måndag 27 februari 2017

Ät ute i den mysiga stadsdelen Holesovice i Prag - här är 25 tips


Efter att ha provat på att bo i olika delar av Prag, och efter att ha ätit ute rätt mycket har vi
kommit fram till att stadsdelen Holesovice erbjuder de bästa ställena att äta ut på för den lägsta prislappen i Prag. I början gjorde vi en del misstag och hamnade i turistfällorna i centrum. Alltför många dåliga erfarenheter som dåligt kött, feta såser, överkokta maträtter och oengagerad personal har gjort att vi förmodligen för all framtid kommer att försöka undvika att äta ute i turistområdena här.

Det finns självklart turistiska restauranger i centrala Prag som är riktigt bra men de kommer också med en betydligt dyrare prislapp. Att ha en familj med flera måltider att betala för varje gång vi går ut gör att de här ställena helt enkelt inte får utrymme i vår budget. Men det stoppar oss inte från att få ta del av fantastiska måltider ute på stan! Det är något som hör till vår vardag. Vi älskar god mat och att sitta på mysiga uteserveringar. Vi lagar ofta mat hemma med det där lilla extra men de där dagarna när vi inte orkar äter vi ofta ute.

Sedan vi hamnade i Holesovice har vi tittat på alternativen och har fått erfara att det verkligen finns ett fantastiskt utbud med prisvärda restauranger trots att det är så litet. Det är här i Holesovice som Pragborna själva går ut. Holesovice är lite grann som Södermalm är för Stockholmarna. Här var det slitet och sunkigt förut men nu har stadsdelen fått en riktig ansiktslyftning och det är här många kulturella aktiviteter finns. I Holesovice hittar bra kvalitet till lokala priser och dessutom undviker man de stora turisthorderna som finns här om somrarna. Det finns så många ställen att äta ute på i bara Holesovice att vi bara hunnit med en bråkdel av dem trots att vi har varit här i knappt 6 månader. Nästan alla ligger inom gångavstånd från våra två familje-lägenheter som vi hyr ut. Några av dem levererar hem eller erbjuder take away.


Så vilka som är bäst? Här kommer våra bästa råd för trevliga restauranger och caféer med prislappar från ca 30 kr-100 kr för en huvudrätt:

Foto: Benedict Banathy

Avion58

Det här är en restaurang i det gamla bryggeriet nära U Pruhonu. Det är en av våra närmaste restauranger vilket är tur för oss eftersom vi tycker att det är den bästa i Prag. När någon kommer på besök går vi alltid hit. Det gamla bryggeriet har högt i tak så det är kan låta bullrigt som en skolmatsal ungefär. De brygger sitt eget öl (vilket syns i öl-tankarna). På sommaren finns det en uteservering på gården där det också finns gott om plats för barn att springa runt på. Avion58 serverar mycket god tjeckisk och thailändsk mat. Allt vi har beställt har varit superläckert. Vi hoppas att vi aldrig kommer att behöva bli besvikna här. Den ofiltrerade amerikanska alen är vår absoluta favoritöl.



Restaurace Pět Peněz

Det här är en av våra favoritrestauranger. Källaren är mysig men de har också en liten uteservering. Här finns stans bästa gulasch! Barnen gillar kycklingvingarna och hamburgarna. De har ofiltrerad Staropramen-öl som är så mycket godare än vanlig öl.

Avion Café

Detta lilla café ligger på hörnet av Komunardu-gatan där det finns gott om restauranger. Det är lugnt och mysigt. Här serveras god och billig frukost. Passar perfekt att jobba från. Internet funkar finfint och det finns många eluttag och småbord.

7 Tacos Steak and Grill

En mexikansk restaurang nära Ortonovo Namesti. Detta är en av våra barns favoriter. De har god mexikansk mat och även vissa tjeckiska alternativ i en trevlig miljö. Nachos är bäst enligt barnen.

Freshland

Det här är ett nytt café som serverar supernyttiga smoothies, soppor, sallader och annat. Bra när du behöver extra vitaminer. Ligger nära mataffären BILLA på kartan.

Čínské Bistro Fu Da

Det här är en liten kinesisk takeaway-restaurang som vi använder ganska ofta. De har mest wokrätter som är ok men sushin är bättre. Det är ett enkelt och billigt ställe att äta ute på för en familj då barnen oftast vill gå hit och beställa en bento. Ligger på Komunardu-gatan.

Holešovická Kozlovna

Ett bryggeri med restaurang som har en trevlig uteservering och en lekplats. Kundservice är tyvärr inte den bästa alltid, säkert eftersom de har många gäster och inte så mycket personal men maten och ölen och stämningen på uteservering är toppen. Lekplatsen är en riktig bonus också. Perfekt att gå hit med en större grupp vänner. Oxfilén är den bästa som vi har ätit ute. Barnen gillar kycklingvingar och kycklingsnitzel.

La Bottega Tusarova

En finare italiensk restaurang och delikatessen som erbjuder matlagningskurser också. Ganska dyrt men lunchmenyn är riktigt prisvärd.

Pivni Galerie

Inte en restaurang men förtjänar ett omnämnande eftersom det är ett mycket bra ölgalleri som min man verkligen gillar. Det finns ölprovning och många spännande ovanliga sorter - däribland en ölsort producerad av en tjeck med svensk och brittisk mamma och pappa! Den pratglada ägaren pratar gärna öl på engelska.

Phill's Corner

Ett trevligt hipster-café / frukost / lunch i brittisk stil som ligger på Komunardu-gatan. De har billiga och goda luncher. Mycket gott bröd och goda lemonader.

Phill's twenty7

Den här restaurangen har förmodligen samma ägare som den ovan eftersom den är i samma stuk med industrikänsla och modernt möblemang och det hänger rätt många hipsters här också. Våra barn älskar den engelska frukosten de serverar här. Lunchen är prisvärd och god. Det är lite som finare engelsk mat med tjeckisk twist. De har Gordon Ramsay-kokböcker på tjeckiska  på bokhyllan.

Kovadelni

En undangömd källar-restaurang som man inte skulle märka om det inte var för den stora ölreklamen nära spårvagnshållplatsen U Pruhonu. Här serveras billig god husmanskost för runt 30-40 svenska kronor vilket gör den till en av billigaste restaurangerna vi vet om. Finns bowling också.

Restaurang Baterka

Detta är en ganska stor tjeckisk pub som ligger på Delnicka-gatan. De har god och billig lunch. Populärt lunchställe bland de som jobbar här.

Čínské bistro - Delnicka

Det här är en liten kinesisk restaurang som ligger precis vid spårvagnshållplatsen Maniny och därmed mycket nära en av våra familje-bostäder som vi hyr ut. Mycket billig, snabb service och barnvänlig.

Paralelni Polis Bitcoin Coffee

Det här är ett av våra favoritkaféer i Prag. Det är unikt eftersom det är det enda stället (vad vi vet) där man enbart kan betala med bitcoin. Om du inte vet vad bitcoin är och vill lära dig om det så informerar personalen gärna. Det finns en växlingsautomat i lokalen. Det som är speciellt med Paralelni Polis förutom bitcoin är den fria kreativa miljön. Här finns tex en kreativ verkstad på bottenvåningen där man kan ta kurser för 3d-utskrift. Kaffet är bra. Tyvärr har de inte varm mat utan det är mest kakor och smörgåsar. Ett måste för den som gillar finurliga tekniska lösningar.



ThanhTam Asia Food

Det här är en asiatisk restaurang som serverar utsökta vietnamesiska rätter samt sushi och lite wokat också. När vi hittade hit först åt vi här 3 dagar i rad för att maten var så god och billig. Ibland är det inte värt att lägga ner tiden på att laga när man kan få så här god mat så billigt. Ligger på Delnicka nära en av våra lägenheter.

Pivovar Marina

Pivovar Marina är precis vad det låter om man vet att det tjeckiska ordet för öl är "pivo". Det är ett bryggeri precis vid marinan i Holesovice. De har en stor ute-servering med utsikt över den vilket kan vara trevligt en ljummen sommarkväll.

Vietnamisk uteservering i Prag-marknaden

Det här lilla vietnamesiska stället ligger mitt i marknaden där det finns flera ställen att äta billigt på. De serverar den godaste Pho-soppan i Prag och rätter till mycket låga priser. Det finns bord och bänkar ute samt några sittplatser inne i byggnaden.



Bhojan indisk restaurang

Den här indiska restaurangen är hel-vegetarisk. De serverar god mat till låga priser. Jag vågade mig på att beställa en Masala Dosa, en sydindisk pannkaksrätt som jag aldrig ätit utanför indien förut. Den var förvånansvärt god.

Burrito Loco

Detta är en mexikansk kedjerestaurang som serverar barnvänliga maträtter som tacos och nachos. Salladen är jättegod.

Capua italiensk restaurang

Här hittar du mycket god pizza och pasta i en trevlig miljö.

Bageterie Boulevard

Ett baguette-café med barnvänlig miljö som är ok att jobba från som digital nomad.

Cafe Dos Mundos

Ett häftigt café med gungor som man sitter på nära Kamenicka spårvagnshållplatsen. Riktigt gott kaffe.

Masala indisk restaurang

En indisk restaurang som levererar hem också. Riktigt god mat och generösa portioner.

Bistro Kavárna Oh La La

Ett litet fransk café som också har en trädgård på baksidan. Fin inredning och jättegoda frukostar här. Personalen är mycket trevlig.



Vill du hyra någon av våra 2 familje-lägenheter så hittar du mer information HÄR

tisdag 21 februari 2017

20 saker man kan göra med barn i pärlan Holešovice i Prag



Vi hamnade i Holešovice eftersom det var skönt att det var så lätt att fixa med saker här. Vi kände att vi behövde en liten paus efter att levt som digitala nomader i 26 olika länder i ett och ett halvt år. Holesovice är ett ganska lugnt mysigt område strax norr om stadskärnan men är rik på saker att göra. Det var det första området vi bodde i när vi först kom till Prag och efter att utforskat andra delar bestämde vi oss för att det var vår favorit. Det finns så många saker att göra här för familjer precis runt hörnet där vi bor nu. Holešovice är en trevlig ganska okänd stadsdel som ofta missas av besökare. Här har jag skrivit ner våra favoritsaker att hitta på med familjen. Alla dessa platser är belägna i närheten de två familje-lägenheter som vi hyr ut. Den ena är permanent tillgänglig och den andra är tillgänglig när vi reser.


1) Kralovska Obora / Stromovkaparken

Det här är Prags version av "Slottsskogen". Det är den största parken i Prag som passar utmärkt för en hel eller halvdagsutflykt med familjen. Det finns flera fina lekplatser. Vår favorit heter Vozovna och där finns det bland annat ett tåg, spindelnät och linbana. Eftersom det här är Prag så finns det även ofta en pub eller restaurang precis i anslutning till lekplatsen. (Var annars skulle du kunna ta barnen till en lekplats och beställa en riktigt god öl för drygt en tia om inte i Prag??) I parken finns det flera intressanta utflyktsmål som till exempel den fina utställningsbyggnaden Vystaviste Holesovice där det hålls intressanta utställningar och mässor om allt möjligt med jämna mellanrum, eller planetariet som har workshops för barn ibland och så ankdammen såklart där man kan kan mata ankor och vara med på sommaraktiviteter för barn eller åka skridskor. Det finns också ett nöjesfält samt trampbilar som man kan hyra på sommaren och mycket annat. Det här är en riktigt stor park med många träd vilket är skönt i en storstad om man behöver en dos naturlighet. Det finns många fina picknickplatser och ett stall också.



2) DOX - det moderna konstmuséet

Det här är ett museum för modern konst som erbjuder workshops för familjer och för hemskolning. Om man bara ska se på konsten kan man få ett interaktivt kit på engelska för barnen. Det finns en jättestor zeppelinare i trä på taket.



3) VELETRŽNÍ PALÁC - Narodni Galerie konstmuseum

Det här är ett annat konstmuseum med imponerande målningar. De har också aktiviteter för barn ibland.

4) Krokodyli zoo

Det här är ett litet zoo bara med krokodiler mitt i hjärtat av Holešovice. Det ligger alldeles runt hörnet till en av våra familje-lägenheter som vi hyr ut i Prag. Man kan vara med när de matar krokodilerna. De har olika event och aktiviteter för barn.

5) Morsky Svet

Det här är det största aquariumet i Tjeckien där man kan se hajar och exotiska fiskar. Morsky Svet ligger alldeles i närheten av Vystaviste Holesovice´s utställningar så det går utmärkt att kombinera dessa två en dag, eller med en långpromenad i parken.

6) Planetariet

Planetariet är också belägen i Stromovkaparken. Ibland har de aktiviteter för barn och familjer där.

7) Národní zemědělské muzeum (Jordbruksmuséet)

Jordbruksmuséet är ett interaktivt museum för barn som är lite mer spännande än vad det låter. När vi var där hade de en utställning om fiske och väder där man fick trycka på olika knappar och experimentera med olika saker. Det fanns också ett akvarium. Vid ingången hittade vi djur som kaniner, höns och getter. På bottenvåningen fanns en massa gamla traktorer och även traktorer för barn som de kunde åka på samt traktorsimulator.

8) Montessoriförskola

Om man ska stanna här en längre period som tex en månad kan vi rekommendera den lilla förskolan  Marina academy som ligger vid marinan i Holesovice. Här pratar man engelska fast barnen kommer från olika länder. Det här är en 100% privat förskola som finansieras till 100% av de som har sina barn där, vilket innebär att de kan ha sin egen läroplan och inte behöver följa den tjeckiska. Det är stor skillnad på förskolor här. Åldersgränsen är 3 år och barnen måste klara av att tala om sina behov.

9) Pražská tržnice (Pragmarknaden)

Den stora marknaden i Prag ligger en kort promenad från båda våra familje-lägenheter. De flesta försäljarna är från Vietnam så vi brukar kalla marknaden för den "vietnamesiska marknaden". Man kan köpa precis allt möjligt här från billiga kläder till vapen, leksaker och souvenirer. Om man gillar att laga asiatisk mat så hittar man allt man behöver här. Det finns en vietnamesisk uteservering som serverar den bästa Pho-soppan i Prag för ca 30 kr. I somras när det var över 30 grader varmt här på kvällen och gatorna var fulla av lekande vietnamesiska barn riktigt sent så kändes det som vi snarare var i sydostasien än Prag. Den stora inomhus-grönsaksmarknaden är ett intressant ställe att ta barnen till. Storlekarna på pumpor och rödbetor här är riktigt imponerande! Det här är det bästa stället att köpa sina grönsaker och lokalt producerade ägg och mjölkprodukter.





10) Draw planet konstskola

Den här konstskolan har drop-in-lektioner för barn på lördagarna vilket är perfekt om man inte vill binda upp sig för något. Det finns också workshops och klasser för vuxna. Skolan är belägen i en gigantisk kommunistisk grå byggnad där man inte alls skulle kunna tro att det fanns något utrymme för kreativitet.


11) Muddum konstskola

Det här ett en konstskola som drivs av ett spanskt par. De har intressanta workshops för barn på engelska och spanska. Här kan man också hålla på med keramik och afrikansk konst.

12) Paralelni Polis

Det här är ett kreativt och fredligt tillhåll för alla som är intresserade av ett statslöst samhälle, kryptovaluta och finurliga tekniska lösningar. Den ena våningen har ett café, våningen ovanför har mysiga coworking spaces och det översta rummet har föreläsningar och aktiviteter, ibland på engelska. Bottenvåningen har ett 3D-workshop där barn och vuxna kan lära sig att arbeta med 3D-skrivare. En gång om året hålls "hackers congress" vilket är en konferens som samlar alla som är intresserade av hacking inom alla områden i livet. Hacking handlar inte bara om datorer utan kan handla om hur man hackar skolsystemet och det juridiska systemet också. Och allra viktigast: man kan enbart betala med bitcoin. Det finns en automat som växlar i caféet. Det här är ett unikt ställe att besöka i Prag där man kan få lära sig mycket om hur det monetära systemet fungerar och om alternativ som guld och bitcoin. Den korrupta finansministern funderar på vad bitcoin kan vara i grafittimålningen nedan.



13) Tančírna dans-studio

Det här är en dansstudio på Delnicka-gatan nära båda våra familje-lägenheter där det finns danslektioner för barn och vuxna, samt yoga.

14) Letnaparken - Letensky Sady

Det här är en annan trevlig park mellan Holesovice och Hradcany.  Man tar en spårvagn till Korunovacni eller Sparta. Den är ganska stor med flera fina lekplatser, lite tennisbanor och skridskoåkning under julen. Det finns såklart också en pub i anslutning till den stora lekplatsen. Ifall man skulle glömma picknick så kan man köpa korv med bröd och drickor här. Promenera till metronomen och få fin utsikten över den gamla delen av Prag. Här kan man också skejta och hålla på med parkour.


15) Mammut klättercentrum 

Det här centrumet för inomhus-klättring anordnar kurser och hyr ut redskap så att du kan klättra själv. Passar bra för små barn och vuxna.

16) Vystaviste badhus och sport

Det finns många aktiviteter här som till exempel en skridskorink och badhus. Vi gillar badhuset för det är nyrenoverat och fräscht och billigt. Det är bara motionssim här vilket är perfekt för att lära barnen simma och få lite träning själv. Man hittar simhallen bakom den vackra utställningsbyggnaden. Gå eller ta en spårvagn till Vystaviste Holesovice.

17) Tekniska muséet

Detta museum är beläget vid letenske namesti spårvagnshållplats. Det är ett stort museum på flera våningar där man kan se gamla flygplan, tåg och bilar bland annat. På bottenvåningen finns en helt ok billig restaurang.

18) Bio Oko 

Det här är en mysig alternativ biograf som visar utländska filmer och ofta med engelsk text eller på engelska.

19) Tennisklubb och lektioner

På en liten ö strax söder om Holesovice hittar man CLTK tennisklubb där man kan lära sig spela tennis eller bara spela.

20) Marinan och runt på den östra delen av Holesovice 

Holesovice var tidigare en "arbetarstadsdel" där köttförpackningsindustrin hade sitt säte under kommunismen. Det var ganska fattigt och slitet här. Det har förändrats nästan helt och hållet bara under de senaste åren. Idag är Holesovice en cool stadsdel där Pragborna hänger då det finns mängder av trevliga restauranger, klubbar och kulturella aktiviteter här. Den östra sidan har genomgått en rejäl ansiktslyftning. Istället för trista gråa fabriker finns här nu många nybyggda kontor för företag och marinan kantas av tjusiga bostäder. Lite som Lindholmen i Göteborg skulle jag säga. Det innebär att många nya butiker och restauranger har öppnat här. Den bästa restaurangen i Prag (enligt oss) ligger i det gamla bryggeriet. Runt denna finns många nya trevliga ställen särskilt med fokus på rawfood och smoothies (fast med tjeckisk prislapp), yoga studios, gym, öppna förskolor och små lekplatser här och där.  Kameraaffären Megapixel erbjuder foto och fotostudiolektioner. Vi tycker om att gå längs med marinan. I hamnen finns många intressanta båtar och gamla lagerbyggnader. Allt som vi behöver finns här i Holesovice vilket är riktigt bekvämt.



Information om våra två familje-lägenheter: Den ena finns tillgänglig för uthyrning permanent. Generösa rabatter ges för längre vistelser. Den andra som vi bor i är tillgänglig när vi är ute och reser. Den är ledig 6:e april till 6:e maj. Skicka ett meddelande till mig om du vill ha mer information då de ännu inte är listade på Airbnb. Jag kommer att skriva senare när vi har lagt ut dem.




torsdag 9 februari 2017

Tro inte att det du hör i statlig media är sanningen

Jag har haft att göra med journalister under hela mitt liv sedan jag var i 10-årsåldern, mest med företaget och gottröra, men senaste året med att leva som en digital-nomad-familj. Nu tackar jag sällan ja till artiklar eller att vara med i program. Det är nästan alltid samma sak. De har en story redan. Sedan ska de hitta ett objekt som passar in. Storyn tilltalar så många som möjligt (som har gått igenom det svenska skolsystemet och inte är mottagliga för att tänka så kritiskt). Storyn ska alltid vara lättsam och passa in så att den inte "förolämpar" staten.

Fast för några veckor sedan sa jag "OK". Jag tänkte att det skulle vara bra att inspirera lite ändå. Det var ändå ett litet tag sedan vi var med i något program. Medveten om att de självklart inte skulle föra fram vår story som utbildningsflyktingar. Det är ju staten som står för tvånget till skolan - samma uppdragsgivare som står för svensk media.

Jag ska berätta lite vad jag berättade och sedan kan ni höra den klippta versionen och jämföra lite själva. Studio 1 på P1 ringde upp för att prata med mig om hur det var att leva som digital nomad-familj. Intervjuaren sa att han spelade in samtidigt som vi pratade. Så ställde han några frågor om hur vi jobbar, om varför vi blev digitala nomader och om skolan.

Jag berättade om vad som var vår verklighet. Att vi blev digitala nomader för att våra barn inte skulle tvingas till den svenska skolan för vi ansåg att tvång var fel.  Att vi lika gärna kunde bli nomader som att flytta till ett annat land när vi ändå måste flytta. Att min man jobbar mest eftersom jag mest har hand om vår worldschooling. Jag berättade vad worldschooling var och hur det funkar. Att vi lär oss med världen. Att vi fick anpassa företaget för att kunna bli digitala nomader, vilket var bra för det är väldigt mycket mer fördelaktigt att driva det från Storbritannien eftersom det är så mycket lägre skatt där och att vi har bättre levnadsstandard och mer att leva på trots att vi jobbar mindre. 

För att vi betalar MYCKET mindre skatt. Att många digitala nomader har sin bas i länder där det är förmånligt för egenföretagare. Jag tipsade honom om e-residency i Estland som passar utmärkt för digitala nomader eftersom det bara är 20% skatt där och man kan sköta deklaration och alla ärenden på distans. Jag bad honom kolla upp mer om det eftersom det här är en absolut nödvändighet för en digital nomad. INGET av detta togs med i intervjun. Hör den snedvridna avskalade versionen HÄR. (Man får spola fram lite till 6:23)

Utånad bild till P1, bad dem länka till bloggen.

Som ni kan höra har intervjun blivit så hårt redigerad att det nästan inte finns något kvar att berätta om och man kan inte höra något om varför vi är digitala nomader och hur vi försörjer oss. Är det inte det som är det viktigaste om man ska berätta om digitala nomader? Såhär fungerar det alltså när man blir intervjuad av en tidning, eller i det här fallet ett radioprogram. I varenda intervju jag har varit med på har de ändrat något. Det är i princip bara lokaltidningar som skrivit ärliga artiklar och kollat med mig för de har inte haft samma incitament och min erfarenhet är att de gärna vill lyfta fram saker som de är för de skriver om händelser i orten. 

Det här är absolut inget som händer ibland utan det är praxis. Såhär jobbar medier så det är viktigt att tänka på det när du läser något i tidningen vad det finns för incitament och varför det är vinklat så. Det värsta den senaste tiden var till exempel det amerikanska president-valet och mörkläggandet av de ökade brotten i Sverige.

Skolan gör ett gott jobb med att producera medborgare som anpassar sig till systemet och följer det blint. Majoriteten iallafall. Som tror på vad som står i media och att staten är bra för dem. Det blev ett riktigt uppvaknande efter skolan när jag kom ut i den verkliga världen och upptäckte att det inte var så. Tyvärr är det inte alla som vaknar men vi kan hoppas på att den överdrivna politiska korrektheten kommer begå självmord. Media fungerar inte som den gjorde förut. Man får inte tycka som man vill eller säga sanningen om det inte passar. Det är verklighetens 1984 som vi lever i. Nu har staten växt sig så stark att det den dikterar är vår sanning och beskyller de som talar emot dem som "fake news" eller "hets mot folkgrupp".  Det enda som hjälper är att verifiera genom källor och helst läsa nyheter som inte har något ekonomiskt incitament från staten. End of rant.

måndag 6 februari 2017

Vad vi lärt oss under våra 2 år som en digital nomad-familj


2-årsdagen för vårt nomadliv passerades i januari. 2 år på resa dels för att möta världen och dels för att hitta vårt Utopia efter att ha frigjort oss från ett system som vi inte ville skriva under. Som de flesta bara accepterar som det är. Där vi inte har rätt att välja bort det utbildningssystem som finns i Sverige som vi anser inte är till för det bästa för barnen och familjen. En resa där resandet är vardag och vi har anpassat våra liv och vår inkomst efter det. Alltså ingen långsemester där vi ska återvända till samma sak som förut utan där vi reser sålänge det passar oss och kanske någon gång slår rot någon annanstans. Så vad har vi lärt oss under dessa två år?

Om allt möjligt, verkligen! De här två åren har varit de mest lärorika åren i våra liv för hela familjen. En del saker har blivit så otroligt tydliga sedan vi tagit oss ur det som var vår vardag förut. En vardag som vi aldrig ville ha och inte heller saknar.

10 lärdomar om oss själva, om Sverige, om världen:


1. Att Svenskar är en minoritet. Vår värld de senaste två åren har varit icke-svensk. Inte för att jag ville det. Tvärtom vill jag gärna att familjen ska ta del av den svenska kulturen och språket. Tyvärr åker svenskar mest till samma ställen så vi har inte träffat på så många. Vårt umgänge har varit alla möjliga personer från alla möjliga länder istället. Däremot har svenskarna dykt upp på de konstigaste ställen. Och då har det varit mycket speciella möten.

2. Identitet och världsmedborgare. Aldrig har det varit tydligare hur man uppfattas av andra och hur man känner sig. Jag har svenskt pass och har rötter i Polen. Barnen brittiskt och svenskt. Mannen brittiskt. Under hela uppväxten har jag känt mig polsk i Sverige och svensk i Polen. Barnen brukar säga att de är ifrån Sverige men pratar engelska med varann. Ingen av oss känner oss speciellt knutna till våra ursprungsländer men känner stor mottaglighet för andra kulturer. Det är som att vi suger åt oss sättet att vara från kulturen som vi befinner oss i som en slags respons på rotlösheten. Hela idén med länder och gränser blir irrelevant när man känner sig som en världsmedborgare. Det enda som knyter oss till Sverige är språket - att jag talar det och för det vidare till barnen. Det ska bli spännande att se vilka effekter det får på barnens identiteter i framtiden. Det finns ett ord för detta - "third culture citizens" - alltså tredjekultursmedborgare. Om att växa upp överallt och ingenstans. Ett privilegium för vissa och en förbannelse för andra beroende på hur man ser det.

3. Det finns inget Utopia. Världen är rå. Aldrig har det varit så här tydligt. Människorna lever i sina små trygga bubblor skyddade från de fasansfulla övergrepp som sker mot dem och naturen. Något som kan verka vara en Utopi, som till exempel Bali, som är ett litet paradis, har också en mörk baksida. Det är våld och övergrepp från staten. Övergrepp från andra människor. Övergrepp mot naturen i form av att man skickar iväg problemet (tex sopor) någon annanstans så att man inte ser det. Men det försvinner inte. Överallt samma sak. Brist på kunskap och den stora tillförlitligheten till myndigheter. Det finns bara en lösning. Att berätta om det! Att upptäcka det och sprida vidare. Att göra små val som att välja bort plastpåsar när man handlar eller helt enkelt inte åka till områden som lever på korttidstänk och bara släpper ut soporna i vattnet, tex Maldiverna. Att inse att överallt där det finns en stark stat finns det större andel övergrepp. Att om man vill hjälpa folk på riktigt ska man hjälpa människor att hjälpa sig själva istället för att göra dem beroende av stater och bidrag. Vi har känt att det är bättre levnadsstandard i länder som ger folket mer frihet. Några exempel är till exempel Singapore och Tjeckien.

4. Om Sverige sett utifrån. De vi möter och har djupare konversationer med blir förvånade över hur hårt styrda svenskarna är. Att de har personnummer. Att man kan se i princip vad som helst genom att gå in på personnumret. (som egenföretagare hade jag tillgång till ett system där jag kunde se allt om inkomsterna, civilstånd med mer - staten kan ju se allt!). Och de blir chockade över att svenskar är så likformiga. De gör samma sak! Nästan alla följer till punkt och pricka vad de får höra på BVC. De flesta lämnar sina barn på dagis alldeles för tidigt vid ett års ålder och tror att det är normalt. Det finns mycket forskning som visar hur skadligt det är. Barn i de flesta länder får vara med sin mor eller nära släktingar de första åren. Det är det som borde vara normalt!

Det finns bara ett narrativ och om man inte håller sig till det är man inte politisk korrekt. De som befinner sig i det kan ha svårt att se förfallet. Först när vi lämnat Sverige har vi insett hur mycket godhetspropaganda invånarna matas med att de inte ser att vi faktiskt inte har så himla bra levnadsstandard i Sverige. Det är inte säkert längre. För att nämna två personliga exempel strax innan vi åkte blev min nya mobil och plånbok bestulen av ETT BARN på biblioteket i ett litet till synes lugnt samhälle vilket gjorde att jag hade stora problem att få ut mitt nya pass. Jag hamnade i en catch 22 situation. Folk hade ett hum om vem det kunde vara men inget gjordes. Dagen innan vi skulle köra på Tysklandsbåten hade några idioter kastat in tegelstenar i bilen och förstört 4 fönster mitt i centrala Göteborg. Under våra två år som nomader i olika länder har vi mestadels känt oss tryggare än i Sverige, och allra säkrast nu i Östeuropa.

5. Sjukvård på resande fot. Det finns verkligen inget land där vi har fått så usel vård som i Sverige. Många gånger har vi aldrig kommit fram när vi försökt boka en tid i Sverige och nu läser vi nästan dagligen om köerna och vårdplatserna som stängs ner. Det är absurt att folk inte gör uppror. Det här är sjukvård som finansieras med skatt till otroligt höga kostnader. Alltså, vi som behöver vården, har redan betalat för den! Den borde för den summan det kostar vara i världsklass. En gång för 7 år sen fick jag välja mellan Borrelia och njurbäckeninflammation på akuten. (hade båda). Det var illa redan då! Flera anhöriga till mig har gått bort för tidigt pga den dåliga vården. Ska inte nämna alla missöden här men vill bara tala om att om man betalar för sin egen vård är det inte alls samma sak.

Reseförsäkringen täcker inte små läkarbesök här och där men genom att betala hela räkningen privat ser man den verkliga kostnaden och vad det är för slöseri i Sverige. För första gången behandlas vi med respekt som en kund och inte en produkt. När vi skulle gå till tandläkaren med Henry i Malaysia betalade vi 10 dollar för ett besök där en tandläkare undersökte honom och två tandhygienister hjälpte till och roade Henry med roliga kaninöron och solglasögon. Jag frågade Henrys tandläkare i Sverige ungefär vad vårt besök där kostade och minns att det var ungefär 2000 kr! Mycket är subventionerat så det är svårt att veta vad något kostar om man inte undersöker noga. Om du bor i Sverige, fråga din läkare nästa gång vad din service faktiskt kostar.

6. Snedvridningen av media. Det står nästan ingenting om ovanstående i utländsk media. Den bild som ges är att Sverige är Europas huvudstad för våldtäkter och att myndigheter och media mörkar ökningen av våldsbrott de senaste åren. Media är otroligt snedvridet i Sverige både om händelser i världen och det som sker inrikes. Idiotsaker får fokus istället för att tala om verkliga problem. Under dessa två år har det aldrig varit tydligare att svensk mainstream media inte finns där för seriös journalistisk utan för att mata folket med propaganda för att distrahera. Ibland sätter vi på SVT play nyheter som lite komplementerande underhållning vid middagsbordet. Viktiga händelser går vi igenom med barnen och undersöker från olika perspektiv. Varifrån media får sin finansiering är allra viktigast. Det är alltid ett viktigt moment när vi pratar om varför det skrivs om vissa saker på ett visst sätt.

Tyvärr har jag personlig erfarenhet av media, både tack vare gottrörakraschen och den digitala nomadlivsstilen. Senast för några veckor sedan blev jag intervjuad av P1 om att leva som en digital nomad-familj. Intervjun var över telefon och jag valde att vara med trots att det var statlig media för att jag tyckte att det var viktigt att berätta om att det finns andra sätt att leva på. Reportern var ärlig med att tala om att han kommer klippa bort bitarna om varför vi valde att lämna Sverige (vilket är på grund av skolan och faktiskt borde ha varit det viktigaste i intervjun. Det passade inte in sa han. Det förstår jag. Han hade förmodligen inte fått göra programmet med den biten då han redan läst bloggen.)

Kopplingen mellan skolan och media har aldrig varit tydligare. Om man inte hade matats med samma idéer i skolan hade man inte varit så mottaglig för att vad som står i media är sant. Så vad är alternativen? Den viktigaste journalistiken är den grävande journalistiken. Wikileaks är jätteintressant att gå igenom och läsa i om man har en sömnlös natt! Det är viktigt att tänka på att media ofta har en agenda. Det bästa är att läsa olika och gå in på källorna. Då ser man om det är snedvridning eller falska nyheter. En bra resurs är den svenska sajten Bubb.la.

7. Det mest etiska och frihetliga betalningsmedlet är Bitcoin. Staten och banken är en riktigt dålig kombination. Ingen borde acceptera hur systemet ser ut. Men de gör det för de har inte fått lära sig i skolan hur det faktiskt funkar! (för då hade det motarbetats). När stater och banker samarbetar kan de fiffla en hel del med ekonomin. Genom att trycka pengar. Det är samma sak som att dela en tårta i 10 bitar men hävda att varje bit är lika mycket värd som tårtan. Det är det ju inte. Det värsta exemplet är Venezuela där befolkningen får frakta buntar med sedlar i skottkärror för att kunna köpa bröd. (Om det nu finns något kvar). Några finurliga venezolaner har smugglat in begagnade mining.maskiner som genererar kryptovalutor. I Venezuela är elen gratis. Så det gör inget att dessa uttjänta mining-maskiner drar mer el. Dessa venezolaner får sin inkomst i kryptovaluta så att de kan köpa varor och mat på Amazon som sedan förs in i Venezuela istället för att svälta. Det är verkligen kreativt!

För den som inte är bekant med bitcoin kan jag berätta att bitcoin inte har något att göra med någon stat eller bank. Bitcoin är helt decentraliserat. Du är din egen bank och är 100% ansvarig att du tar hand om dina bitcoin. Eftersom bitcoin har ett begränsat antal (21 miljoner) så kan de inte förlora värdet på det sättet som statliga valutor gör. Så om du inte vill att staten och bankerna ska ha makten över pengarna ska du läsa på mer om Bitcoin. Gå gärna in på Start using bitcoin för att lära dig mer. Du kan använda bitcoin på alla våra hemsidor som Mattor-online, Hamaca hängmattor, eller Mypashmina. Du kan också handla på OpenBazaar som är en slags Ebay för bitcoin. Eller spara dem. Just nu ligger en bitcoin på över 900 dollar!

8. Barnens utbildning. Vi blir mer och mer övertygade om att en icke-statlig skola eller hemskolning är rätt väg att gå. Vi unschoolar just nu (låter barnen följa sina intressen och uppmuntrar dem). Det har funnits rätt många olika intressen och det börjar redan utkristallisera sig som de 5 och 6-åringar de är ungefär vilka vägar de skulle kunna gå i livet. Henry är mycket intresserad av ingenjörskonst och bygg. Han får bygga på som han vill! Hur saker fungerar är jätteintressant för honom. Winston är mer intresserad av detaljer och politik. Han får små uppgifter i företaget nu som att hjälpa till med att lägga till småsaker på hemsidan. Han är en riktig bokmal också. Båda gillar matematik. Vi får se vad som händer! Jag skulle gärna önska en frihetlig skola för dem där de kan hitta fler likasinnade men har inte hittat något bättre än Ron Pauls online skola just nu. Om vi bestämmer oss att stanna i Prag lite längre har jag hört om en mycket bra montessori-skola här som vi kanske skulle pröva. Våra barn är dock uppfostrade med att ifrågasätta exakt allt så de passar absolut inte in i ett vanligt skolsystem. Eller så fortsätter vi med hemskolning tillsvidare. Tips på frihetliga skolor mottages hemskt gärna!

9. Ju längre vi reser desto mer öppensinnade blir vi. Jag tror säkert att samliga långtidsresenärer kan känna igen sig! Man blir mer tolerant för andra sätt att leva. Länder som har sämre rykten i Sverige kan ha riktigt bra fördelar. Detta gäller i synnerhet Östeuropa. Det där gråa trista är inte alls vad många tror. Folk som har gått igenom hård kontroll kan en gång resa sig. Det finns så otroligt många fördelar med att sätta sin bas i Tjeckien så vi har valt att göra det. Det är väldigt fördelaktigt för företagare så vi har startat företag här nu och ansökt om uppehållstillstånd. Det finns många saker som inte är bra såklart men fördelarna överväger just nu. Det finns som sagt inget Utopia.

10. Språket. Svenskan har vi knappt stött på någonstans. Det är otroligt viktigt att kunna bra engelska eftersom de flesta i världen faktiskt kan det nu! Spanska är också bra att kunna. Barnen har betydligt lättare än oss att snappa upp språken, särskilt när vi var i Indonesien. Då lärde de sig en hel del fraser som helt enkelt inte fastnade för oss. Språk är en utmaning och riktig hjärngymnastik. Jag har gett mig fan på att lära mig Tjeckiska vilket faktiskt behövs när man ska ha att göra med myndigheter här.

11. Om risker och farligheter. Jag gjorde min första långresa ensam som 17-åring och har lärt mig hur viktigt det är att vara gatusmart och hålla koll. Vare sig man befinner sig i sitt hemland eller i ett nytt land. Risker finns överallt. Det gäller att ha ögonen öppna och snabbt hitta en lösning om man skulle hamna i en dålig situation. Att hålla koll på vad lokalbefolkningen har för vanor och anpassa sig till det är jätteviktigt att tänka på, tex vilka områden man ska undvika. Kolla gärna om det är barnsäkert när du kommer till ett nytt ställe. När vi checkade in på ett 4-stjärnigt hotell i Bangalore en gång upptäckte vi att det stora fönstret som sträckte sig enda ner till golvet vad vidöppet och ett nyfiket barn kunde ha ramlat ner 3 våningar utan något skydd. Särskilt i u-länder kan det finnas farliga saker som brunnar, vassa grejer och så vidare som man behöver se upp med särskilt om man har småbarn. Vi har råkat ut för brott och olyckor under våra resor men jämförelsevis har det varit ungefär lika mycket som i Sverige.

12. Vilka har varit era favoritländer? En del undrar vilka länder som har varit våra favoriter. Vi vuxna har besökt över 60 och barnen ett 30-tal. Det finns så många sidor så det är svårt att att välja favoriter. Indonesien (Bali) har hela familjen velat återvända till så det finns planer för det till hösten. Prag i Tjeckien är väldigt trevligt för det är lätt att fixa med saker här så vi kommer hålla oss här lite längre. Sinai-halvön i Egypten tyckte vi mycket om. Den fantastiska dykningen där är svår att slå! Nepal har en speciell plats i våra hjärtan. Vi åker ju dit med jämna mellanrum så det blir en resa dit ganska snart men inte så lång eftersom det är svårt att jobba därifrån och luftföroreningarna i Kathmandu blir ganska jobbig där man stannar där längre. Södra Italien var fantastiskt också. Vi bodde hos en underbar familj. Naturen, kulturen och maten där är oslagbar. Sök gärna i sökfältet högst upp för att läsa på mer om dessa länder.

13. Ångrar ni er? Vi får frågan ganska ofta om vi ångrar oss och vill flytta tillbaka till Sverige. Nej, nej och åter nej. Det är självklart att det finns saker som vi aldrig ville skiljas från som vänner och familj, och den fantastiska naturen. Jag saknar verkligen att kunna hitta frid i en vild skog, plocka svamp och bada i de fantastiska sjöar som finns där. Men nej, det saknar vi inte tillräckligt mycket för att flytta tillbaka. För oss är det viktigare att våra barn inte far illa i ett skolsystem som de tvingas till som definitivt inte är anpassat för dem. Och att vi kan driva vårt företag utan att jobba ihjäl oss så som vi gjorde innan för att vi var tvungna att betala 2/3 skatt. Och att vi omger oss med människor som inte fåraktigt följer vad den svenska normen dikterar. Vår levnadsstandard har blivit så mycket bättre sedan vi själva kan ha kontroll över våra barns utbildning, vården och kunna ha råd att faktiskt ha livskvalitet. I Sverige hade vi inte råd att ta hjälp av någon för städning och trädgårdsarbete. Det har väl nästan ingen? Som vi slet! Nu har vi möjlighet till att få lite avlastning och kan få mer tid till familjen och att göra saker tillsammans och ha tid för att vara aktiv i vår grupp Prague worldschooling. (just nu har jag tagit en paus pga hälsoskäl men vi kör igång så småningom!

Taormina, Sicilien