söndag 26 juni 2016

Bland spetsiga bergstoppar i Bohemian paradise

digital nomad family south africa

Tänk dig en plats där sandstenen har formats av väder och vind till att bli märkliga spetsiga bergstoppar som får tankarna att föras till ett landskap på en annan planet. Den platsen finns på riktigt - 90 minuters bilresa från Prag och kanske är den inte så välkänd men det är väl värt att ta sig hit.

Många av bergsformationerna ser så lustiga ut att man kan se ansikten och figurer i dem. En del har egna namn som Batongen, Fyren och Draktanden. Här finns förutom de spetsiga bergen ett stort antal slott och en djup granskog som ser ut som taget ur en saga.  Det är inte så konstigt att platsen har fått namnet "Bohemian Paradise" - det böhmiska paradiset. Hit har många konstnärer, författare och bohemer lockats genom tiderna. Namnet kommer just från att naturen är ett paradis för bohemer - från människor som vill låta fantasin flöda fritt. Förutom att vara ett paradis för konstnärssjälar och naturälskare är det också ett drömresmål för klättrare.

Vi hade turen att ha med oss en underbar digital nomad-familj från Sydafrika på utflykten, som för bara några veckor sedan började sitt nya liv som digitala nomader genom att göra sig av med sitt hem och sina saker och ge sig ut på en resa utan slut - precis som vi gjorde för ett och ett halvt år sedan. 

Här kommer en bildberättelse från mig, och en imponerande film som Shawn har gjort med en DJI Phantom Drone om vår fantastiska dag:




bohemian paradise
Vi valde den kortaste leden och började vandra uppåt mot de spetsiga bergstopparna.

bohemian paradise
Evy och Winston hittade ett litet berg att klättra upp på på vägen dit.

Det finns 11 st "stone cities" som de kallas - alltså samlingar av de spetsiga bergstopparna.

De är omringade av en djup granskog. Dessa granar är större och har längre grenar än den svenska varianten.

prachovske skaly
Bergen har håligheter - som naturliga klätterväggar. Inte konstigt att så många klättrare tar sig hit.

Klättrarna smälter nästan in i formerna på bergstopparna. De varierar i storlek och många berg har lodräta väggar.

denandraresan
Det var helt rätt att åka hit en het dag som denna. Det drar kallt i mellanrummen mellan bergen.

Det finns många grottor och håligheter..kurragömma i världsklass!

Panorama från en av utkiksplatserna.

Här kan man förundras över det vackra landskapet under sin picknick.

I skogen finns det klippblock i olika storlekar - en naturlig lekplats för stora och små.

Vi hittade en liten kopparorm..

..och en naturlig soffa i sten.

Underbar natur med granar och ormbunkar. Lite som en nordisk skog fast lite annorlunda.

Henry klättrade upp på en sten som formats naturligt på så sätt att den såg ut som ett ansikte.

Vi gick vilse, hittade en pub mitt i skogen, drack lemonad och hittade tillbaka till rätt väg igen.

Vi hamnade på den längre vandringsleden och kom fram till en annan utkiksplats.

Efter den långa vandringen ville Henry bada. Då hittade vi en badsjö alldeles intill.

Långgrunt med flera stränder runt omkring. Lite ovanligt för ett land som inte är synonymt med bad.

Självklart fanns det en rad med billiga restauranger med lekplatser vid stranden. En öl kostar drygt 12 kr.


Vill du också besöka "Bohemian Paradise"? Enklast är att hyra bil och köra hit. Karta och prisuppgifter finns här.

tisdag 21 juni 2016

Minnen av snön och längtan efter den

Inlägget är skrivet i samarbete med Lionalpin.se


Såhär i slutet av juni förväntas termometern nå upp emot 34 grader här i Prag. Medan vänner och grannar funderar på vilken badort de ska åka till under deras semester eller hur de ska bygga färdigt deras pool i trädgården sitter vi och funderar på när vi ska komma igång med skidåkningen igen (!)

Vi har faktiskt ett hel lass med snowboards, längdskidor, skridskor, slalomskidor och ett gäng pulkor och annat vinter-relaterat som väntar på att hämtas upp i Sverige så snart vi kan, efter att vi har installerat oss här i Prag och fått ett inflyttningsdatum till lägenheten. Då kommer vi ha plats för all skidutrustning i källaren här. Det har gått 8 år sedan vi senast gav oss ut på backarna vilket är svårt för mig själv att smälta. Hur kan man missa att inte åka skidor under så lång tid? Längdskidor, skridskor och pulka har vi åkt med barnen men inte i de stora backarna. När jag ser hur gamla våra bilder är känner jag mig gammal!

Såhär såg det ut när jag åkte skidor med ett barn i bärsjal på ryggen - när yngsta kom drog jag pulka samtidigt.

Jag lärde mig åka skidor när jag var två och snöiga vintrar med skidåkning har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta. Sedan jag träffade min man för exakt 13 år sedan har våra vintrar alltid kretsat runt Alperna. Först gav vi oss iväg med vår Range Rover till Frankrike. Vi sov i den för att spara pengar på boendet vilket var kallt och vilket jag inte gör om. Flaskan med vatten som vi hade bredvid oss var frusen när vi vaknade. Man kan göra så här när man är 22 men inte när man är småbarnsförälder.

Varje vinter hade vi spenderat minst 2-3 veckor i Alperna dit vi flugit eller åkt på en road trip, eller åkt i någon av de många svenska backarna. När vi bodde utanför Göteborg hade vi också nära till Ale-backen som vi ofta åkte på - på helgerna och efter jobbet. Efter att jag blev gravid har vi inte kännt att vi har velat lämna bort barnen, och vi har inte haft ork och ekonomi heller till skid-semestrar.

Fast nu när de är tillräckligt stora att gå i skidskola och vi kommer ha ett par timmars närhet till de Österrikiska skidorterna som till exempel Bad Gastein så kommer skidåkningen absolut finnas på kartan igen. Bad Gastein är ett skidparadis som passar familjer. Min farmor åkte dit ett par jular i rad och har berättat mycket gott om det - vi hade dock aldrig chansen att åka med henne då tyvärr. Vi är en snö-älskande familj, som valt att missa två vintrar i rad till fördel för den tropiska hemisfären istället, så vi känner en stark längtan till att få komma igång igen. Här är några bild-minnen från vår tid innan vi blev föräldrar.







På airboards i Schweiz med vänner




Snowboard i Kåbdalis i Lappland



Här hittar ni mer information om skidresor med Lionalpin till Bad Gastein.

tisdag 14 juni 2016

Lära sig cykla i Prag på trafik-lekplats


Här alldeles vid ingången till Obora Hvezda-skogen finns en alldeles speciell lekplats som jag inte har sett någon annanstans. Nämligen en "trafik-lekplats". Här finns det ett inhägnat område med vägar, rondeller och övergångsställen bara för barn som lär sig trafikreglerna. Här kan man cykla eller åka sparkcykel och lära sig höger och vänster och alla de regler som gäller för cyklister. En genial idé tycker jag för det är bättre att de krockar med varandra här än att de råkar ut för något i de vuxnas trafik. Jag har hört att de här typerna av lekplatser också finns i USA men annars har vi inte sett dem i någon av de andra länderna som vi har varit i. 

Jag kan visserligen förstå varför de inte finns i Sverige - det finns ju så mycket vägar och så lite folk så man behöver det väl egentligen inte. I Storbritannien däremot skulle en sådan här lekplats vandaliseras med en gång och bli överfull så jag förstår att de inte har dem där heller. Här är det ett slags mittemellan ting. Det finns egentligen inte så mycket folk i Tjeckien (ca 10,5 milj) men väldigt många cyklister. Det ser man på alla som cyklar här och den koncentration av cykel-affärer som finns. Man tar spårvagn nummer 22 till Obora Hvezda för att ta sig till trafik-lekplatsen. Den har öppet för skolor under dagen och från och med kl:16 för allmänheten.








måndag 13 juni 2016

En utflykt till det magiskt vackra Pruhonice


Av en slump hittade vi en riktig pärla i den fina förorten Pruhonice utanför Prag när vår egentliga plan för dagen gick i stöpet. Jag hade hört om Sokolovna - en lyxig gymrestaurang med många aktiviteter för barn - så vi tog oss dit först för att äta en väldigt dyr lunch och spana in deras aktiviteter. De hade gratis barnpassning med personal om man nyttjade restaurangen så det här skulle passa perfekt för dagar som båda behövde jobba. Vi fick dock i efterhand reda på att Sokolovna ägs av landets värsta skurk - finansministern - så jag tvivlar på att det blir ett besök där igen. Hursomhelst njöt vi ovetandes av lemonaden och lite tjeckisk skattefinansierad lyx medan vi var där. Efter en snabb titt på tripadvisor upptäckte vi att det faktiskt fanns ett unesco världsarv här - slottet och parken Pruhonice

Glass efter maten på Sokolovna!

Det finns verkligen bara såhär god lemonad i Tjeckien.

Slottet i Pruhonice

Fantasifulla detaljer finns det ingen brist på.

Trädgården här är fantastisk. Så många blommor..

..I de mest fantasifulla utföranden.

Banan-picknick-paus på andra sidan sjön.

Strax innan vi kom fram fotograferades en blivande brud på exakt den här platsen. Vi förstår varför!

Här hittade vi en gräsandsmamma med hennes ällingar.

Vi skulle bara kika snabbt här men det blev en 5 timmar lång underbar promenad istället.



Det fanns till och med kaktus-liknande växter här.

Mmm..mogna smultron!