoola är att flytta utomlands. Eftersom unschooling blir mer och mer populärt finns det dock många andra bra alternativ i utlandet för oss som är svenskar. Här i Prag finns det redan en tjeckisk organisation för unschooling, och jag vill gärna starta ett kooperativ som liknar det i filmen här för expats och lokala unschoolare vilket vi hoppas att vårt initiativ Prague Worldschooling ska leda till. 





Jeremy presenterar filmen - lite suddig bild dock med mobilkamera i svag belysning!

En mycket trevlig kväll med mycket trevligt sällskap. Suddig bild igen men minnesvärt!
Vill du se filmen nu? Gå in HÄR

lördag 21 maj 2016

Hängmattor!

En blivande hängmatte-modell tror jag!

En av våra verksamheter är hängmattor. Jag älskar verkligen att sälja hängmattor. Det är trevligt att förse världen med ett sådant viktigt redskap för avkoppling!

De tradionella sydamerikanska bomulls-hängmattorna tillverkas i Colombia och de är inte gjorda av någon slags bomull som helst - utan de är gjorda av återvunnen bomull som tidigare var kläder som kommer från USA. Bomullsproduktionen förbrukar enorma mängder vatten. Även ekologisk bomull. Så återvunnen bomull är faktiskt snällare mot miljön.


Raya Sunset hängmatta nära sjön till vårt hus i Sverige. Vi var tvungna att sälja huset eftersom hemundervisning är brottsligt där så nu driver vi företaget på resande fot istället.


Dessa vackra hängmattor tillverkas i mina egna designer i en liten produktion i Colombia där många människor har arbetat under en lång tid eftersom de är nöjda med sitt arbete. Vi åker regelbundet till Colombia för att kontrollera att arbetsmiljön och hög kvaliteten upprätthålls. Vi har också en produktion i Indien där våra resehängmattor och ställningar tillverkas. Vi skapade vårt eget varumärke "Hamaca" och började sälja det förra året.

Vi har ett lager i Sverige för vår svenska butik Hamaca och ett i England för vår engelska butiken Hammockheaven från där vi skickar Hängmattor att hela världen. Vi söker återförsäljare så om du är intresserad av detta och vill sälja via en webbshop eller vanlig butik, kontakta oss här . Vi gör det riktigt enkelt för webb-butiker - all data och bilder är redo att ladda upp och du behöver inte ens att hålla lager om du vill då vi kan dropshippa. Vi lever på rekommendationer så om du vill hjälpa oss att hålla vår livsstil där vi kan bo utomlands och hemskola våra barn kan du hjälpa oss på ett mycket enkelt sätt - genom att tipsa vänner och bekanta att handla hos oss på www.hamaca.se

Hur som helst, vi har fått in nya hängmattor som vi behöver fotografera nu här i Prag. Vi vill gärna få lite hjälp från worldschoolers med att vara "modell" i dem - dvs bara koppla av i dem - så att vi får lite nya bilder till hemsidan. Vi ordnar en picknick här i Prag där vi visar upp dem och man får prova på där vi säljer dem efteråt - om du känner någon i Prag som skulle tänkas vilja komma på vår picknick får du gärna tipsa om det! Mer info om detta finns HÄR

De nya hängmattorna kommer att läggas upp på hemsidan inom ett par dagar. Vi levererar fraktfritt följande dag. På hemsidan finns allt i hängmatteväg: 100-tals olika hängmattor, ställningar, rep och krokar, hängstolar, barn-hängmattor osv. Om du vill köpa 2 eller fler får man absolut fråga om man kan få en liten rabatt - maila isåfall och spana gärna in vår rea där vi har upp till 50% rabatt.


Worldschoolers kopplar av i vår trädgård i Prag!

En utflykt till slottet i Prag med hemskolare


Igår hade vi en större träff här med de utländska hemskolarna i Prag. Alla andra utom jag som var med var amerikaner. De bor här mer eller mindre permanent utom en familj som var besök i Prag och som gjort filmen "Classed dismissed" om hemskolning vilken vi ska se på Paralelni Polis nu på söndag. Det var en familj som kom hit som hade 8 barn. 8! Som hemskolas. Jag är imponerad! Önskar att jag själv hade drivkraft till att vara lite mer organiserad. Jag tycker det är svårt som det är med att hemundervisa 2 barn. 

fredag 20 maj 2016

Ett besök på vetenskapsfestivalen i Prag



Jag och Katie besökte Vetenskapsfestivalen igår med 4 av våra 5 barn. Det var en heldagsutflykt till sista hållplatsen på den röda tunnelbanelinjen. Mässområdet i Prag är enormt. Det fanns också en stor matmässa i en annan byggnad och väldigt mycket folk så det var rätt bullrigt och trångt i lokalerna. Vetenskapsmässan är gratis och kommer att vara under hela helgen. Det var dock mycket intressant. De flesta av utställarna vi talade med var engagerade och hjälpsamma. Vi har sett några saker som vi inte har sett förut.

Barnen gillade särskilt att rita teckningar som gick att överföra till en surfplatta och interagera med. Vi gillade också robotarna i Lego Technics, det fanns tex en skorpion och en robot som kunde lösa rubik-kuben själv!

Ta en titt på min korta film från mässan i går:


tisdag 17 maj 2016

Kiddum - en Lego-skola i Prag


Igår besökte vi lego-skolan Kiddum för att se vad det var för ett ställe. Det är en skola som erbjuder kurser i lego för småbarn upp till tonår (och för föräldrar som vill vara med och bygga robotar!). Här handlar det inte bara om lek utan skolan följer en speciell läroplan från Lego med material där mycket inte finns i butikerna. Här kan barnen lära sig tjeckiska med hjälp av lego i deras kurs "Lego czech". Henry var väldigt förtjust i Duplo technics - det hade vi inte sett förut. Det är ungefär samma som vanlig technics men för att bitarna är så stora kan man fokusera sig mer på mekaniken eftersom det går snabbare och lättare att bygga. 

måndag 16 maj 2016

Worldschooling i Prag


Jag och en vän har tagit initiativet att starta hemsidan Prague Worldschooling för att kunna organisera de nästan ändlösa aktiviteter som finns här för familjer i Prag.

Så vad är worldschooling?


Jag gjorde en snabb googling på internet och fann att ordet "världsskolning" inte fick ett enda resultat så jag gissar att uttrycket inte alls är särskilt populärt i Sverige. Så jag kommer använda ordet "Worldschooling" varje gång jag tar upp ämnet!

Worldschooling betyder att man lär sig från världen. Hela världen är ditt klassrum! Vi tror inte att lärandet uppstår genom att tvingas till att stanna inuti ett klassrum. Vi tror på det naturliga lärandet, från världen omkring oss, tillsammans som en familj.

Worldschooling är en form av "hemskolning" men sker som det låter på namnet inte så ofta i ett hem, Worldschoolers (eller världsskolare eller nu vad man ska kalla det) kan bestämma själva om de vill eller inte vill följa en läroplan. Worldschoolers kan vara av alla de sorter från radikala unschoolare till hemskolare som följer läroplaner nitiskt. Det är upp till familjerna hur de gör.

Worldschoolers är ofta resande familjer som reser längre eller kortare perioder. Det finns de familjer som föder barn i olika länder under sin resa och där barnen spenderar sin uppväxt på resande fot. Och så finns det också de som bor på en fast plats men som vill lära sig av världen hemifrån. De tar hem världen till sig själva genom att till exempel bjuda hem personer från andra länder, besöka events om andra länder och laga mat från olika länder.

På vår worldschooling-sida står det vilka aktiviteter som vi anordnar och där ger vi också tips på aktiviteter som lokala worldschoolers brukar delta i. Vi har en kalender (google så att man kan prenumerera) och bloggar när det är något särskilt event. Vi har utflykter i naturen på fredagar. Varannan fredag är det lek och varannan fredag fokuserar vi mer på lärandet. 

Vill du följa vårt Worldschooling-projekt i Prag eller har funderingar på att flytta dit för Worldschooling eller bara ska besöka Prag men vill veta mer om oss? Välkommen att kika in på Prague Worldschooling!






lördag 14 maj 2016

Roadtrip från England till Tjeckien - we made it!



Sådär! Nu är vi framme i Prag och har installerat oss i en lägenhet som vi hyr i två månader. Vägen dit har varit minst sagt spännande och vi har hunnit med så många saker att jag inte har hunnit med att skriva i bloggen. Vi har kört i vår gamla volvo lastad mestadels med barnens leksaker hela vägen genom Frankrike, Belgien och Tyskland fram till Tjeckien. Om man kör i ett sträck ska det ta 13 timmar men vi gillar att utforska på vägen så vi hade delat upp resan och körde 2-3 timmar per dag istället så att det inte skulle kännas för långt för barnen. Vi hittade några guldkorn på vägen som till exempel vetenskapsmuséet Experiminta i Frankfurt, det enorma tågmuséet i Nurnberg och det teknologiska muséet Techmania i Plzen.

Atomium i Bryssel.

måndag 2 maj 2016

En roadtrip från en by i England till en by i Belgien


Med bilen putsad, packad, försäkrad och skattad tar vi oss åter på de europeiska vägarna - denna gången mot Prag igen för en mer permanent vistelse. Vi hade egentligen tänkt stanna lite längre i England men tog beslutet att det är bäst att titta på husen i Prag lite tidigare och vi hade fått nog av förkylningar och kräksjuka i svärföräldrarnas husbil i deras trädgård. Vi behöver ha en bekväm tillvaro och ta igen oss - så Prag nästa! Via Belgien och Tyskland. Vi stannade till i London på lunch och besökte en vän och hans dotter. I The O2 Dome fanns en hel del att hitta på som bil-aktiviteter i Nissan-centret där. Där fick barnen spela på Gran Turismo och provköra bilar och rullstolar. De blev glada att de fick äta sushi också.