söndag 31 juli 2016

Freedomfest i Stockholm 27/8!



Jag känner mig ärad att bli tillfrågad om att vara med på Freedomfest. Det känns superspännande och lite småläskigt samtidigt eftersom jag inte är van vid att hålla tal, och detta faktiskt är den första gången som jag frivilligt ställer upp att tala inför en större folksamling. Fast det är stor skillnad att känna sig tvingad att hålla föreläsning för en klass som man inte trivs i och att tala inför likasinnade som inte är dit-tvingade!

Mitt eget tal kommer att handla om hur vi blev digitala nomader för att få utbildningsfrihet för våra barn. Det ironiska är att lokalen som Freedomfest hålls i är just en skola, hihi! Något annat jag kommer att ta upp är äganderätt av barn. Jag tycker det är rätt viktigt att ta upp det under Freedomfest eftersom äganderätten annars brukar handla om saker och inte barn så jag hoppas det blir en lite annorlunda föreläsning. Om man kommer till freedomfest kommer man kunna ställa frågor också. Jag vill gärna hjälpa andra att kunna få den frihet som vi har fått också.

Jag har aldrig varit på freedomfest förut eftersom jag inte hörde talas om det förrän vi hade lämnat Sverige så jag vet inte hur det brukar vara men jag har hört att det är ett fantastiskt event. Här kan ni se Bahnhofs-vd Jon Karlung tala på freedomfest förra året.



Vi kommer dock inte i samlad trupp eftersom vi känner att det är en för stor risk att ta med våra barn till Sverige just nu då jag fortfarande blir trakasserad och vi inte vill att dominic-fallet ska upprepas. Det känns lite tråkigt eftersom vi alltid är tillsammans men å andra sidan skulle jag inte kunna höra så mycket av de andra häftiga talarna heller.

Jag är extra glad att Pontus och Ulrika som vi träffade på Bali kommer. Jag har följt deras blogg Ankorpåvift med spänning sedan vi lämnade Bali. Pontus kommer prata om bitcoin såklart.

Här är listan på inspirerande talare som kommer till Freedomfest. Kom du också! Man behöver inte föranmäla utan kommer bara - läs mer här. Det kommer finnas en lekhörna för barnen.

Talarlista

"Frihet är det bästa ting som sökas kan all världen kring" skaldade biskop Thomas Simonsson i Strängnäs redan på 1400-talet. Sedan dess, och ännu tidigare, har Sveriges folk sökt denna frihet. Men frihet får man aldrig gratis, man måste skapa den, och etablera en frihetlig kultur. Detta är den röda tråden i årets FreedomFest.

Realistisk libertarianism - Joakim Fagerström

Ett grundläggande begrepp inom frihetlig filosofi är icke-aggressionsprincipen (NAP). Enligt denna har ingen människa rätt att utöva oprovocerat våld mot en annan, eller kräva skatt under hot om våld. Men vill man bygga ett fritt samhälle med riktiga människor visar det sig att NAP visserligen är nödvändigt, men inte tillräckligt. Ett samhälle behöver också något som sammanhåller — en kultur.

Joakim Fagerström är entreprenör och ordförande i den fristående svenska avdelningen av Ludwig von Mises Institutet. På organisationens webbsida www.mises.se publiceras kontinuerligt artiklar, kommentarer och översättningar på temat frihet och österrikisk ekonomi.

Frihetliga nyheter med bubb.la - Martin Eriksson

De skattesubventionerade och statligt licensierade medierna tenderar att befästa en världsbild som är ogynnsam för frihetens sak. Men det finns efterfrågan på frihetlig nyhetsrapportering. Webbtjänsten bubb.la och Radio bubb.la har varit banbrytande i att tillfredsställa och utveckla denna efterfrågan. Nu står man i startgroparna till att ta det svenska framgångskonceptet till en internationell publik.

Martin Eriksson är grundare av bubb.la och kan höras på podcasten radio bubb.la.

Frihetlig familjekultur - Caroline King

Familjen King lämnade Sverige för snart två år sedan eftersom de inte tyckte att staten hade rätt att indoktrinera barnen via skoltvång. Caroline King berättar om sin syn av äganderätt av barn och om att följa NAP genom unschooling. Hon berättar hur de vände situationen till sin fördel och blev digitala nomader.

Caroline King är förälder och egenföretagare. Hon driver webshopparna Hamaca.seMypashmina.se,Mattor-online.se samt bloggen www.denandraresan.com men är mest upptagen med att vara just förälder.

Att odla sin frihet - Patrick Sellman

Ordet kultur kommer av cultura, att bruka mark. Mycket välstånd har skapats med det moderna, effektiva jordbruket. Men det har också skapat ett beroende av ett emellanåt skört ekonomiskt system. Ett sätt att öka sin frihet är att producera sin egen mat i någon grad. Hur börjar man? Hur självförsörjande kan man bli? Är det värt besväret?

Patrick Sellman är i hög grad självförsörjande på sitt eget småbruk. Han är en upptagen kursledare i det fascinerande ämnet biodling. Han driver bloggen småbruk.se.

I fablernas land - Martin Jacobsson

Kännetecknande för politisk makt tycks vara att den saknar humor. När undersåtarna skrattar åt kejsaren kan de hända att de inser att han faktiskt är naken. Makten trivs i ett samhälle utan humor; friheten spirar i en kultur med humor.

Martin Jacobsson driver Fablernas land för att driva med svensk politik. På kort tid har han blivit en av de mest populära satirtecknarna i Sverige. Han är synnerligen produktiv och har illustrerat texter över hela spektrat från mises.se till Svenska Dagbladet.

Läkare utan vänster

Det som sköts i offentlig regi tenderar att med tiden bli dyrt, dåligt, storskaligt och inhumant. Den offentliga sjukvården är ett lysande exempel på detta. Tvärtom vad vi får lära oss i skolan och medier utvecklas en kultur av kvalité och medmänsklighet fram i småskaliga miljöer där vinst är nära kopplat till resultat.

Bloggaren Läkare utan vänster är något så ovanligt som en läkare med förståelse för ekonomiska principer och vikten av korrekta incitament. Han bloggar om sjukvård ur ett frihetligt perspektiv.

Bitcoin, en frihetlig revolution - Pontus Lindblom

Det finns ingen innovation i världen som har större potential att öka mänsklig frihet än Bitcoin. Världens första decentraliserade digitala valuta möjliggör lagring av värde och värdeöverföringar som varken kan beskattas, regleras eller censureras, vilket utmanar staters makt över människor. Tekniken möjliggör dessutom helt nya former av lagring av information och decentraliserade organisationsformer.

Pontus Lindblom är en disputerad forskare som ägnat de senaste fem åren till att studera Bitcoin och är medförfattare till Sveriges första rapport om Bitcoin som lanseras i höst. Han är även upphovsman till hemsidan startusingbitcoin.com och reser runt i världen för att träffa libertarianer och Bitcoin-entusiaster tillsammans med sin fästmö Ulrika som driver den frihetliga resebloggen Ankor på vift.





tisdag 19 juli 2016

"Turist" i sin stad


Det var kul att få besök i Prag i helgen av en svensk familj som läser min blogg. Eftersom vi "bor" här nu har vi inte gjort sakerna som turisterna gör när de åker till Prag. Så vi tog med familjen på lite sightseeing på våra favoritplatser här och gick på Karlsbron. Den är mer en turistfälla än en bro för romantiska stunder i en romantisk stad för det är här vandrar ljudliga horder med turister efter flaggorna som guiderna håller upp. Fast det är väl klart att man måste gå där någon gång om man bor här. Hursomhelst är Prag en fantastiskt fin sommarstad. Det finns många vackra områden och ganska få ställen som är slitna. Det som man inte brukar hinna med hann vi med nu när vi fick en ursäkt att turista lite här.

Vi har inte stött på någon plats i Prag där det har känts farligt. Så som det ser ut nu i Europa tror jag att Östeuropa definitivt kan vara en av de mer säkra platserna i världen just nu så det känns tryggt att turista här med. Vi hade varvat besök till stadens finaste platser med besök till lekplatser vilket liksom var en förutsättning för att kunna göra turist-sightseeing denna helgen med vår lilla barnaskara. Jag tror allihopa hade rätt så kul. Jag tror trampbåtarna var barnens favorit!

'
En liten film från besöket i helgen!

Trampbilar i Stromovka-parken.

Kollar in prylar på den vietnamesiska marknaden. Här ligger vapen, hattar, leksaker och dildos ofta på samma säljarbord.

Det blev ett besök till den fina lekplatsen vid Jiriho z podebrad.

Här finns bland annat en stor klätterställning, linbana, en stor hoppkudde och toaletter som är ok.

Det finns ett "Eiffeltorn" på Petrin-berget som man får väldigt fin utsikt från. Se översta bilden.

Om man går den fina promenaden från berget mot Pohorelec kan man få syn på fasaner. 



Promenaden från Ujezd till Karlsbron längs Vitava-floden är jättefin.

Karlsbron är knökfull med turister. Säljarna som ställer ut målningar och souvenirer här har ändå hyfs tycker jag. 

Klart man måste haka på trenden med kärleks-hänglås här med!

Trampbåtar bör man åka om man åker hit med barn! Vid Narodni Divadlo kan man hyra såna här tjusiga bil-båtar.
Winston och Elvira fick turas om att trampa och styra. Lite då och då. Gissa vem som fortfarande har träningsvärk.



En intervju med Sofie Gunninge som unschoolar på Åland



Sofie Gunninge bor på Åland som är en finländsk ö som ligger ett par timmar bort från Stockholm och är en plats som många hemskolningsflyktingar flyttar till eftersom man både får hemskola och kan prata svenska där. Jag var nyfiken på hur det var att bo och unschoola på Åland så jag hörde lite med Sofie som delar med sig av sin unschooling-historia här på denandraresan.


Hej Sofie, kan du berätta lite om dig själv och din bakgrund, och hur det kommer sig att du ville unschoola? Hur gamla är era barn och vad har de och ni för intressen?


Jag är 28 år och har vuxit upp på ett litet ställe i Småland. Jag har själv inte hemundervisats utan gått i vanlig skola. Jag gillar skapande av alla möjliga slag, tex virka, måla, snickra och fota mm. Jag skriver så fort jag får tid, det kan vara allt från listor till böcker. Jag är ideell friidrottstränare och gillar att idrotta på knattenivå. Idag lever jag med min familj på Åland, det är jag min partner och våra fyra barn i åldrarna 11, 8, 7 och 1,5. Vi gillar att göra det mesta tillsammans, både vardagsgrejer och utflykter.

Intressena går i vågor skulle jag säga, men något som håller i sig är intresset för djur och natur och spel av alla möjliga sorter, särskilt pokemon kanske. När vi hamnade granne med en hemundervisarfamilj föddes tankarna på både hemundervisning och unschooling, jag minns att jag kände att det gick så bra ihop med de känslor i mig som jag hela tiden försökt trycka undan eftersom det inte passar in i hur man ska leva. Under tiden som vi lärde oss mer om hemundervisning fick vi reda på att det skulle förbjudas i Sverige, så typiskt. Men vi var så intresserade och nyfikna att vi övervägde flytt för att ha den möjligheten. Vi fick lägenhet och jag fick jobb på Åland och vi flyttade.

Varför valde du att flytta till Åland?


Vi tittade på länder inom norden, främst Danmark, Norge och Åland. Eftersom vi redan var ganska omtumlade över vår nya upptäckt tror jag att det vi sökte var ett land väldigt likt och nära Sverige. Det svenska språket på Åland kändes väldigt bekvämt, och dessutom hade jag semestrat där några gånger och trivdes bra där.

Vad gillar du och vad tycker du inte om med att bo på Åland?


Jag tycker om Åland mycket av flera anledningar. Jag tycker om att jag har möjlighet att vara hemma länge med mina barn (4år), jag nyttjar hemvårdsstödet som är en slags ersättning för att man tar hand om sina barn själv och inte använder förskola. Åland är känt för sitt lugn och sin skärgård, och jag gillar att alltid ha nära till havet. Jag gillar Ålands litenhet, det känns tryggt och gemytligt. Jag fick höra att ålänningar är reserverade mot inflyttade, men jag har upplevt raka motsatsen. Jag fick snabbt vänner och önskar att jag hann med att umgås mer med alla haha! Jag tycker givetvis om att man får hemundervisa här, och upplever även att man över lag har en helt annan acceptans till att människor väljer att leva olika, än om man jämför med Sverige. Visst finns det människor som tycker att hemundervisning kan låta tokigt i deras öron, men skola kan ju låta tokigt i mina öron, och det är ju okej att man tänker olika. Jag kritiserar ingen som väljer skola och har heller aldrig fått kritik för att vi valt hemundervisning. Däremot får jag desto mer nyfikna frågor, men det är trevligt när andra vill veta mer tycker jag. Det jag inte gillar med Åland är att det inte ligger i Småland haha! Det är väl egentligen så att jag saknar släkt och vänner väldigt mycket. Vi kan oftast åka iväg på längre resor till dem, men vi blir ju aldrig en del av deras vardag, och det kan jag sakna.



Finns det någon gemenskaphet bland hemskolarna? Hur ofta ses ni?


Ja det finns en gemenskap bland hemundervisarna såklart, och jag trivs bra i den gemenskapen, den är accepterande och välkomnande. Hur ofta vi ses varierar väldigt mycket, men jag upplever att det alltid finns någon som har tid att umgås. Det kan vara väldigt intensiva perioder då man ses mycket och ofta, men ibland reser familjer iväg titt som tätt och kanske under längre perioder, många kan vara väldigt engagerade i olika projekt eller behöver helt enkelt tid för rekreation med familjen. Det där följer livets berg- och dalbana skulle jag säga. Jag älskar när föräldrar drar igång roliga saker, vi har haft bokcirklar, överlevnadskurser, matematikworkshop, kurs med naturskolan, playdates, gruppridning etc. Ibland är det föräldern själv som är bra på någonting och delar med sig av kunskapen, och ibland hyr man tillsammans in någon som håller i nåt. Min man hade under en dag en datorlärling som han lärde att bygga ihop en dator. Just nu har en förälder dragit igång en sagolek på mailen, ett barn startar en saga, en annan fortsätter osv. Vi gör både små och stora saker, och allt känns lika värdefullt. Det oslagbara föräldraengagemanget, det ligger så mycket kärlek i och är så givande. Jag kan ibland bli lite sugen på det utbud som man hört om på andra ställen, med aktivitetscenter av olika slag som anordnar kurser och träffar mm. Det låter som ett roligt och enkelt sätt att inhämta olika kunskaper, bara att hoppa på det som låter roligt. Ännu finns inget sånt center här, vi är ju relativt få hittills så det finns nog inget underlag. Men det känns att vi växer, en ny våg av hemundervisare har kommit under våren och sommaren och jag har inte hunnit träffa alla ännu. Jag känner att det finns en ambition hos flera av föräldrarna att starta någon form av aktivitetssamordning som kan växa i den takt vi blir fler. Det är spännande tider! Sen har iaf vi i vår familj gemenskap med andra än hemundervisare också, vi känner oss som en del av samhället och inte som att vi bara tillhör en liten klick. Vi tycker mycket om att umgås med hemundervisarna, men det är inte som att hela vårt sociala liv hänger på dem.

Hur ser er vardag ut? Vad gör ni i er "unschooling"? Hur tillgodoser ni allas behov i familjen?


På ett sätt är ingen dag den andra lik, och på ett annat sätt så är dagarna väldigt lika. Vi har våra rutiner men innehållet i dagarna varierar mycket. Under kreativa perioder kan det arbetas flitigt med olika projekt, och dessa perioder följs ofta av en viss tids rekreation blandat med nöje. Vi läser väldigt mycket, tyst, högt, för varandra, böcker, tidningar, på dator, i sängen, i solskenet, på bussen... Annars är det egna projekt eller gemensamma aktiviteter som fyller dagarna mest.




Kan du berätta lite om vad det kostar att bo på Åland? Boendekostnader? Mat? Utbildning och aktivititer? Hur ser en budget ut för en normalfamilj som hemskolar på Åland?


Det är dyrt på Åland tycker jag som kommer från Sverige, jag gissar att det beror på att Åland är en ö dit allt ska fraktas ut. Att komma till Åland med svenska pengar kan bli lite utav en chock om man inte är beredd på det, men om man bor på Åland så upplever jag att löner och tex barnbidrag är anpassade efter Åländsk standard. Boenden är dyra inne i Mariehamn, ju längre bort man kommer desto billigare, i skärgården kan man bo för väldigt lite pengar. Aktiviteter kan man hitta både billiga och dyra, det beror helt på vad barnen gillar. (Det är tyvärr omöjligt för mig att svara på hur budgeten ser ut för en normal hemundervisarfamilj. )

Hur mycket kostar det om man vill resa bort? vad kostar det att flyga / åka båt?


Vi har aldrig flugit mellan Åland och nått annat ställe, men båt åker vi med jämna mellanrum. Nu på högsäsong kostar det 4 euro per vuxen och 15 euro för bilen, barn under 12 reser gratis med Eckerölinjen mellan Sverige och Åland. Rosella kostar det ungefär samma.

Vad betalar ni i skatt? (Inkomst? Sociala avgifter? Bolagsskatt? Moms?) 


För en person som är van vid att ha två inkomster - skulle ni kunna berätta hur ni har tid med att unschoola och jobba samtidigt. Hur ser er uppdelning ut i arbetet och familjen hemma hos er? 


Det krävs ju att någon är med barnet/barnen förstås, det kan man ju ordna på vilket sätt som helst egentligen. Hemma hos oss delar vi föräldrar på den uppgiften. För oss handlar det mer om att ha råd att hemundervisa än att ha tid, eller vi har helt enkelt tagit oss tid för att det varit viktigare än pengarna. Vi har downshiftat ganska mycket för att göra det möjligt att vara med barnen så mycket vi bara kan.

Det har också lett till att vi lever ett ganska hållbart liv miljömässigt, vi har minskat vårt matsvinn, vi reser kollektivt, vi lagar saker istället för att kasta, lånar istället för att köpa nytt, är sparsamma med el och värme osv. Om man är van vid pengarna från två heltidslöner så måste man vara ganska motiverad för att klara av det ekonomiskt tror jag.

Kan ni ge lite praktiska tips för en familj som vill flytta till Åland för att unschoola och berätta kort vad som gäller här. Är det helt fritt att unschoola eller finns det några kontroller som ni är tvungna att göra och vad händer om ni skulle vägra att göra dem? Hur hittar man bostad? 


Såhär står det i läroplanen. Om man vill unschoola till 100% så kan man inte vara bunden till en läroplan, vilket man är på Åland. Dock kan ju unschooling fungera tillfredsställande på Åland trots läroplanen. Vi upplever läroplanen som väldigt bred och tillåtande, och känner knappt av den. Att vi inte följer en skolas arbetsplan utan fått utforma vår egen övergripande plan har varit det viktiga. I vår övergripande plan har vi berättat lite om de pedagogiker vi använder oss av bland annat. Vi har inte märkt att barnens bedömning skulle varit strängare bundna till styrdokumenten, som det står i läroplanen. 

Vi har valt att lämna in portfolio, för oss består den av ca ett A4 per barn där jag skrivit lite av vad vi gjort under terminen. Någon gång har barnet visat upp en saga som hen gjort, eller läst lite ur en bok för kontaktpersonen och räknat lite tillsammans. Allt detta har skett hemma hos oss i trygg miljö. Om jag tex vägrar kontaktpersonen att träffa oss så vet jag faktiskt inte vad som händer. Förmodligen blir de oroliga för barnen. Jag har ingenting emot att träffa kontaktpersonen och tycker det är bra att hen är intresserad av mina barns framsteg. Kanske borde skolbarn också få en oberoende person som är intresserad av deras framsteg istället för betygen. 

Bostad hittar man lättast på www.bosidan.ax och i facebookgruppen bostäder på Åland. Många privata som hyr ut annonserar i tidningar, så det kan löna sig att kolla på tidningarnas annonssidor www.torget.ax och www.marknaden.ax. Om du har vänner på Åland så ta gärna hjälp av dem, det är mycket lättare på plats, mycket kommer ut via folkmun på den här ön haha! Om man vill köpa hus så kontakta mäklare, de vet vilka hus du kan köpa utan hembygdsrätt. Hembygdsrätten får man ansöka om efter 5år som fast boende på Åland, och man blir av den om man flyttar. Den är bland annat till för att skydda Åland mot att avfolkas och bevara svenska språket.

Och sist men inte minst. Är du nöjd med ditt beslut att flytta till Åland. och Vad hoppas du att er unschooling ska leda till?


Jag är nöjd med vårt beslut, flytten till Åland har varit mycket betydelsefull för oss. Unschoolingen och hemundervisningen är ju delar av mitt föräldraskap, och jag hoppas givetvis att mitt föräldraskap ska leda till trygga, starka och välmående barn. Just unschoolingen i sig hoppas jag kommer bevara mina barns lust att lära och utvecklas.

Det som man lite slarvigt uttrycker som skoltrötthet tror jag en följd av att skolan inte lyckats att bevara barnets lust att lära och utvecklas. Genom att vi undviker resultathets och fixeringen kring prestationer hoppas jag att mina barn får ett sunt förhållningssätt till att prova och misslyckas.

Misslyckande är ett väldigt negativt ord för vad som egentligen är ett av de många olika sätt att lära sig på. Vi hoppas också att vi främjar djupinlärning genom att barnen får följa sina intressen och lära sig i hela sammanhang där ämnen integrerar med varandra istället för uppstyckat och taget ur luften.

Vi använder oss heller inte av prov för att mäta kunskapsnivån, och vi tänker att tester och prov ofta uppmuntrar till ytinlärning och därför egentligen mäter mest korttidsminnet. Hur många gånger har man inte hetspluggat inför ett prov och fått bra betyg för att sedan glömma bort allt. Vi ser istället ofta lärandet i processen och inte i resultatet.


Matar ett lamm som blivit övergivet av sin mamma.

Tack Sofie att du delar med dig! ;) 


Vill du veta mer om Sofies unschooling på Åland? Då kan du kika in på hennes blogg Piratsniglar som hon har ihop med en annan unschoolare som heter Mia!

måndag 18 juli 2016

9 work and play places for digital nomad families in Prague


Something that I think is absolutely fantastic with Prague is that there is so much to do for kids here. There seems to be a never ending supply of kids activities and kids play areas that fits well with the digital nomad family life style. Here in Prague many restaurants and cafes often have something called a "Detsky Koutek" (which means "kids corner").

I think the reason why there are so many "detsky kouteks" in Prague is probably because its cheaper to run places like that here as the running costs are lower for staff, rent and the things, it doesn't seem to be as many rules here in eastern europe, and that the parental leave is longer than a lot of other countries. I heard that most kids stay at home until they are 3 years old. Some of these "detsky kouteks" are staffed. Its some kind of very temporary child care that is perfect for us that are digital nomad families and don't want to sign up our kids for a school.

I prefer these kids corners because I don't want to leave my children really with someone else but I need to work sometimes when my husband also needs to work. And I can work in or near a temporary child care place like this where our children can see us and go to us if they need to.

Prague is a fantastic place for the digital nomad families who need this kind of temporary child care. Nowhere else have we found such a wide range of opportunities for digital nomads as in Prague. Here is a list of our favorite places that we have been working (and playing) in and some that we have been recommended to try:


Králík v rádiu


Králík v rádiu (Rabbit on the radio) is a very child-friendly cafe that we've been going to several times. There is a small black rabbit there. The café is perfect for families who are digital nomads or for families who need a little break. They have a separate playroom that is staffed. You pay Kc 50 which is a little more than £1 for your kid to play there up to 3 hours. Most of the toys they have are for the younger children such as baby toys, DUPLO, cars and games. Our children loves it. (They are 4 and 6 years). They have a cozy area with a little house, a market stall and activities with the teachers such as rythmics and singing. The staff speaks Czech and English. They have good internet and good homemade food like that I would make at home. The raspberry lemonade is yummy!



Lego School Kiddum


Our boys go to the Lego school Kiddum where they build robots and learn programming while we work. If you are not enrolled in any course you can go to their drop-in play area that is sometimes staffed and play there. They have giant Lego for building houses with, DUPLO and some other stuff. Enough to keep them busy for a while. The broadband speed ​​is very good - we had 60MB / s and a good ping last time we were there.There are tables to work from just next to the playroom. It's not very cheap but it's fun for the kids. I think they've had good teachers and it is not just play - they learn a lot with lego. The school is located right next to the subway stop Flora.



IKEA


There are two IKEAs in Prague. We usually go to the Zlicin one because it is closest to us. It is perfect to leave the kids to have some fun for 1-2 hours while enjoy a little bottle of wine or some cheap coffee while we work. The kids love to jump in all the balls. We justify our free child care in IKEA with our purchases for our two previous homes in Sweden and that we will get a new kitchen from there soon to our worldschooling rental flat so I think its ok! Plus, we often eat at IKEA so I really dont think they loose out on it!



Cafe Pointa


I have heard that this café is one of the best ones for indoor play rooms for kids in Prague. They have a kitchen to play in and some other things. I heard the food is good too and very kid-friendly. We haven't tried it out yet but it is on our list for this week! The café is located in Prague 6.



Dětské koutky Time Out


They should have thought twice when they named this playland! Fortunately, it's not at all about any time out. It's a nice little place that is staffed that they have in shopping malls here. There are several places in Prague. It's the perfect work and play place for digital nomad families where the kids will have good fun for a few hours and the parents can get their work done. We tried the one in the Metropole mall in Zlicin. There is a cafe attached to the play area where you can see the kids from while you work - which is exactly what we prefer. It was pretty quiet when we were here so I would say this is good if you need to make some calls also. The internet was fast in the morning but went slower in the afternoon. I guess it is all the shoppers using the same network. We used our phones as hot spots in the afternoon. This play area is good for kids from 3-12 years and is quite cheap.





Sweet Life


This is a wonderful little café located right next to a really nice nice playground just above the metro stop Jiriho z Podebrad in Vinohrady. There is a small separate play area inside and a nice work area for the parents. The kids can busy themselves for a good 1-2 hours and then one adult will probably need to take them to the play ground on the other side of the street so they don't get bored of it. We ordered some really nice homemade lemonade and delicious cupcakes.





Restaurace Hanspaulka


This restaurant doesn't quite look like a work place for digital nomads but I can assure that it is very nice in the summer! There is an outdoor area with chunky wooden tables and benches that has a play area which is also outdoors. It is a bit worn out but it's got a house and slide which our younger one liked. What we especially liked here was the amazing "Nefiltrovany"-beer, (unfiltered beer that looks like a latte). In Bali we always had a latte next to our lap top. Here at Hanspaulka we have beer :)

The food is czech and very good with kid-friendly options. The ginger lemonade is really refreshing. The restaurant is right next to Tesco by the bus stop Hanspaulka in Prague 6th. This place looks like it belongs to Tesco! When the kids have enough one parent can walk down the hill with them to a nice green area with some play grounds.



Vinohradsky parlament


We have not had time to visit this Czech-Belgian restaurant yet which is located in Vinohrady but I've heard it's a good candidate for a digital nomad family work space! There are two restaurants that are connected with a playground in between. The kids can play a good few hours while the parents are working.


Zlute Lazne - summer camp


Zlute Lazne is a summer park next to the river. There are swimming pools, a kids area, a beach and lots of summer activities. They also have a summer camp for kids where you pay kc 700 for a full day. It is an educational activity with teachers who take care of the kids and do things with them all day. It includes food and beverages. It is quite expensive for being in the Czech Republic so I can imagine that they spend some money on doing good things I hope. We haven't tried it yet as our children are not interested in being away from us a whole day yet. I think it may be more suitable for older kids. Maybe we will try it later this summer for our older son.




The digital nomad life style has made it possible to run our business from anywhere (well..as long as we have good internet!) We spent the last 19 months in more than 25 countries in 4 continents. Of all these places we think Prague is one of the best places for a digital nomad family. We also liked northern Thailand and Ubud in Indonesia. We enjoyed Egypt a lot although the bad internet was holding us back a bit.

Here I am working hard sipping on a cup of coffee while posing in one of our hammocks that we sell on  one of our websites www.hammockheaven.co.uk!

9 arbetsplatser för digitala nomad-familjer i Prag


For English read the same article HERE!

Något som jag tycker är alldeles fantastiskt med Prag är att det finns så mycket för barn här. Det verkar finnas en outsinlig mängd med barnhörnor och aktiviteter för barn som passar bra ihop med att jobba som digital nomad. Här i Prag har väldigt många restauranger och caféer något som kallas"Detsky Koutek" (som betyder "barnhörna"). Anledningen till att det finns så många tror jag är att det kostar betydligt mindre med personal och inköp, att det finns mindre regler och att man är föräldraledig längre tid. (Det brukar vara så att barnen börjar i förskola vid 3 årsåldern). En del av dessa barnhörnor är bemannade. De är alltså en form av tillfällig barnomsorg vilket passar perfekt för en familj som reser där båda föräldrar behöver jobba samtidigt en stund.

Jag föredrar det eftersom jag inte vill lämna ifrån mig barnen men behöver jobba samtidigt som min man ibland och vill att barnen ska ha möjlighet att komma till oss om de behöver. Prag är ett fantastiskt ställe för digitala nomad-familjer som behöver den här formen av tillfällig barnpassning. Ingen annanstans har vi funnit ett så brett utbud av möjligheter för digitala nomader som har barn. Här är en lista på våra favoritställen som vi har arbetat ifrån och några som vi har hört bra om och tänker testa under de kommande dagarna:



Králík v rádiu


Králík v rádiu (Kaninen i radion) är ett mycket barnvänligt café som vi har varit på flera gånger. Det finns en svart liten kanin där. Caféet är perfekt för familjer som är digitala nomader eller för familjer som behöver lite avlastning för de har ett separat lekrum med personal i. Man betalar Kc 50 (ca 18 kr) för passning upp till 3 timmar. De flesta leksaker de har är för de lite yngre barnen som bebisleksaker, duplo, bilar och sånt som brukar finnas på öppna förskolor. Våra barn gillar det. (de är 4 och 6 år). De har en myshörna, affär och aktiviteter som tex sånglekar. Personalen pratar tjeckiska och engelska. De har bra internet och god hemlagad mat i den stilen jag skulle göra hemma. Hallonlemonaden är jättegod!


Legoskolan Kiddum


Våra pojkar går på legoskola där de bygger robotar och lär sig programmering medan vi jobbar. Om man inte är inskriven på någon kurs kan man gå på deras drop-in och leka i lego-lekrummet. Det finns jättestor lego att bygga hus med och duplo och lite annat. Hastigheten är mycket bra - vi hade 60mb/s och bra ping sist. Det finns bord att jobba vid alldeles vid lekrummet. Det är inte jättebilligt men det är roligt för barnen. Jag tycker de har haft bra lärare och det är inte bara lek utan de lär sig mycket genom legot. Skolan ligger alldeles vid tunnelbanehållplatsen Flora.


IKEA


Det finns två ikeor i Prag. Vi brukar åka till den i Zlicin eftersom det är närmast till oss. Det passar perfekt att lämna bort barnen 1-2 timmar för lite gratis barnpassning medan vi jobbar lite och unnar oss en liten flaska vin för ungefär 10 svenska kronor. Barnen brukar vilja gå dit för de har ju bollbad som man kan hoppa i. Vi har handlat så mycket på ikea och ska köpa nytt kök därifrån snart så jag tror det är helt ok! Plus att man ofta äter på IKEA när man ändå är där så de går nog plus ändå.


Cafe Pointa


Jag har hört att det här caféet har ett av de bästa inne-lekrummen för barn i Prag. Det finns kök att leka och lite annat. Caféet ska tydligen ha god mat också. Det finns en barnvänlig meny med mat i den nyttigare kategorin och goda tjeckiska lemonader. Jag har inte testat den ännu men det kommer vi definitivt göra inom de närmsta dagarna. Cafeet ligger här i Prag 6.


Dětské koutky Time Out


De kanske skulle ha tänkt två gånger när de namngav det här leklandet! Som tur är handlar det inte alls om någon time out utan det är ett trevligt litet bemannat lekland som finns i köpcenter, vilket är den perfekta lösningen för en familj där båda föräldrarna behöver jobba ett par timmar. Vi har testat den som finns i Metropole-köpcentret i Zlicin. Det finns ett café varifrån man kan se barnen samtidigt som man jobbar vilket vi föredrar. Det var ganska tyst när vi var här så det här stället passar om man behöver ta emot samtal också. Passar barn från 3-12 år och är ganska billigt. Det finns flera ställen i Prag förutom i Zlicin.




Sweet life


Det här är ett underbart litet café som ligger alldeles vid den fina lekplatsen vid tunnelbanehållplatsen Jiriho z Podebrad i Vinohrady. Det finns en inhägnad liten innelekplats och wifi. Barnen kan nog sysselsätta sig i 1-2 timmar och sedan får nog en vuxen gå iväg med dem till den andra lekplatsen ute så att de inte tröttnar. Caféet hade väldigt god lemonad och goda cupcakes och trevlig inredning. Det var ett ganska lugnt ställe så här går det nog också bra att ta emot telefonsamtal.




Restaurace Hanspaulka


Den här restaurangen ser inte ut som en arbetsplats för digitala nomader men jag kan intyga att det är väldigt trevligt! Den är perfekt för sommardagar. Det är en uteservering som har en lekhörna som också är utomhus. Den är lite sliten fast yngre barn kan tycka att den är trevlig ändå. Det vi gillade speciellt här är den fantastiskt goda "Nefiltrovany"-ölen, alltså ofiltrerad öl som ser ut som en latte nästan. På Bali hade vi alltid en latte vid datorn. Här på Hanspaulka blir det öl :) 

Maten är god och det finns barnvänliga alternativ. Ingefära-lemonaden är också fantastiskt god. Restaurangen ligger alldeles vid busshållplatsen Hanspaulka i Prag 6 . När barnen har tröttnat kan en vuxen gå med dem nerför backen så finns det trevliga grönområden och lekplatser.



Vinohradsky parlament


Vi har inte hunnit besöka den här tjeckisk-belgiska restaurangen som ligger i Vinohrady än men jag har hört mycket gott om den. Det är två restauranger som är ihopkopplade med ett lekland emellan. Barnen kan leka en bra stund medan föräldarna jobbar. Maten ska vara god också. 


Zlute lazne - sommarläger


Zlute lazne är en sommarpark som ligger vid floden. Det finns pooler, barnhörna, en strand och massor med sommar-aktiviteter. De har också ett sommarläger för barn där man betalar kc 700 för en heldag. Det är en pedagogisk verksamhet med lärare som tar hand om barnen och gör saker med dem hela dagen. Det ingår mat och dryck samt allt material. Detta är ganska dyrt för att vara i Tjeckien så jag kan tänka mig att de lägger ner lite pengar på att göra bra saker. Jag har inte testat detta då våra barn inte är intresserade att vara borta från oss en heldag än. Jag tror att detta kan passa de lite större barnen. Kanske vi testar detta senare i sommar för vårt äldre barn.




Om du vill testa fler barnhörnor i Prag kan du titta på den här hemsidan. Jag vet inte hur uppdaterad listan är (det stängs och dyker upp nya ställen hela tiden) och om det är bra arbetsplatser och bra för barnen men det är iallafall en lista på ganska många på tjeckiska. Om du vill veta hur det är kan du ta reda på hur det är att leva som digital nomad. Om du vill veta hur vi har möjlighet att ha den här livsstilen kan du läsa om hur man blir digital nomad.