onsdag 21 mars 2018

Röstandets vara eller ickevara



Vi lär oss i skolan att man ska rösta. Vi får till och med lära oss genom att rösta i skolval. Man ska välja vilken fråga som är viktigasts bland det utbud som finns. Vad som finns att välja mellan är ungefär likadant eftersom åsiktskorridoren är så trång och staten är så stark i Sverige. Sverige är till exempel det första västerland att erkänna Nordkorea och har ambassad där. Vilket sammanträffande!

Men vi lär oss inte att man inte måste rösta. Och vi lär oss inte om effekten av att rösta trots att ens lilla röst knappt spelar roll. Vi är ju ändå en stor grupp människor och kan påverka de som finns i vår närhet hur de kan rösta. När man röstar för ett parti som förespråkar en viss sak så betyder det inte den saken är bra för alla. Speciellt partierna som erbjuder mest "gratis" saker. Problemet är att dessa saker inte är gratis. Någon måste betala. Och det blir de flitiga som jobbar och särskilt småföretagare som inte har generösa avtal som chrony kapitalist-jättarna som bestraffas mest.

Politiker som väljs in lovar ofta saker som de inte håller. Och ofta något för sin egen vinning. Titta på politikerna i din kommun. Jämför vad de jobbar för och hur deras privatliv ser ut och se om du kan se något samband så får du se. Det är nåt visst med att ha makt över andra. Och makt korrumperar.

När man röstar kan man rösta för något som man tycker är bra men någon annan kanske inte tycker är bra. Till exempel hemskolning. En klar majoritet tycker att skolan ska vara obligatorisk. Såpass många att alla de största partierna är för det och ser till att det blir obligatoriskt. Det är inget annat än massmobbning.

Om man inte håller med har man inget att säga till om eftersom majoriteten har valt att det ska vara så. Man tvingar alla att betala skatt - sen fördelar man den på många idiotiska sätt och ger folket lite morötter. De blir glada av det futtiga de får tillbaka utan att förstå hur mycket man faktiskt betalar. Hade folk insett det hade staten inte kunnat beskatta såpass mycket och ha så stort inflytande över våra liv. Det skulle ha blivit revolution. Svenskarna saknar civilkurage. Hur kan man stå där och titta på allt elände som sker och låta det fortgå. Det finns bara en sak att göra om man inte är med på det: helt enkelt att visa att man inte gillar systemet och inte rösta.

Bara genom respekt för varandras olikheter och att sluta tvinga andra kan vi nå fred. Det finns inget som är snällt med att rösta och betala skatt. Vill man vara en god medmänniska på riktigt kan man ta hand om de som behöver efter ens egen förmåga och kan hjälpa dem ekonomiskt genom att DONERA - Inte tvinga andra med våld att betala skatt.

Min man däremot vill att jag röstar. Han tror att det enda sättet att säga ifrån mot massmobbningen är att rösta för det parti som mest kommer att förändra nuvarande system. Att man kan välja det minst onda alternativet. Att ens futtiga icke-röst inte spelar någon roll och att det därför gör mer skillnad att rösta.

Jag är kluven. Det finns bara 2 dåliga alternativ att välja mellan. Frågan är vilket.


lördag 17 mars 2018

BLW och naturlig amningslängd - tillvänjning av mat utan tvång

 


Har du hört talas om BLW? (Baby Led Weaning) Det betyder ungefär barnstyrd mat-tillvänjning. Jag ville tillvänja mina barn utan tvång på det mest naturliga sättet och hittade på så vis till den här metoden.

Välling och puréer och allt för tidig mat-tillvänjning förespråkas i Sverige men var inget alternativ för oss. Välling är faktiskt ett fenomen som nästan bara finns i Sverige och brukar vara ett problem att få tag på för de som reser till utlandet. Så hur gör alla i resten av världen då? Och vad är det mest naturliga sättet att ge sitt barn mat på? Som innebär så lite våld och tvång som möjligt? Och allra helst inget alls?

Det var så jag hittade till baby led weaning, genom att googla och genom olika föräldra-forum. I många kulturer ammar man lång tid och delar med sig av maten från sin egen tallrik (till exempel låter bebisen plocka riskorn från den). Där Nestle & co har gått in och spridit reklam som får ersättning att verka vara ett bättre alternativ än amning har personer som saknat kunskap tyvärr gått på det och gett sina barn ersättning. Tyvärr är det en vanlig uppfattning i fattiga kulturer att ens mjölk är dålig, fast den inte är det. Men till och med ersättning är faktiskt bättre än den välling-kultur som finns i Sverige. Det är egentligen ganska märkligt, att samhället och staten uppmanar att mammor ska ge barnet välling, som egentligen är mjöl med en massa tillsatser, istället för att ge stöd för naturliga amningslängder. Eller förresten, det är inte alls så konstigt. Välling och förskola i för tidig ålder har ett samband (eftersom amningen är viktig för anknytningen och vem som helst kan ge välling och mat).

Och varför ger man puré? Har du smakat burkmat för bebisar? Det har jag. Det är väldigt äckligt. Och konsistensen är konstig. Jag tror att när barn är såpass små att de inte ens kan hantera maten i sin mun - då ska de inte äta den maten. Små barn hetsas att börja äta mat så tidigt som möjligt fast de egentligen behöver amma eller få ersättning. Det finns till och med läkare som är uppbackade av staten som förespråkar matintag vid 3 månaders ålder (!) Det råder helt enkelt ett tyst krig mot små barn som inte kan försvara sig där föräldrarna uppmanas till vanor som bryter anknytning och som hindrar dem från att lära sig äta och ta emot maten på ett naturligt sätt.

Baby led weaning fungerar så här att man ammar (eller ger ersättning vilket är bättre än välling) samtidigt som man introducerar mat när barnet visar intresse. Man låter barnet utforska och hålla i maten själv. Man kan till exempel börja med skära bitar av grönsaker i lagom stora bitar som bebisen kan hålla i. Man kan laga vanlig mat (med lite eller utan salt) eller sådan som är lämplig att börja med som finns i The Baby-led Weaning Cookbook.





På så vis introducerar man mat utan tvång och i barnets egen takt. Det tar längre tid men så tror jag att rekommendationerna i vår kultur inte är anpassade för barnets behov utan för samhällets. (börja dagis, jobba och betala skatt).

Exempel på storlekar på bitar som man kan ge när man introducerar mat i olika åldrar.

Den biologiskt naturliga amningslängden är faktiskt 2-7 år och inte runt 6 månader som normen är i Sverige. Det är därför det lilla barnet, som inte kan försvara sig, protesterar när mamman avslutar amningen eller flyger in skedar med puré i den matvägrande bebismunnen. Det finns såklart bebisar som gillar att matas också, och det är helt okej sålänge det sker på barnets villkor. När man ammar naturlig längd som passar mamman och barnet kan barnet förstå på ett helt annat sätt när man gradvis minskar och introducerar mat istället. Amning handlar dessutom inte bara om mat. Eller mest inte om mat, tycker jag. Det handlar om att ett barn som har varit inne i magen nu är en liten människo-unge på magen, där amningen är en trygghet med den djuriska kopplingen som påminner oss om att barnet egentligen gärna skulle ha stannat längre i livmodern. Människor är ett av de få djur som föder barn som inte kan stå på egna ben när de föds. Amningen ger dessutom både mamman och barnet vad de behöver i form av hormoner och skydd mot sjukdomar.

Edward 6,5 månader.

Ammade barn kommer ofta igång med maten senare än vällingbarn. Det är ingen stress om inte barnet äter väsentliga mängder innan 1 års ålder ungefär. Det har inte mina 3 gjort. Jag har kört BLW med alla 3. De två äldsta åt pyttelite innan ett års ålder och knappt något innan 2. Men de hade alltid amningen som back-up och följde normalkurvan.

Edward började visa intresse när han var ungefär 5,5 månader. Just nu är maten mest lek. Det var ris på tallriken. Det tog ungefär 2 minuter att städa upp efteråt. Han åt kanske 10% av vad han fick.

Poängen med BLW är också att barnet lär sig hantera bitar och spottar ut för stora bitar så att han eller hon lär sig att inte sätta i halsen. Det är mer jobb, eftersom det blir mer städning, men kanske ändå inte i jämförelse med att göra puréer. Jag brukar lägga ett underlägg eller ha ett extra rent bord, för små bebisar gillar att leka och slänga tallrikar. Ikea-brickor som man fäster på Antilop-stolen är också bra att äta från. Om man har mattor på golvet kan man lägga en vaxduk i lagom storlek under stolen och bara torka upp efteråt. Jag har märkt att en del föräldrar tyvärr blir arga på sina bebisar när de leker med maten eller slänger tallriken i golvet. Det finns ingen anledning att visa aggression. Barnet förstår inte iallafall och kommer att sluta när han eller hon förstår varför man inte ska göra det. Att vara aggressiv och tvingande förstör bara anknytning. Man får ha rätt mycket tålamod om man vill introducera mat utan tvinga, genom NAP (non agression principle = ickeaggressionsprincipen).

Med BLW lär sig barnet också att reglera sitt matintag vilket är en bra för att kroppen ska kunna känna att man är mätt och inte behöver mer. Min man kritiserar mig ofta för att jag "alltid är hungrig" och ska äta på bestämda tider. Jag var tvungen att äta upp allt på tallriken när jag växte upp och det påverkar mig idag. Jag vet att jag äter för mycket men känner ändå att jag måste äta fast jag vet att det är för mycket vilket blir till en onödig inre kamp. Om man följer statens rekommendationer blir det ständiga matintag (frukost, fruktstund, lunch, mellanmål, middag, kvällsmål). Allt cirkulerar kring matintag. Det blir dels påfrestande på tänderna och dels för föräldrar som måste få barnen att äta som de "ska". Vi äter frukost, lunch och middag, ibland med något extra om de har skippat något mål. Barnen följer sina viktkurvor ändå. Pappan har gått ner i vikt. Han skippar ofta lunch och har planer på att fasta. Forskning visar att man lever längre om man fastar då och då.

Mer naturlig kost som tex Paleolitisk kost och Weston Price-dieten (mat så som ursprungsbefolkningar åt innan väst introducerade kolhydratsrik mat (eller junk food)  är väldigt intressant men jag orkar inte koka buljonger på ben jämt. Vi har experimenterat massor med olika saker genom åren och vad som känns bäst är faktiskt gammaldags soppor och grytor med få men bra ingredienser. Jag gillar Weston Price väldigt mycket när jag lagar mat, just för att man använder använder ben och inälvor och sånt vilket remineraliserar och för att det tar vara på nyttiga delar som man kanske missar (vilket är slöseri) när man lever i den moderna världen där man inte har närkontakt med matkällorna.

Boktips (med affilitate-länkar till amazon, beställ utan extra kostnad genom länkarna så får jag en liten procent av det :) )

onsdag 14 mars 2018

Man kan utbilda sig med Youtube oavsett ålder


Vi har ett fantastiskt verktyg att använda oss av när vi vill lära oss själva en färdighet - nämligen internet. Youtube är faktiskt en inlärningskälla som jag tycker är riktigt bra. Dels är det gratis och dels kan man hitta filmer om nästan vad som helst. När vi behöver ta reda på något, till exempel hur man bygger en hemmagjord raket eller hur man programmerar med Arduino, då är Youtube en bra plats att ta reda på det. Det kanske är vetenskapligt bevisat eller ej men jag tror att man tar in information bättre visuellt när man får se hur det görs eller hur det hänger ihop, det man vill ta reda på om.

Det spelar ingen roll om det är för dig själv eller ditt barn - inlärning sker hela livet i alla åldrar. Och inte nog med det - om man har en färdighet kan man visa upp den och faktiskt tjäna pengar själv på sin kanal genom att "monetarisera" den. Man kan också lära sig en färdighet och sedan använda den för att få en inkomst. Helt fantastiskt, eller hur? Fast som med allt annat gäller det att tänka kritiskt och verifiera allt. Lita inte på att infomation som ges alltid stämmer.

Det finns absolut ingen anledning till att vara arbetslös när man kan lära sig färdigheter genom att slå upp i princip vad som helst på Youtube eller sökmotorer. Det här sätter verkligen skolan i rampljuset som en förhistorisk institution som inte hänger med i utvecklingen som snarare hindrar än motiverar människor att ta ansvar för sig. Med skolan lär vi oss att göra som vi blir tillsagda. Med en frihetlig uppfostran och ett naturligt sätt att lära sig, som tex unschooling, lär vi oss att bli motiverade och ta reda på vad vi behöver veta för att nå vårt mål.

Så här är en lista på de bästa Youtube-kanalerna vi använder just nu för inlärning och en liten beskrivning om dem. Alla kanalerna är på engelska. Tips mottages gärna om kanaler på svenska för inlärning som är pedagogiska, intressanta och gärna frihetliga!

Bill wurtz - history of the entire world, i guess. Om allting i historien under ca 20 minuter. Finns fler liknande filmer på hans kanal, tex om Japans historia. En av barnens favoriter.


Rymden, fysik, geografi och teknik

Isaac arthur - Om tex framtidens sätt att resa i rymden, fysik och fantasi kombinerat, verkligen spännande kanal! https://www.youtube.com/channel/UCZFipeZtQM5CKUjx6grh54g

Scishow space - Också om rymden och fysik
https://www.youtube.com/user/scishowspace/featured

Practical engineering - om hur man gör saker.
https://www.youtube.com/channel/UCMOqf8ab-42UUQIdVoKwjlQ

Engineer guy - om hur saker fungerar och så, bra förklarat.
https://www.youtube.com/channel/UC2bkHVIDjXS7sgrgjFtzOXQ

Geography now - en av barnens favoriter, det här är en vanlig kille som gör program om ett nytt land varje vecka, som är kul och pedagogisk.
https://www.youtube.com/channel/UCmmPgObSUPw1HL2lq6H4ffA




Tested handlar om teknologi, vetenskap, konst och en blandning av dem.
https://www.youtube.com/channel/UCiDJtJKMICpb9B1qf7qjEOA

Code school - programmering
https://www.youtube.com/channel/UCUFbBYzSUafxMpUbTmroGhg

Afrotechmods - bland annat Arduino och elektronik
https://www.youtube.com/user/Afrotechmods

Filosofi, politik, ekonomi, hälsa, historia, naturen

Learn Liberty är en frihetlig kanal som förklarar olika begrepp och argument för och emot olika ting. Sevärt för vuxna och större barn!
https://www.youtube.com/channel/UCFJNcE0iHj7P6dhp5iCZRLg



What ive learned - kroppen och hälsa. För den som är intresserad av en mer hälsosam livsstil, wim hof och att fasta.
https://www.youtube.com/channel/UCqYPhGiB9tkShZorfgcL2lA




PragerU - Ekonomi, politik och filosofi vinklad åt det konservativa hållet vilket de inte döljer men bra videos överlag med animeringar och jag tycker det allra mesta är vettigt. 

Smarter every day - precis vad det låter som
https://www.youtube.com/channel/UC6107grRI4m0o2-emgoDnAA

Alternate history hub - hur skulle världen se ut om det eller det hände?
https://www.youtube.com/channel/UClfEht64_NrzHf8Y0slKEjw

Learn Organic Gardening - lära sig om ekologisk odling
https://www.youtube.com/channel/UCUnFheTbVpASikm0YPb8pSw

Primitive technology - om att överleva i naturen och bygga saker som man behöver
https://www.youtube.com/channel/UCAL3JXZSzSm8AlZyD3nQdBA

Pedagogiska animeringar som passar bra för yngre personer

Kurzgesagt - Enkla animeringar som passar bra för yngre. De vetenskapliga filmerna tycker jag överlag är bra men lägg märke till den dolda vänstervinklingen och bristen på kunskap hur ekonomi (och därav vårt samhälle) fungerar.  https://www.youtube.com/channel/UCsXVk37bltHxD1rDPwtNM8Q



Ted-ed - samma spm kurzgesagt ungefär. Vårt mellanbarn föredrar ted ed.
https://www.youtube.com/channel/UCsooa4yRKGN_zEE8iknghZA


Dr Binocs show - Den här kanalen är speciellt för mindre barn men den är inte jätteseriös.
https://www.youtube.com/user/Peekaboo

Crash course - filmer för barn om allt möjligt, dock dold vänstervridning här med.
https://www.youtube.com/channel/UCX6b17PVsYBQ0ip5gyeme-Q

Jag tar med school of life för att varna om den då den är mer eller mindre felaktig.

Khan academy early math - Khan academy-programmet och youtube-
kanalen är ett utmärkt sätt att lära sig matematik för såväl barn som vuxen.
https://www.youtube.com/channel/UCs8a-pNM8EHKKU28XQLetLw

Finns det någon superbra kanal som saknas? Hör av dig i kommentarsfältet!

måndag 5 mars 2018

Hemskolning med raket-tema!


I vår familj fungerar det såhär att när vi ser ett intresse så tar vi tag i det direkt och gör det till vår grej - som  projektbaserad inlärning ungefär. Vi har gjort det med vulkaner, med Titanic, det antika Egypten och annat som dykt upp. Genom att "nörda in sig" som vuxen föregår vi med gott exempel. Vi gillar att göra det för vi gillar att lära oss nya saker. Jag förstår inte grejen med att behöva tvinga barn att lära sig saker när man inte själv engagerar sig. Det här är ett utmärkt sätt tycker jag för inlärning. Och vem tycker inte att rymden och raketer är häftigt?

Efter en lång period med Titanic i vårt hem tror jag att vi kan byta ut alla posters och teckningar mot raketer nu. Egentligen har intresset funnits ett tag men efter det att SpaceX sköt upp Falcon Heavy har vi lärt oss om hur raketer fungerar på ett ungefär och börjat snickra lite på egna projekt (i tanken iallafall). Det går att bygga raketer hemma. Man kan göra enkla raketer som är vattendrivna (som den här som vi gjorde när vi bodde i Sverige.) Man kan också bygga lite mer avancerade raketer hemma.  En del kräver tillstånd. Det finns många instruktioner som man lättast hittar om man googlar eller kollar Youtube som den här. Det finns många projekt man kan göra men just nu har vi varken tid eller energi men planerar en sak till våren. Sålänge får det räcka med att bygga i lego och rita. Och för att kunna sätta igång med ambitiösa projekt sen behöver vi lära oss lite mer matematik, kemi och fysik. Det gör vi med hjälp av bland annat Khan academy och Youtube.



Challenger

Det tar veckor att sortera lego ordentligt. Just nu är det välsorterat och vi har höga hyllor att lägga de mest svårhittade bitarna på. När vi har all lego framme kan man knappt gå utan att trampa på lego eller legolådor.
Henry har byggt både rymdstationen iss och challenger-rymdfärjan. Efter att bilden togs har flera raketer (baserade på de som finns med i våra böcker) byggts.


En av barnens favoritkanaler just nu om allt möjligt med rymden, den här videon berättar om olika sätt att få farkoster att åka i rymden.

Vi får se hur länge intresset håller i sig. Titanic varade i 1.5 år. Vi har redan varit på Cape Canaveral men kanske blir det en tripp till Esrange eller Houston?