måndag 22 januari 2018

Vinter!


Vi påbörjade det nya året med lite skidåkning och tänkte att det kunde vara en härlig kontrast till snorklingen i Egypten. Förra året vi var i Prag var det lite trist när det varken fanns snö eller varmt väder så vi tänkte det kunde vara skönt att åka till bergen på gränsen mellan Tjeckien och Österrike.

Men när vi väl kom fram upptäckte vi att det inte alls var samma väder som förra året. Förra året som vi åkte skidor var det minusgrader och meterhöga snödrivor. Denna gång var det +10 c de första dagarna. Helt otroligt. Det var nästan t-shirt varmt i solen. Men vi hade bokat alltihop innan så det var bara att bita ihop och göra det bästa av det.


Pauls film med pojkarna på skidor och snowboard!




Det var faktiskt inte så tokigt att åka med pojkarna i snömaskins-snön. Poängen med skidåkningen var inte direkt att de vuxna skulle få åka utan främst att de skulle få lära sig. Snön var mjuk och långsam vilket var perfekt för nybörjare. Dessutom var skidorten Lipno speciellt till för familjer. Jag gillar röda backar och lite mer utmaning men jag kunde åtminstone träna på att åka nerför baklänges och och se till att pojkarna fick slipa på tekniken.



De gick i skidskola ett par dagar och tyckte det var roligt. På eftermiddagarna turades vi om vem som skulle sjala bebis och vem som skulle få åka. Vi bodde alldeles intill backen så att man kunde nå liftarna direkt. Allt var bra med boendet förutom att sängarna var så mjuka så att halva kroppen låg nedsjunken och Edward rullade på mig hela natten. Det slutade med att pojkarna och Paul sov på bäddsoffan för att det var för mjukt och jag stod ut med 10 sömnlösa nätter. Nu har jag iallafall fått sova ut lite mer i Prag. Edward vaknade "bara" 3 gånger förra natten och han får full service med både mjölkbar och kissa i potta-hjälp. 



Utan barn.

Med barn.

Lipno ligger vid en sjö så när det inte är såhär varmt kan man åka på skridskor. På sommaren är det här en semesterort också. Det finns en marina och segelbåtar vilket är lite märkligt i det här centraleuropeiska landet. 




När vi åkte tillbaka blev det kallt och snöade rejält. På andra sidan berget lyste solen igenom snön och vi såg en häftig snö-båge. Det fanns ingenstans att stanna för att ta en bild tills vi kom hit. Här var det bara slask och väl tillbaka i Prag hade vi ingen snö alls.


Men uppdraget är slutfört iallafall. Pojkarna kan ta sig nerför blåa backar utan problem och tycker det är roligt!

torsdag 4 januari 2018

12 års skola producerar vad?



Jag har funderat fram och tillbaka på min egen skolgång och vad jag hör från vänner, bekanta och internet-bekanta om den svenska skolan idag. När jag tänker på det är det rent av chockerande att det ska behövas en såpass lång skolgång för att kunna bli självständig försörja sig själv när man biologiskt sett borde kunna göra det senast i tonåren.

För när man räknar med hela skolgången är det faktiskt från 1 års ålder för många (eftersom "dagis" är en förberedelse för skolan) upp till 18-19 års ålder när man slutar gymnasiet. Alltså blir det faktiskt upp till 18 års skola innan man läser vidare på universitet i minst 3-4 år. Då kanske man tillslut ha gått i "skolan" i 25 år. Det låter väl ganska absurt. Därför räknar jag "bara" in de skolår som de flesta gick in skolan när jag växte upp i artikelns titel. Men trots 25 års skola är man fortfarande inte duglig för ett "riktigt" jobb. Många söker det jobb de vill ha men får söka andra jobb under tiden tills de får det jobb de vill ha. De arbeten som de flesta vill ha har mer sökande än hur många arbetsplatser som finns. Man kan fundera på anledningen till varför de är så populära och fråga sig om unga egentligen borde få välja själva att investera så mycket tid i studier när det inte är troligt att det finns så stor chans till anställning. Det är inte sant att man kan bli vad man vill. Man får anpassa sig efter marknaden (efter vad som behövs) eller skapa sin egen framtid.

Som fd arbetsgivare blev jag faktiskt ganska förbluffad när jag upptäckte hur stor del av sökanden till jobben som jag annonserade (bland annat kundservice) som hade inte bara en utan två kandidatexamen. Ofta i något ämne inom humianora som inte hade någon betydelse för jobbet. Varje gång jag annonserade ut jobb var det flera 100 sökanden där en stor del hade läst på universitetet men annars hade ett ganska tomt CV med knappt någon yrkeserfarenhet alls. Vi kallade kanske 10-15 st av dem för en intervju och lät dem göra ett arbetsprov varje gång där vi fick se hur de löste problem själva och hur de hanterade kunderna. Det var chockerande att se hur många av dem som inte klarade provet. Det var inga svåra saker alls. Vi anställde han som hade mailat sig själv och fuskade på provet för han var kreativ och det var inte de andra.

Det finns några egenskaper som är mycket viktiga när man anställer som småföretagare: Det första är att kunna lita på sina anställda, det andra att han eller hon är självgående och inte är lat. Många förstår inte att vilken stor risk det är att anställa´, vilket ekonomiskt bakslag det kan bli om man anställer fel person och hur viktigt det är att denne inte är lat och faktiskt gör sitt jobb. Jag vet många i min generation (80-talist) som har lärt sig att göra det minsta möjliga, titta på klockan och knappt kan vänta på att gå hem. Som om arbetsplatsen vore ett fängelse.

Det är precis så jag själv kände i skolan när jag inte ville vara där. Visst fanns det lärare och ämnen jag tyckte om men långt ifrån alla och det kändes "fängslande" att vara där när jag egentligen ville hitta på något annat. Jag tror absolut "tittapåklockan-beteendet" kommer därifrån.

Sedan vi lämnade Sverige har vi inga anställda. Det går inte runt för det "kostar" fruktansvärt mycket i skatter (tänk på arbetsgivaravgift och sociala avgifter, semestrar och frånvaro vid sjukdom tex) och även ansvaret vi har över dem skulle låsa fast oss till Sverige så vi ändrat vår företagsmodell helt för att det ska vara värt det. Många företag som skulle ha råd att anställa kan inte det på grund av de höga skatterna.

När jag gick i skolan var jag rädd för att tycka "fel" i klassen. Jag kände mig udda och att jag inte tänkte som de som var mest högljudda. Jag räckte ganska sällan upp handen och "vågade" inte ha min egen offemtliga åsikt. Det färgade i princip allt jag gjorde förutom ämnet bild som jag var riktigt bra på och språk som jag hade lätt att lära mig. Jag hade varken bra eller dåliga betyg. Jag hade inget större intresse av göra saker som jag tyckte var för tråkiga utan satt antingen och gjorde ett halvdant jobb, skolkade eller väntade ut tiden medans jag klottrade i boken eller skickade meddelanden till kompisarna.

Jag älskade vetenskap och prenumerade på flera olika magasin som forskning&framsteg och illustrerad vetenskap. Jag kunde sitta i timtal med böcker om biologi och rymden men skämdes över det eftersom "alla andra" inte gjorde det och jag kände mig ensam om mitt intresse. Jag borde ha varit intresserad av mode och pop.

Jag tror absolut inte att jag är ensam om det. Flera klasskamrater som inte heller var så värst intresserade gick ut med dåliga eller halvdåliga betyg fast de var intelligenta individer och några av dem läste vidare på komvux för att sedan ta ett yrke som egentligen inte krävde någon särskild utbildning alls. Det finns personer i 40 och 50-årsåldern som fortfarande läser på komvux för att kunna läsa vidare den utbildning de vill sedan. Har de möjligtvis lärt sig att gå i skolan och stanna där?

Det är egentligen ganska märkligt. Ska det verkligen behövas så mycket skola för att kunna få ett jobb? Och varför ska "alla" jobba? Det finns många obetalda jobb av oerhört viktigt värde som att ta hand om sina barn och de gamla. Men det har inget värde för de som styr över oss för de vet att anknytning är ett hot mot dem.

Och sedan de som jobbar utan det minsta uns entusiasm? Vi har tagit emot många praktikanter från skolor som säger sig ha skickat deras "stjärn-elever" till oss, som kommit sent, för att sedan lägga upp fötterna på bordet, inte göra arbetsuppgiften eller göra ett riktigt jobb. Är det det här som var meningen?

Den här avsaknaden av att vilja göra ett gott arbete, ha motivation och vara kreativ tror jag helt och hållet beror på att man inte får självförtroende i skolan för att göra saker själv när någon annan talar om HUR man ska göra det.

Det har inte alltid sett ut så. För bara ett par generationer sedan kunde man få vettiga jobb med bara grundskolan som utbildning och ännu längre sedan utan någon skola alls. Det är som att utbildningen måste byggas ut för att fylla tomrummet. Det finns inte tillräckligt många jobb för att det inte tillräckligt många som kan göra jobben eftersom de har glömt hur man gör dem genom för mycket skola. Det finns inte heller tillräckligt många jobb eftersom det är för mycket skatter vilket hindrar små företag att växa och kunna anställa och bara gör det enkelt för de riktigt stora företagen som har sina egna spelregler eftersom de samarbetar med staten. Vi lär oss snarare att det är "modigt" att vara egenföretagare och att det finns många regleringar vilket skrämmer bort folk från att ens försöka.

För min egen del tror jag på ett lärjunge-system där man lär sig färdigheter från grunden i tidig ålder så som man gjorde innan skolan kom (fast en moderniserad version) Det skulle vara mycket mer effektivt och hälsosamt både för individen och samhället. För att inte tala om all tid man slipper lösa. Tänk dig själv att om man till exempel kan börja som barn med att uppfinna saker eller en enkel sak som att baka vilka bakverk kan man åstadkomma om man koncentrera sig på det i tidig ålder. På vägen lär man sig allt men behöver för att kunna marknadsföra och försörja sig på sin idé. Det är det fina med unschooling. Man börjar här och nu. Man är nu. Det finns ingen diskussion om vad man ska bli när man blir vuxen. Det är att luras eftersom drömmen om att bli något som man vill som barn inte alltid hänger ihop med verkligheten. Då kanske alla skulle bli fotbollsspelare om de fick som de vill.

Jag vill att mina barn ska ha möjligheten att träna sina färdigheter här och nu om de vill vilket är en av anledningarna till att jag inte har dem i svensk skola. Jag tror på en naturlig livsstil i små samhällen där familjer går ihop och erbjuder lärlingsplatser till varandras barn.

Man kanske har tappat sitt förtroende för att man är "bra" på något genom att ha gått för mycket i skolan. Det är aldrig för sent. Nästan allt går att lära sig själv tack vare internet. Livet är en evig skola, fast i en annan bemärkelse, där vi utvecklar och berikar oss genom att ständigt mata våra hjärnor och sinnen med ny kunskap, även som vuxna. Jag tror att självförtroendet för att lära sig och vara säker på sin kunskap kan återfås genom att unschoola sig själv så att man kan föra det vidare till sina barn utan att de ska behöva gå igenom detta massiva slöseri med tid och detta nedbrytande av sin verkliga kapacitet så som det görs med en skolgång under hela uppväxten. Vad tror du?

måndag 1 januari 2018

Sommar.läger med Agile learning centre



Är du och din familj intresserade av att träffas i sommar och lära dig mer om unschooling, självstyrd inlärning och skapa community med likasinnade? Om det finns intresse från tillräckligt många kommer Rebecka Koritz, via Agile Learning Centers, att erbjuda Skandinaviens första ALF Summer inklusive en veckas summer camp för barn och unga! Det här låter superkul tycker jag. Om du vill veta mer och vara med kan du gå med i den här facebook-gruppen.

Vad är ett Agile Learning Center?

Det första Agile Learning Centret startade 2012 i USA. Sedan dess har utvecklingen av detta nätverk av mikroskolor formligen exploderat, med skolor i både USA, Kanada, Mexiko, Egypten och Sydafrika - och fler är på väg. En ALC hör till de så kallade demokratiska skolorna som bygger på principerna av självstyrd inlärning (som Sudburyskolorna och Summerhill). Vi arbetar vi efter principerna att: inlärning är naturligt och sker hela tiden; inlärning sker genom autentiska upplevelser och när barn får fatta egna beslut; framgångsrik inlärning sker när barnet har tagit ett initiativ, fått skapa, reflektera och dela med sig av vad hen gjort. Det innebär att barn och unga får möjlighet att själva strukturera sin tid och sina aktiviteter, och skapa gemensamma överenskommelser samt se till att de efterlevs och/eller anpassa dem om de inte fungerar. 

I ett Agile Learning Center är det så barnen och ungdomarna arbetar. Vi har inga lektioner, inga lärare, inga kursplaner. Allt bygger på de ungas egen lust, intresse och behov, och utifrån de agila verktygen skapar var och en, enskilt och tillsammans, sin ideala inlärningssituation. Denna skolform är förbjuden i Sverige, men då hela konceptet bygger på anpassningsförmåga kan ett Agile Learning Center även fungera som ett slags uppgraderat version av ett fritids eller för föräldrar som driver eller vill skapa en grupp för barn på fritiden.


För mer info: www.agilelearningcenters.org

Ordet "hen" och varför jag inte använder det

Det var flera läsare som reagerade på att jag skrev "hen" i min text om det naturliga så därför vill jag klargöra vad jag menar.

"Hen" är en symbol för etablissemanget, för utsuddningen av det naturliga maskulina och feminina och en väg mot förstörelsen av människan själv. "Hen" är inget annat än en parasit som smyger sig in i offentliga texter, till och med 1177 och skatteverkets hemsidor, för att normalisera degenereringen av samhället och bli slutet för den traditionella kärnfamiljen, det civiliserade samhället och kommande generationer. "Hen" är vad staten vill att du ska bli. "Hen" är de som vill kontrollera oss och som gör att vi inte kan ge våra barn den bästa uppväxten om vi till exempel tycker att det är unschooling. En "hen" är en likformad osynlig formbar ingenting. "Hen" gör inte män och kvinnor jämställda. Här är ett exempel på vad "hen" kan åstadkomma.


Kanske du har lärt dig att "hen" är precis tvärtom. Fråga dig då vem som har lärt dig det. Man kan göra ett välinformerat val vilket pronomen man vill använda. Jag talar inte om att man SKA sluta säga "hen" bara att jag inte gör det. Det är ett individuellt val hur man väljer att man vill kommunicera.