söndag 30 december 2018

Vinter-aktiviteter för familjen under vintern i Prag med omnejd


Sommaren är lång och skiftningen till kallt väder sker snabbt i Tjeckien. Vädret är behagligt till mitten av november. Man kan bada ute till slutet av september och gå ute med tröja i större delen av oktober. Sedan faller löven, himlen kan vara mulen i flera dagar, temperaturen håller sig några grader över noll och det känns inte lika lätt att vara ute med småbarn. Man får hitta på inomhus-saker de dagarna, vilket det finns gott om roliga och konstruktiva möjligheter för, eller klä sig väl och ta sig ut i naturen. Vintern är snörik i bergen och ibland kommer snön till stan. Jag har sett folk åka skridskor på samma dammar i parken som vi har badat i på sommaren.

Men det allra finaste det finns en bit utanför stan. Där kan man hitta vintern om den inte finns i stan. Här kommer våra favorit-familje-tips på vad man kan hitta på under vintermånaderna i Prag och Tjeckien.

Åka skridskor! 


I december öppnar ute-skridskobanorna. De är många då folk gillar skridskoåkning här. Kvaliteten på isen varierar men överlag är det bra, och billigt! Jag tror alla hyr ut skridskor men inte alla hyr ut hjälmar. Några har sådana där "lärasigåka"-sälar, valar och pingviner som man kan putta eller sitta på, eller enkla hjälpmedel för de små. Skridskobanorna här har gratis eller billigt inträde. Vi har testat dessa ställen:

Letnaparken har gratis skridskoåkning. Där finns utsikt över Pragborgen, närhet till lekplats och mera utsikt. De har ett "öltält" med solstolar precis bredvid. Ibland kan det vara mycket folk och då blir isen inte bra så det är bäst att åka när andra går i skolan eller jobbar.

Den som vill åka i gamla stan kan åka på Na Františku. Det är lite dyrare inträde men det ligger centralt och det finns lekplats och yta att springa på. Bra för småbarn och billig och god varm korv.

Kasarna Karlin är en undangömd stor hipster-konstnärs-innergård nära den stökiga långdistans-busshållplatsen Florenc. Det finns roliga konstverk och bland annat en enhörnings-staty. Det här är också bra för småbarn då det är mycket yta att springa, lugnt, och det finns "valar" att putta och sitta på samt bra toaletter.



Arkády Pankrác är ett shoppincentrum i Prag 4. Utanför finns en skridskobana med roliga pingviner och sälar att åka med.


En lista på övriga skridskobanor i Prag kan du se här.

Åka skidor och snowboard i bergen


Vi har testat olika skidorter i Tjeckien. De flesta ligger inom 1-2 timmars bilresa från Prag. På grund av närheten kan man göra dagsutflykter om man inte vill spendera pengar på boenden i bergen, vilket kan vara ekonomiskt om man bor i stan! Boende är annars billigt om man inte åker när andra har ledigt. Det finns många skidorter, mestadels på bergskedjorna som omger landet. Här är några favoriter som passar bra för småbarn:

Bozi Dar ligger nära den tyska gränsen. När vi var där fanns det meterhöga snödrivor. Backarna är väldigt bra för nybörjare med knappliftar. I närheten finns brantare skidbackar.

Bozi Dar

Lipno ligger nära den vackra sagostaden Cesky Krumlov vid den österrikiska gränsen. Skidorten är mycket barnvänlig. Det finns lekrum och ett äventyrsbad som skridskoåkning på sjön samt bekvämt boende. Läs om vår vistelse i Lipno här.



Severak ligger i Jizera-bergen ungefär 80 min norr om Prag. Det är mycket barnvänligt med nybörjarbackar med knappliftar, ett lekrum för bebisar och en jättebra pulkabacke.

Pulkabacken i Severak

Skidorten Jested - ligger nära till hands vid staden Liberec med motorväg nästan hela vägen lite över en timme från Prag. Det går fort att ta sig hit så vi har åkt på dagsutflykter. På toppen finns det ett nålformat märkligt hotell som påminner om en skurks näste i en James bond-film. Backarna är rätt branta för nybörjare med det finns ett område för barn och man kan hoppa av t-liften som syns på bild innan det blir för brant.

Bild från Czech tourism
Ett annat tips är unschoolarnas två vinterläger som hålls och då finns det utförsåkning i Polen en kvarts bilresa därifrån.


Klättring


Tjeckerna gillar att klättra. Det finns många ställen för inomhus-klättring och häftiga berg med naturlig "bouldering". Klättring passar perfekt till dåligt väder. Det går att få privatlektioner billigt och klätter-utrustning är lätt och billigt att få tag på då det är så populärt. I snitt brukar det kosta 80 kc i inträde. Några favoritställen;

Smichoff

Smichoff är det största klätter-centrumet vi känner till. Det är gamla fabrikslokaler med väldigt högt i tak. Det finns olika varianter av väggar samt ett rum för bouldering och ett lekrum för småbarn. Det ligger nära Smichov i Prag 5.

Big wall är vårt mesta favoritställe. Här får pojkarna privatlektioner i klättring på engelska för inte mycket pengar. Det är stort och fräscht. Det ligger i Prag 9.

Boulder bar är ett barnvänligt boulderingställe nära Stromovka-parken. Det är lätt att ta sig dit och lätt att ta med en 1-åring så hit går vi med jämna mellanrum. Det finns barnklätterväggar med rutschkanor och många mer eller mindre avancerade väggar för de större. Det känns som det finns ett renoveringsbehov men det är helt okej!

På Boulder bar med vår vän Pontus som är klätterexpert.

Lokalblok är en restaurang med bouldering och lekområde i Prag 5 som vi inte har besökt än men gärna vill testa då de ser ut att ha ett bra lekrum för småbarn och en fin uteservering.

Kallt och trist väder är perfekt för kreativa och lärorika inomhus-aktiviteter


Under sådana dagar som man inte vill vistas ute länge kan man göra mer sånt som man kanske inte hade gjort om det varit varmt och soligt. Då kan man t.ex:

Det känns extra bra att soppan inte bara är god utan köpt med sunda pengar också.

Träffa vänner på mysiga kaféer där man kan hitta på saker eller umgås med familjen. Några favoritställen är bitcoin-caféet Paralelni Polis där vi ibland tar en fika, krypto-lunch, spelar schack eller går på någon föreläsning, filmvisning eller event. Vi har haft minecraft och programmeringsträffar där för de hemskolade barnen. Man kan enbart betala med decentraliserade kryptovalutor, som bitcoin. Den som inte har bitcoin kan lära sig snabbt hur det funkar då personalen gärna hjälper till och man kan bitcoin i bankomaten där.

Barnen och vännerna Pontus och Ulrika.

Ett annat favorit-cafe är A maze in Tchaiovna som drivs av den entusiastiske engelsmannen Andy som gärna är med på att ordna aktivititeter ihop. Det finns olika workshops att gå på, diskussionsträffar, stand up, jättemånga brädspel och böcker samt väldigt mysig atmosfär. Det är en labyrint och de tar bitcoin och kontanter. Det finns en lekhörna för småbarn också. Och så klart stans bästa chai-te.

Lära sig av en expert. En av de bästa sakerna med hemskolning är att man tar ansvar för sina barns inlärning på ett sätt som passar dem och man kan designa inlärningen helt själv och ta in kunskap från andra när man tycker att det behövs. Man behöver ha ett proaktivt sinne tror jag för att få till en bra hemskolning men man behöver också ta det i barnets takt. Man kan alltid fråga om det är någon som är expert på något om de vill lära ut ens barn. Det kan passa bättre än att gå en kurs så att det blir på barnens villkor. Jag tycker det är bra att de får inspiration från andra och de kan testa olika saker och se vad de gillar. Här tillsammans med en konstnär från Costa Rica på Maze-caféet.


Om man inte vill ta in enskilda personer kanske barnen vill testa att gå på en kurs eller workshop. Dessa kan vi rekommendera: Brainobrain för matematik, Kiddum-legoskola, Drawplanet konstnärsskola.

I Prag finns det hur många museér som helst och kurser och aktiviteter för nästan vad som helst så det är bara att söka på vad man är intresserad av. Exempelvis har det moderna konstmuseét Narodni Galerie workshops för barn. Det kristna biblioteket ordnar sagostunder och kreativa workshops för hemskolare.

Äventyrsbad och simhallar


En favorit-aktivitet en råkall dag med regntunga moln är att bada. Det är viktigt att vara simkunnig så vi uppmuntrar barnen att både leka och träna på tekniken. Det bästa är att gå på simhallar med både och. Det lättaste stället att gå med flera barn varav en 1-åring tycker jag är Letnany Lagoon. Det är ganska litet men det finns en 25-metersbassäng, en stor långsam rutschkana, bebispool och två bubbelpooler. Där får man uppsikt över hela stället vilket är bra när barnen går åt olika håll.

Bild från Letnany Lagoon.

En favorit som är rätt nära oss när vi lämnar 1-åringen hemma med en vuxen är Aquapark Šutka för där finns fler och mer avancerade rutschkanor, en flod, en 50 meters bassäng, jacuzzis, en varm simtränings-pool och det är ganska stort. Det är dock ganska svårt att få överblick om man är där själv med många barn.

En bra simhall som bara har en bassäng för att motionssimma i ligger vid Vystaviste Holesovice. Den är billig, fräsch och det är lugnt där.

Ett jättestort äventyrsbad som heter Aqua Palace som är en av de största i centraleuropa ligger i södra Prag. Det är dyrt men det är drömmen för den som älskar vattenrutschkanor.

Besök ett vetenskapscentrum


Vi tycker det är jättekul att gå på vetenskapscentrum och experiment-verkstäder. Jag känner till 3 st i Tjeckien och vi har besökt allihop.

Favoriten är VIDA Science centrum i Brno, som ligger lite över 2 timmars tågresa från Prag. Där finns mycket att hitta på och man behöver 2 dagar tycker jag. Det hålls också kemi-uppvisningar och aktiviteter för barn.

De närmsta finns dock i Liberec (IQLANDIA) och i Plzen (TECHMANIA) som ligger ungefär 1 timmes bilresa från Prag. Den förra har flera våningar med experiment och ett utomhusområde för vattenlek. Den senare har ett planetarium i anslutning.

En kort film om 2-dagarsbesöket på Vida science centrum

Prague worldschooling


Jag arrangerar aktivititeter och meet ups genom Prague worldschooling med jämna mellanrum. Större träffar och planerade events annonseras på facebooksidan och bloggen annars umgås vi i vänkretsen spontant oftasts. Den som vill veta mer om vår worldschooling-grupp är välkommen att läsa bloggen eller facebooksidan. Vi välkomnar nya worldschoolers och initativtagande.

fredag 28 december 2018

En eloge till farmor

Denna fantastiska bild på en främmande pälsklädd dam på promenad med sin rullator på stan togs 2009 av vår vän David helt ovetandes om att detta var min farmor.

Idag är det exakt 4 år sedan farmor gick bort. Mitt i kaoset när vi höll på att flytta och det var som värst med förtryckarnas trakasserier. Pappa ringde och berättade. Jag minns väl hur finklädd hon var i sängen på hospis. Det sista ögonblicket såg fridfullt ut. Hon såg ut att se på oss ovanifrån på något sätt. Sen följde tomheten.

Vi hade väntat oss att det skulle ske de tunga månaderna efter att hon hade berättat om cancer-beskedet. Den svenska (icke)vården på hospis förtjänar sitt eget inlägg senare då detta inte är fråga om någon vård utan snarare förnedring i väntan på döden. Jag är så förbannad att jag kokar när jag tänker på hur farmor som arbetat så hårt hela livet och levt ett ärligt och värdigt liv tvingades gå igenom detta "lika dåligt för alla" löpande band-system i slutskedet. Jag minns de ekande ropen i den tomma korridoren från grannarnas rum. De ropade på hjälp och skrek av smärta men ingen fanns där för att lyssna eller hjälpa dem. Det var som att ingen hörde dem för att de inte hade tid och för att avsaknaden av mänsklig kontakt skulle påskynda för att ge plats åt nya "klienter". Vi kunde inte betala för att få en bättre vård eftersom sjukhus i Sverige drivs av staten och det ska vara lika för alla.

Så jag ska berätta vem farmor var för mig. Farmor var den enda vettiga personen i min släkt som fanns där, som lyssnade på mig och som jag kunde rådfråga. Farmor hade arbetat hårt från samhällets botten. Hon var en fena på att spara och försvara det uppbyggda. Vi pratade om sorger och glädje. Vi pratade om galenskaperna i Sverige och hur det var förr och hur det var nu. Om familjen. Om vad som gjorts rätt och fel, jag har inspirerats rätt mycket av detta och har kunnat bolla det mesta med farmor - dock inte hur man tog hand om en bebis. Där tyckte vi olika. Men skola och hemskolning kunde vi tala om. Särskilt då hon också lärt min pappa läsa tidigt med ordbildsmetoden på sitt sätt. Och om saker som  är icke-pk. Ja farmor var den enda närvarande släktingen i mitt liv som jag kunde prata om sånt med. Faktiskt.

Jag lärde känna farmor rätt bra i det sista. Hon fanns där som en farmor för mina barn också i brist på deras egna närvarande mor-föräldrar. Vi blev bjudna på våfflor och ibland kom hon förbi, alltid med något fint med sig, som en bit fisk från fiskekyrkan eller böcker till barnen, alltid något genomtänkt som hon vet vi skulle behöva och tycka om. Nu har 4 år gått och jag tänker på farmor med jämna mellanrum och särskilt idag. Nu har jag ingen vis äldre person i mitt liv att bolla med såhär längre men hennes ord och tankar har etsat sig fast. Jag tror att hon skulle var glad om hon visste hur vi levde.

onsdag 26 december 2018

Har man "rätt" att gå i skolan, vad betyder "rätt" och finns "rättigheter"?


skollagen som alla måste följa i Sverige står det att alla barn omfattas av skolplikten och att alla barn som omfattas av den allmänna skolplikten har "rätt" till kostnadsfri grundläggande utbildning i allmän skola och "skyldig" att genomföra utbildningen.  Men vad betyder egentligen en "rätt" eller "rättighet"

Det är inte så enkelt att svara på den frågan eftersom rättigheter inte existerar. Jag ska förklara varför:

För att förstå vad en "rätt" eller "rättighet" är måste vi undersöka vår biologi och vårt självmedvetande. Vi föds inte med rättigheter. Vi föds av vår mor, förhoppningsvis in i en bra familj, som tar hand om oss. Det enda vi har med oss är vår kropp, vårt medvetande och våra naturliga instinkter. En rätt är en social kontruktion. Den finns inte fysiskt.

Vid vårt möte hos kommunen innan vi bestämde oss för att lämna Sverige för 4 år sedan upprepade de (som var ansvariga för utbildning i kommunen) att barnet har "rätt att gå i skolan". Det gick inte att komma någon vart i samtalet eftersom de inte kunde föreställa sig att barnet skulle välja bort denna (påhittade) rätt.

Man kan bevisa att detta med "rätten till utbildning" är en social konstruktion genom att vi inte föds med den och genom att många olika grupper hävdar att de har rätt till olika materialistiska och icke-materialistiska saker utan någon motprestation. Samma grupper brukar påminna om allas lika värde.

Allas lika värde


Men problemet är att "Allas lika värde" är en lögn då vi är vad vi gör och det enbart är du som kontrollerar vad just du gör (såvida ingen tvingar dig). Det finns de som är flitiga och som lever ett ärligt liv som är respektfulla mot sina medmänniskor och omgivning och så finns det tjuvar och massmördare och personer som är rentav onda och njuter av att skada andra. En person som dödar och tar andras saker har inte samma värde för mig som en person som inte gör det.

Att säga att något är en rätt eller rättighet är att med hjälp av våld från våldsmonopolet tillskansa sig tillgångar och makt från andra utan medgivande. Som exempel kanske en törstig person ber en främling om ett glas vatten och får det eller får det inte. Det är frivilligt för främlingen att ge ett glas vatten. Det är inte samma sak som att tvinga till sig ett glas vatten genom att hävda att denne har rätt till ett glas vatten. (med rätten uppbackad från våldsmonopolet)

Vi föds alla på ungefär samma sätt men kanske någon föds friskare eller sjukare än någon annan, vilket det finns kontroll över ibland och ibland inte. Sedan väljer våra föräldrar hur de gör med oss utifrån deras förutsättningar och förståelse. Det är våra handlingar som gör oss till vad vi är och som skapar värdet. Vi har eget medvetande och självkontroll över våra kroppar och vad de gör. Det vi skapar med våra handlingar är själva grunden för äganderätten och moralen. Om du köper en bit mark och brukar den på så vis att du kan få nytta av den kan du sedan skörda frukterna av ditt arbete. Om du inte gör något med marken och därmed inte får något från den är detta också ett resultat av din handling att du inte får det.

Någon som inte har kontroll över sin kropp däremot, låt oss säga någon som har en allvarlig sjukdom eller är gravt handikappad, äger inte heller sina handlingar, eftersom denne inte kan kontrollera sin kropp. Medan en person som har medveten kontroll över sin kropp, som förstör eller stjäl egendom och skadar andra, har ansvar över sina handlingar och därmed kan ställas till svars.

Då barnen inte har helt ansvar för sina handlingar eftersom de inte har möjlighet att handla som en fullt utvecklad vuxen är det föräldrarna som har ansvar för barnen. Själva uttrycket "rätt" i fallet med skolan innebär att familjen inte ska ta ansvar.  Men iochmed statens "rätt till skola" och samhällets utfrysning av oliktänkande och eget ansvar blir familjen hindrad att ta detta ansvar. Hade familjen inte blivit hindrad att ta ansvar och lämnats ifred hade de inte funnits någon diskussion kring "rätten till skola".

Man kan födas in i en dålig familj och ändå leva ett ärligt och lyckligt liv, likväl födas in i en familj som "lyckats" men ändå misslyckas. Dock är chansen att man lever ett dålighetsliv ganska obefintlig om man har goda förutsättningar och en fredlig uppväxt.

Vad den svenska socialististiska modellen gör är att sätta likhetstecken mellan bra versus dåliga förutsättningar och beteenden. Skolan är ett praktexempel på detta. Läroplanen är utförd för att stöpa barnen i samma form oavsett om de passar eller ej. Familjerna är olika, och barnen likaså.

Vi frågade kommunen varför hemskolning inte tilläts och fick svaret att barn kunde fara illa hemma. För att några familjer inte kunde ta sitt ansvar att ta hand om sina barn ska alltså alla familjer som vill hemskola straffas. I denna rapport kan man läsa att "Inom skolan är stor frånvaro en viktig indikation på att barnet far illa eller riskerar att fara illa." Enligt den är det alltså familjer som inte "följer sin plikt genom att se till att barnen går till skolan" som har barn som faller illa. Att inte engagera sig i sina barn är inte samma som att hemundervisa. Det är varandras motsatser. Vad som är moraliskt korrekt är att ta sitt ansvar för sina barn. Staten ska aldrig ha ansvar för ditt barn då vi aldrig kan bli fria sålänge staten lär ut hur vi ska leva. Att hävda att barnen har "rätt till utbildning genom skolplikten" är att rättfärdiga tvång utan att ifrågasätta varför eftersom lögnen då uppenbaras.

--------------------------------
Rekommenderad läsning och lyssning:

Förstå varför du som förälder har ansvaret för ditt barn.
Is education a human right? är väl värd att lyssna till för att ha argumenten på sin plats nästa gång någon kritiserar valet av hemskolning eller hävdar att något är ens "rätt".
Liberate education from the state! är en föreläsning från hackers congress där du får höra varför staten bör separeras från utbildning.
Denna video förklarar varför rättigheter inte finns på ett lättbegripligt sätt.

Vad tycker du? Håller du med? Håller du inte med? Skriv ner dina tankar och argument i kommentarsfältet nedan!





torsdag 20 december 2018

En unschooling-gård i Tjeckien och äntligen snö!


Generellt sett tycker jag att folk här i Tjeckien är rätt handlingskraftiga. Det är liv och rörelse. De gör saker så det händer saker. Unschooling-rörelsen är aktiv och syns i media. Unschoolarna har till och med köpt en gård långt ut på landsbygden där de ordnar läger och verksamhet för unschoolarna. Byn som gården Svobodum finns i heter Jindřichovice pod Smrkem. Den ligger långt bort från stadens sus och brus. För lång tid sedan, efter andra världskriget, tvingades 90% av befolkningen som var tyskar att flytta ifrån länet Liberec som byn ligger i till Tyskland. Många samhällen tömdes och nya personer flyttade in. Eller så lämnades husen till sitt förfall. De som flyttat dit är därför nykomlingar nästan allihop. Många alternativa människor söker sig dit för att komma bort och få mer frihet. I Jindřichovice pod Smrkem kan man leva off-grid och utanför systemet utan att staten lägger sig i så mycket. Det finns inte så många kommunal-arbetare i kommunen. Om jag minns rätt var det 5 st!

På vägen dit åkte vi via Jizerské hory, som är ett bergsområde nära Liberec. Vi ville kolla in en skidort som heter Severák som skulle vara riktigt barnvänlig. Det fanns en jättebra pulkabacke och en mysig pub där.

Barn-backen i Severák. Lägg märke till korset vid backen!

Edward i bebis-pulka för första gången. Det fanns riktigt söta trähus i byarna här. Randiga i två färger oftast. Lite som en tjeckisk version av röda hus med vita knutar.

Äntligen snö!

Henry hittade den längsta istappen. Och en nedgrävd ananas. Som han sedan grävde ner i Jindřichovice pod Smrkem.

Den stora pulka-backen.

Vi for vidare mot unschooling-gården. Det var isiga vägar genom något som kändes som längst borta i Tjeckien. Långt långt bort från den moderna civilisationen och statens klor.


Svobodum-gården som är 100% privat och tillhör unschooling-organisationen Svoboda Uceni.

Vi välkomnades av den vänliga unschooling-familjen Kandler som skötte om verksamheten. De visade oss runt i community-huset och i byn. Vi promenerade till en gård och köpte mjölk. Och drog våra pulkor på de isiga vägarna mellan stenhusen. Pappan, Michal, berättade om de andra alternativa familjerna som bodde i byn. Det fanns en demokratisk skola, som officiellt är som en slags förening, där barnen gick 3 dagar i veckan. Med jämna mellanrum anordnas läger, särskilt för unschooling-nybörjare, som kan passa på att få frågor besvarade och träffa likasinnade där. Alla är välkomna. Det fanns flera familjer som unschoolade eller hemskolade i byn och runtomkring. Det fanns familjer som byggde sina egna hus av lera och naturmaterial så det hölls workshop ibland om naturligt byggande på lägrena också.

En promenad i byn Jindřichovice pod Smrkem med familjen Kandler för att köpa mjölk.

De berättade att en 80-årig tant bodde ensam i det här söta svampliknande huset som är byggt för hand av "Adobe"-lera.

På vägen tillbaka mot gården.

Byn ligger alldeles intill den polska gränsen där det finns höga berg. Vi åkte till Świeradów-Zdrój som har en skidbacke och linbana. Backen var tyvärr stängd men barnen passade på att åka lite pulka. Sedan tog vår familj linbanan till toppen för att se vad som fanns där. Det var klart väder på förmiddagen men när vi kom upp på toppen kom vi också in i en moln-värld. Det var alldeles vitt. Granarnas grenar var snötunga och det var alldeles stilla. Jag drog Henry på pulkan till den högsta punkten där det fanns en mobilmast. Vi fick ingen utsikt men jag lämnade ett meddelande på stängslet sedan fick Henry åka nerför hela backen till linbanan.

Utsikt från linbanan påväg till toppen.

Edward tyckte det var så roligt att åka att han kiknade av skratt!

Det var så mycket snö och så kallt att det bara var jag och Henry som vågade ut på upptäcktsfärd.

Kan du se vad jag har skrivit på stängslet?

Henry i vinterlandskapet. När det inte är molnigt kan man se många mil bort då Polen från denna bergskedja och norrut är ganska platt.

Granarna såg knappt ut att orka bära snön!

Svobodum-gården drivs av unschooling-organisationen Svoboda Učení. Deras manifest går att läsa här. Kort sammanfattat så handlar deras syn om respekt och tillit till barnet, att följa icke-aggressionsprincipen och att staten ska vara separat från barnens utbildning - alltså helt självklara värderingar för en som unschoolar. En sådan typ av organisation saknas helt för oss svenskar. Vilket inte är så konstigt eftersom vi måste brottas med mer allvarliga problem som att gå i exil för att ens kunna unschoola. Men det skulle behövas organiserade krafter för att få till en förändring hos vårt liktänkande folk. Jag tror på att även vi kan samordna oss och med gemensam styrka skapa något nytt någon gång inom snar framtid med eller utan Sverige!

Denna sommar hålls ett worldschooling-läger på engelska på samma gård som hemskolare från hela världen och gärna hemskolningsflyktingar och frihetssökande familjer från Sverige är välkomna till. Jag kommer att lägga ut mer information om lägret som hålls 12:e till 21:a juli 2019 senare när upplägget är mer färdigt.

På vägen tillbaka åkte vi via det lilla samhället Hejnice. Där har pojkarna åkt på trekking på sommaren. Det är mycket vackert med branta berg och en glasklar flod. Vi tittade in i kyrkan, åt lunch på klostret och istället för att åka snowboard och skidor som vi planerat ville barnen bygga med kramsnön så de byggde i ett par timmar och sedan tog jag över och gjorde färdigt snabbt innan allt frös och det blev mörkt. Det blev ett snö-slott med en tunnel som man kunde krypa in i, några monster som vaktade det, lite äpplen och två troner.

Vi påbörjade bygget vid 13-tiden men visste inte att det skulle bli ett avancerat bygge då. Planen var att göra en snögubbe och åka vidare. Men bollarna blev för stora så vi ställde dem i en ring istället. Och fortsatte bygga efter lunch.

Hejnice-kyrkan och klostret.

Fantastiska målningar inuti Hejnice-kyrkan.

Hejnice var otroligt vackert trots att det var mulet. Bergen såg mycket större ut i verkligheten. Floden hade glasklart vatten. Det var tyst och lugnt.

Jag och Edward värmde oss på konditoriet. Edward fick ett slags rån och jag beställde en slags snopp-liknande bakelse som kallas " špička". Den var inte god. Kanske för att den smakade för sött och det rann en vit-gul vätska när man bet av toppen! 




Det var inte bara en snö-borg utan den var utsmyckad också!

Till sist fick slottet bli färdigt. Vi fick avsluta byggande för det blev för mörkt och kallt.

En kortfilm med bilder och videos!

tisdag 27 november 2018

Amningen - som medium för starka familjeband och god hälsa vs staten


Det finns inget ekonomiskt intresse att försvara amningen då vårt välfärdssystem ser ut så att det finns ett incitament att tjäna pengar på folk som är sjuka och starka familjeband är ett hot mot staten. Ju fler sjuka desto mer (stulna) resurser skjuts till till vården. Ju längre väntetider desto mer accelererande sjukdomar och desto mer resurser till de dyrbara maskinerna och ingreppen.

Hur man gör med hjälplösa små bebisar i olika kulturer är något som faschinerar mig. Jag brukar passa på att fråga mammor från olika länder och de svaren jag får från de ammande mammorna  brukar vara i stil med att man ammar helt tills att barnet är 1 och sen när barnet kan föra mat till munnen själv så äter man det som finns serverat. Inga konstigheter. Ingen pulvergröt eller välling så som det rekommenderas av livsmedelsverket i Sverige - vilket är precis den kosten som man ska äta om man vill riskera dålig hälsa i form av diabetes typ 2 och ökad cancerrisk senare i livet. Spannmål är inte evolutionärt sett naturligt för människor och inte något som är bra för oss i större mängder. 

Att göra det som är naturligt - alltså att amma tills att barnet är tillräckligt stort att han eller hon äter mat och mamman tröttnar på att amma på ett naturligt sätt motarbetas trots att barnet egentligen är för litet för att kunna äta vanlig mat. Det är detta som är den sociala normen i den svenska kulturen idag. Förutom social press på allt för tidigt amningsavslut är det också press i form av felaktiga statliga kostråd, barnläkares råd och för tidig förskola.

Denna barnsyn utgår från samhällets bästas behov, inte från vad som faktiskt är bra för barnen. Det finns ingen hänsyn till vad som är biologiskt riktigt, och ännu mindre med den sociala förvirringen som prackas på idag där vissa små barn inte ens vet vilket kön de är. I jämställdhetens namn spelar det ingen roll att pojkar och flickor fungerar olika för att de är genetiskt programmerade att vara olika.

I jämställdhetens namn spelar det inte heller någon roll att små spädbarn inte får alla sina biologiska behov tillgodosedda till den grad de behöver då de inte har någon som företräder just deras behov förutom familjen, där familjen kanske inte ens gör det till så stor del de behöver pga jämställdshetsen och den social pressen från omgivningen där man lär sig att inte svara på instinkter.

Där det gråtande barnet inte blir tröstat utan lämnas, tvingas, härdas för att bli en självständig del av kollektivet. För allas bästa. För man måste vara tillsammans i en stor grupp. Samtidigt som föräldrarna inte ska förlora sitt SGI.

Det är galenskap att fokus sätts på helt andra saker som är konstruerade istället för att låta saker vara naturligt. Vi är ju däggdjur. Vi har biologiska behov. Våra gener är programmerade för att vi ska göra saker på vissa sätt och vara på vissa sätt. Inte försöka tvinga och forma de vi kan till det vi vill.

Vi har ett ansvar i och med att vi sätter ett barn till jorden. Det är inte bara att göra det och förvänta sig att någon annan tar hand om det och att man gör som de i ens omgivning utan att tänka till. Vi måste reagera och tänka till varför vi är som vi är och framförallt förstå att ett barn som föds är helt hjälplöst. Det är inte färdigt. Många andra däggdjur har ungar som kan stå och gå nästan omedelbart efter födseln. Våra ungar tar ungefär ett år att nå dit! 

Anledningen till detta är att vi är för smarta helt enkelt för våra kroppars eget bästa. Vi har för stora hjärnor så våra barn kan inte komma ut om de inte föds "för tidigt".  Istället för navelsträng har vi ett annat smart sätt för barnet att vara kopplat till modern och näringen - nämligen amning.

Detta system är så pass smart att det är en "allt i ett lösning" för nästan allting. För att få mat och vätska, trygghet, medicin (i form av antikroppar), bifidusbakterier till tarmfloran. Denna oslagbara lösning är helt gratis och går inte att replikera eftersom mjölken är levande, den innehåller stamceller, och är helt anpassad för just det barnets behov. Det finns oerhört mycket mer som är bra med amning - tex minskad risk för olika sjukdomar. Ju längre man ammar desto mindre risk för olika cancerformer för mamman tex.

Det finns otroligt mycket pengar att tjäna på de som misslyckas. Amning är riktigt svårt för den som är förstagångsmamma. Man har ju aldrig gjort det förut. Så i en kultur där amningen ses som ojämställd och det inte går att tjäna pengar på den blir det givetvis nedprioriterat och amningen förlorar den status den förtjänar. Amning rekommenderas av livsmedelsverket den första tiden och det finns hjälp att få i form av amningskonsulter på sjukhus och voluntär-organisationer som Amningshjälpen men det finns alltså en utbredd kognitiv dissonans. Vi lär oss att det är viktigt att ta hand om oss. Att äta rätt och motionera. Men inte hur man gör det och vad som faktiskt är viktigt. För då skulle kostråden se helt annorlunda ut.

Låt oss ta både diabetes typ 2 och cancer som exempel. Gemene man kanske inte vet att det är kolhydraterna i kosten som gör att man får diabetes och inte fettet. Och att cancer livnär sig på socker. Sockret finns överallt - man tänker kanske inte på att kolhydraterna i pastan och brödet omvandlas till socker i kroppen. Vi behöver ta livsmedelsverkets kostråd och nästan göra tvärtom för att äta rätt. Alltså äta saker som innehåller minst kolhydrater och mest fett. Då förstår man hur grundlurad man är. 

Kostcirkel från Livsmedelsverket.

Bland den väl-indoktrinerade svenska befolkningen verkar det som att en klar majoritet följer statens rekommendationer från punkt till pricka. De har lärt sig att göra så sedan dagis-åldern. Särskilt när det gäller spädbarn eftersom små barn inte till lika stor del är en naturlig del av vår vardag som de är i länder där det inte finns någon dagiskult. Man ser helt enkelt inte barnen så mycket och därför vet man inte hur man gör och det råder stor osäkerhet, tror jag. Så det finns en väldigt snäv norm över hur man ska göra. Och rekommendationerna där är tex dessa: "Så småningom, när barnet är tio till tolv månader, behöver det två huvudmål om dagen och några mellanmål däremellan," medan de i "kulturer med många barn" skulle vara att amma tills att barnet äter själv. 

Hela vår svenska kultur genomsyras av anti-amning där man sällan ser mammor som ammar offentligt i storstäderna och ännu mer sällan ett småbarn som ammas. Marknaden är full av produkter som i längden försvårar en lyckad "fulltids-amning", det vill säga att barnet ammas biologiskt riktigt, vilket  ligger på långt över 2 år. Det finns stöd för att en naturlig amningslängd kan vara upp till 7 år. Ja det är väl upp till var och en hur de gör. Vi kan titta på vad som är naturligt för våra närmaste släktingar från den här studien: "For humankind's closest relatives, the chimpanzee and the gorilla, the duration of breastfeeding is more than six times the length of gestation. Humans are among the largest of the primates, and share more than 98 percent of their genetic material with chimpanzees and gorillas. Based on these comparisons, an estimated natural age at weaning for humans would be a minimum of six times gestational length, or 4.5 years." Detta stämmer helt med hur jag ammat våra två äldsta pojkar. 

Det finns mycket information från staten att tillgå hur man ammar ett litet spädbarn och hur man gradvis avvänjer runt 6 månader. Men ingenting om hur man kan göra om man vill amma naturligt. Amning längre än ett år kan innebära att det blir väldigt jobbigt för en del med omgivningens ständiga tyckande och tänkande om att man borde sluta amma. När vi bodde i Sverige var det aldrig någon främmande som sa till mig utan det var släktingar som kritiserade att vi inte slutade amma när de tyckte att vi skulle göra det för att de vågade säga till. Främmande människor vände ibland bort blicken och tittade någon annanstans när jag ammade pojkarna på språng men det märktes att de kände sig obekväma iallafall som om det vore något konstigt. Jag brydde mig inte och ammade ibland båda tillsammans när det behövdes. För mina barns och mina behov står över någon främlings som har förlorat kontakten med det naturliga.

Här i Prag har jag fått ett tillfälle igen att amma 3:an och det är lite annorlunda här. Nu bryter vi definitivt amningsnormen när vi är inne på snart 15:e månad. Jag är inte alls ensam om att amma en 1-åring. Mina vänner ammar barn som är 2,3 eller lite äldre fritt ute på lekplatserna. Det finns nästan alltid någon annan som gör det. Mammor ammar överallt. Nästan ingen täcker sitt barn som jag har sett att de gör i vissa länder. I hemskolnings-communityt är det snarare norm att man ammar sitt barn precis så, tills det ammat färdigt. Det finns en annan slags barnsyn. Mycket bekvämligheter finns för barnfamiljer där man förväntar sig det och inte förväntar sig det. T.ex. på pubar och restauranger. De har ofta en barnhörna. Barnen ska vara med liksom. Jag ser nästan alltid andra barn ute när jag är ute med mina sent.

Det är sorgligt när mammor slutar amma på grund av social press, eller misslyckas med amningen på grund av fel råd och stöd, eller uppmuntras att inte amma då omgivningen inte ser det som viktigt. Givetvis kan man som en fredlig förälder kompensera genom att svara på barnets behov på andra sätt om så skulle ske, att amningen inte skulle fungera. 

Det saknas tillräckligt med forskning som visar hur viktig amningen är då det saknas ekonomiskt incitament då amning är "gratis" och ersättning inte är det. Den som får uppgiften att skydda amningen blir därmed familjen. Det finns bara ett sätt, tror jag, och det är att låta den synas. Och visa att familjens behov kommer före statens. Jag är övertygad om att naturlig fullängds-amning är en del av fundamentet bakom en hel och stabil individ och att detta är vad som bygger ett starkt civilsamhälle för framtiden och något som absolut behövs, så det är inte bara för mitt barns välmående utan resten av vår civilisation mår bra av att mitt barn mår bra.

Ulrika ammar Othilia, 2 veckor. Det tar lite tid att etablera amningen och få den att funka smidigt men detta ser mysigt ut iallafall, tycker jag!

måndag 12 november 2018

Rolig utflykt med vänner till ett slott på ett berg, en strand med palmer och häftiga basaltstenpelare


Vi bor i en stor stad just nu med all den rörelse och komprimerade aktivitet som ingår i den. Ibland behöver man andas och ta sig bort från alla människor och saker där. Då är det bra att man har en bil och bor i ett land där det finns en massa spännande saker och natur inte alls långt bort. Så det var precis det vi gjorde. Gav oss iväg tidigt på morgonen (ja 8.30 är extremt tidigt för vår familj) och möttes upp med vännerna Pontus, Ulrika och deras dotter på en skum bensinmack på vägen för att bege oss till vårt första stopp, McDonalds i Mlada Boleslav för att komma iväg en bit innan frukosten.

Sedan blev det ett till stopp efter ytterligare en halvtimme vid ett slott på ett berg som heter Hrad Bezděz och som påbörjades byggas 1264. På informationsskylten läste vi att det ockuperats av våra svenska förfäder för ungefär 400 år sedan. Det är beläget ungefär 600 m över havet och ca 300 m över omgivningen så det var en rejäl uppförsbacke att ta sig upp för med 4 barn men väl värd utsikten och strapatsen.

Hrad Bezděz

På vägen upp fanns det en ingång i något som verkade ha varit någon slags mur.

Träden var halvklädda i en gulbrun novemberskrud och marken var täckt av löven som redan fallit från dem.

Vägen upp kantades av flera "mini-kapell" som ofta hade rester av stearinljus i. Här syns 3 st på bild.

En klippa hade perfekta boulder-trappsteg. Men stenen var lite porös, den såg ut att vara av skiffer, så vi nöjde oss med att klättra några meter över lövhögarna.

Ytterligare ett minikapell och en ingång i en mur.

Familjen Lindblom-Englund ser ut över viddarna från en klippavsats.

Mitt i november blommar det än!

Jag klättrade upp ännu högre och fick den här utsikten.

Det var stängt men det är oftasts roligare att titta på än i ett slott så det var helt okej!
Färden gick vidare mot sjön Máchovo jezero som låg ungefär 20 minuters bilresa från slottet. Den är precis som många andra sjöar i Tjeckien konstgjord. Det är vad man får nöja sig med i central-europa. Men de hade åtminstone gjort den rätt rolig. Det växte palmer på den kritvita stranden som såg ut att komma från ett kalkbrott då något var skumt med formen på sandkornen och vattnet var rent och klart. Några seglade omkring på sjön trots att det var sen-höst.

En övergiven minigolfbana på vägen från parkeringen till sjön. Det verkade som denna sommar-turist-ort gjorde allt för att maximera sitt besöksantal. Det fanns ett äventyrsbad, mängder av hotell, vackra hus och många barer. 

På vintern är det kallt men detta måste vara en palm-sort som klarar det.

Jag föredrar att vara ifred off-season istället för att trängas med turister även om det innebär att man får kompromissa på vissa saker. Det var bara vi på stranden. På somrarna är det packat på stränderna här då detta är en av de mest populära badorterna i Tjeckien.

Den 7:e november gick jag barfota på stranden men gränsen för vad jag tålde gick ungefär efter att ha stått i vattnet i ungefär 5 sekunder. Det måste ha varit några plusgrader varmt.

Barnen hittade ett kul skeppsvrak att leka på.

Barnen undersökte en ensam trampbåt.

Henry hittade en död orm som såg ut att ha blivit påkörd av en cykel.

Vi blev hungriga och planen var att äta någonstans vid basaltpelarna men vi var för hungriga för att kunna hålla oss och stannade vid ett slumpmässigt ställe på vägen nära ett annat slott på ett berg - "Pod habsteinem". Det visade sig vara ett riktigt bra val.

Ägarna hade tänkt på allt och då menar jag verkligen allt. Till och med att det kunde locka engelsmän med en engelsk telefonkiosk precis utanför!

Och en lekplats samt höstiga pumpa-dekorationer inne och ute.

Småbarns-lekhörna inne också.

Och mysig stämning. Det var nästan tomt så pojkarna valde ett eget bord. Maten var fantastiskt god och billig. Jag och Pontus åt en vildsvinsgryta med svamp och barnen stekt ost och hamburgare. Ulrika valde den skummaste grejen på menyn vilket var en ägg-gulasch med dumplings och dill som också var ett bra val. Paul åt lever med bacon. 

Sista anhalten var "Panská skála" som är ett av de äldsta naturreservaten i Europa. Det finns ett fåtal sådana platser med 6-kantiga basaltpelare i världen. Vi har också varit på den mest välkända platsen för basaltpelare - "Giants causeway" - på Nordirland.

Basaltpelarna är skapade ur vulkanutbrott. Lavans temperatur kan variera mellan 700 till 1200 grader. Vid kontakt med ytan börjar den omedelbart svalna. I början är denna kylning extremt snabb och medför att en härdad skorpa bildas ovanpå lavan vilket isolerar den fortfarande flytande lavan inuti. Eftersom lavan är isolerad blir denna kylning långsammare med tiden. Medan temperaturen sjunker stelnar lavan och det är denna stelning som gör att lavan spricker och bildar pelare av basaltsten. Storleken och formen på varje basaltkolonn bestäms av hur snabbt lavan kylts ner. Sådana formationer finns i Tjeckien på två platser där Panská skála är det mer tjusiga alternativet.

De längsta pelarna är ungefär 30 m höga.

Jag är faschinerad av geometriska former i naturen. Det är något visst med det! Sexhörningar är en stark naturlig struktur vilket är en anledning till att bivax har samma form.

Nedanför finns en damm som är skapad ur ett stenbrott. Sedan skyddades pelarna och Panská skála blev ett reservat.

Man kan klättra på pelarna men man får passa sig. Vid foten av de brantaste pelarna hade någon lagt blommor.

Stenpelarna sedda framför dammen i skymningen.

Alla barn fick klättra. Till och med Othilia fick hänga med i sjalen! Och Edward fick sova inuti Pauls tröja.

Formerna trollbinder verkligen!

Denna panorama-bild blev kul med två Ulrikor och två Paul!

Solen gick ner.

Alla som var med idag.

Henry som inte alls var sugen på att åka föregående dag var riktigt nöjd med alla spännande äventyr!