onsdag 27 juni 2018

Drömbyn att växa upp i - kan den bli verklighet?


Tänk att skapa ett "intentional community", alltså en anarkistisk unschoolingby för familjer som drivits på landsflykt på grund av den situation som råder i Sverige med skoltvånget och det socialistiska klonsamhället. En bas där vi kan slå rot igen tillsammans och leva fredligt och låta våra barn växa upp utan tvång istället för att spridas ut i världen.

Vi gillar att röra på oss och vill gärna fortsätta leva så men jag skulle önska mig ett andningshål, en plats att samlas på, som ett alternativ "istället för" våra ursprungliga hem som vi inte kan leva i längre. Det behöver inte vara nu men jag tänker att det blir viktigare ju längre tiden går för oss som har barn som växer upp. Visst kan man växa upp i många olika länder och platser men det kan vara skönt att ha något att komma tillbaka till och ha en gemenskap.

Många olika versioner och alternativ för platser har passerat i tanken och det är nog dags att bestämma sig föt om man ska lägga kraft på den utopiska drömmen. Det finns inget som skulle bli perfekt på grund av hur världen är organiserad men för att det ska gå från idé till verklighet är det bara att börja. Det är så alla kreativa människor har gjort i alla tider: Man bara "gör". 

Så hur skulle en unschoolingby kunna se ut?

Vad jag hade önskat mig:

Ett litet samhälle som är baserat på fredligt föräldraskap där den gemensamma strävan är att skapa en "stam" för oss som vill leva fritt och kunna unschoola våra barn och ha en gemenskap där vi känner att vi har samma mål. Samhället hade baserats på icke-aggressionsprincipen - alltså att inget våld eller tvång får utövas mot någon annan. Man behöver ingen annan lag utan detta kan appliceras på allt. Det vill säga - barnen också. Hur vi gör med våra barn säger rätt mycket om hur en person är och hur framtiden för dennes barn kan se ut. Sedan hade jag önskat att konceptet skulle sprida sig för att sedan utrota staten och våldet och istället skapa en modern anarko-kapitalistisk värld av fred och frihet där alla större problem vi har idag (krig, våld, miljöförstöring, fattigdom etc) kommer att lösas naturligt med icke-aggression och bitcoin.



Hur verkligheten ser ut:

I hela världen finns gränser i kollektivets fantasi där dels geografiska områden bestäms över av ett litet antal individer sedan länge. Vi vanliga medborgare tränas till att finna vår plats som systemets trälar och upprätthålla det på så vis som syns överallt. Det finns ingen plats som inte omfattas av det, och skulle en landsnutt hittas som någon försöker göra sin egen stat, t.ex. Liberland, skulle detta mötas av såpass mycket motstånd att det inte kunde förverkligas. Det finns ingen plats där man inte blir rånad på skatt och inte har några skyldigheter mot staten men däremot finns det variation. Sverige och Nordkorea ligger tex. på skalan där det är mer tvång och där individen har mindre att säga till om medan små stater som t.ex Singapore och Lichtenstein har mer frihet.

Men kan man hitta en lösning i detta som passar in i denna postmoderna feudalism?

Det tror jag absolut. Det kommer aldrig att hända något om man inte gör något. Man behöver börja någonstans även om det är med små små steg. Man kan inte vänta på att någon annan ska börja heller. Det är lite märkligt att ingen har börjat än då detta egentligen är ett fantastiskt tillfälle att vara med om att skapa något nytt som kommer ha betydelse för vår framtid. Det är jag övertygad om att den kommer ha. Man behöver inte vara med i ett "community" egentligen. Huvudsaken är att man låter sina barn få den kärleksfulla fredliga uppfostran de har rätt till. Men vi är flockdjur. Jag tror det är lättare att göra det tillsammans.

Jag tror många är medvetna om problemen som samhället som det ser ut idag för med sig men att det finns många olika teorier om sätt att lösa det och hur man ska leva. Det är som bäddat för konflikt så jag tror avgränsning är viktigt. Tidigare har jag haft ett inkluderande förhållningssätt, att "alla ska få vara med" men det fungerar inte om man inte delar grundläggande värderingar. Gräsrotsaktivitet är ett av de viktigaste vapnen mot en stark stat så det bästa är att så många olika grupperingar som möjligt startas. Jag vill inte vara för specifik utan det här är ungefär mina idéer om en anarkistiskt unschoolingby.

Ett förenklat förslag på "anarkistby" skulle kunna se ut såhär:

- Den skulle baseras på en uppfattning om att våld och tvång är fel och att det gäller allt - skatt och barn också. Villkoret för att bo i byn skulle vara att man är konsekvent med icke-aggressionsprincipen.

- Det skulle inte finnas några förbud men vi skulle behöva se oss själva som förebilder för våra barn genom att behandla oss själva väl också. Att man försöker straffa sin kropp och sitt psyke så lite som möjligt tex genom att inte röka. Vi vuxna är ju trots allt förebilder så vi ska kunna visa bra vanor för livet. Ingen kan leva efter perfektion utan jag menar en strävan efter ett sunt leverne med detta i åtanke.

-Alla som är med skulle äga/hyra sin egen bostad/mark och vara ansvarig för den. På så vis vet alla sin plats och vad de har rätt till.

- Det centrala i byn skulle vara en "gemensamhetslokal" som det skulle vara frivilligt att vara medlem i. Medlemsavgiften skulle täcka alla aktiviteter och kunna läggas upp på olika sätt beroende på hur mycket man deltog och vad man kunde bidra med.

- Unschoolingcenter/skola i lokalen: Det skulle finnas olika slags utrymmen för att tex kunna hålla på att bygga eller ha ett stort lekrum med bara madrasser och kuddar i tex. Runt gemensamhetslokalen skulle det finnas ett utrymme där medlemmarna skulle kunna få sin egen mat från. Barnen skulle t.ex kunna vara delaktiga så att de ser varifrån maten kommer genom att odla (småskaligt).

- Unschoolingcentret/skolan skulle vara baserad på Österrikisk ekonomi där familjen ingår ett kontrakt där de förbinder sig att testa en prövotid och om barnet godkänner skulle barnet skriva kontrakt från en viss ålder att vara delaktig i centret. Medlemsavgiften skulle såklart betalas i bitcoin eller med något likvärdigt ärligt betalningsmedel och barnet skulle få ett antal "tokens" att spendera i centret på olika aktiviteter. Centret skulle drivas av en "core group" engagerade föräldrar där mer ansvar och delaktighet skulle premieras. Den generella synen skulle vara att barnen ska vara så fria som möjligt med få med sig verktyg som de behöver i livet, till exempel genom att engagera dem i matematik, läsning och kreativa projekt. I vårt workshop skulle det absolut finnas Arduino-kretsar och 3D-skrivare och dylikt. :) Centret skulle inte ha någon som helst statlig finansiering eller inblandning.

- Det skulle även finnas ett coworking-center där det skulle kunna finnas en avdelning för nyfikna barn att känna sig välkomna att vara med och bli lärlingar om de ville, samt en avdelning som är för de som inte vill störas.

- Eftersom det är grundläggande med ekonomisk trygghet/frihet och ett fredligt synsätt på familj och äganderätt så skulle konfliktrisken vara minimal. Men om det skulle uppstå en konflikt skulle det kunna finnas ett "byråd" där konflikten försöks lösas fredligt inom gruppen. Min idé skulle vara att byn skulle bestå av människor som är naturligt positiva, förstående och hjälpsamma så att vi känner att vi är en stark grupp som helt enkelt lever fritt i samklang med våra familjer och naturen runtom.

- Byn skulle kunna placeras var som helst i världen där staten inte lägger sig i i barnens utbildning och andra saker. Det skulle vara viktigt att det är naturskönt och att barnen kan leka fritt ute och springa mellan husen. Jag tänker mig att vi skulle kunna bygga byn när 4 familjer är med på idén och att det skulle finnas ett övre tak. Sedan skulle förhoppningsvis idén spridas och många andra samhällskonstellationer likt denna dyka upp.

- Så för att förverkliga idén och börja skulle man kunna komma överens om hur många som vill vara med i "core gruppen" och sedan hitta ett område som passar bra. Jag har några idéer redan.

Vad tror ni om idén? Hur skulle det ideala levnadssättet vara för er familj att frodas och växa upp i?

söndag 24 juni 2018

Midsommar och vetenskap i Brno


Vi har inte firat midsommar sedan 2014 eftersom vi lämnade Sverige och inte har befunnit oss på sådana platser där det finns tillräckligt mycket svenskar för att ordna ett firande. Jag ville egentligen ta familjen till Sverige men nu gick det inte så då letade jag efter andra alternativ. Det fanns ett firande i Berlin men det skulle vara för mycket för vår knapra nomad-budget så vi fick titta på mer ekonomiska alternativ och upptäckte att det skulle finnas ett i Brno som ligger 2,5 timmars tågresa bort från Prag. Brno av alla ställen. Det var märkligt eftersom det finns så pass få svenskar här överhuvudtaget. Det är Tjeckiens andra största stad. Här finns även ett vetenskapscentrum vi ville besöka så om det inte skulle vara ett ordentligt firande kunde vi fortfarande hitta på något annat. Så vi begav oss helt enkelt mot Brno för att söka oss till midsommaren och vetenskapen.

"Midsommarstång"

Detta midsommarfirande ordnades av organisationen "Skandinavsky Dum" (Skandinaviska huset) ihop med en kör-förening. (Tjecker som sjöng på svenska). De hade tagit med sig en liten midsommarstång, picknick-filtar och picknick-mat från IKEA. Det var kanske runt 40 personer som kom. De flesta var tjecker och ungefär 2 till svenskar och några tyskar. De som inte kunde små grodorna (vilket var de allra flesta) fick ett papper med sång-text. Sen hoppade vi (jag och Edward) omkring bredvid stången med de andra. Winston, Henry och Paul vägrade. Pojkarna badade i dammen istället. Henry hade ramlat i med alla kläderna på så det var lika bra.



I brist på ängsblommor gjorde jag kransar åt Winston och Henry av kirskål som växte under träden. Resten av deltagarna hakade på men gjorde kransar av trädgrenar dekorerade med blommor som de hade med.

Picknick-bord med svenska delikatesser från IKEA såsom sill på burk, knäckebröd och kanelbullar. 

Bilden talar för sig själv.

Den tjeckiska kören sjunger "en blomstertid nu kommer"

Pojkarna hade hittat en kompis som de lekte nerf-krig med och lekte med deras båtar i dammen med. Efter att ha ramlat i med alla kläderna bytte Henry till badbyxor och hoppade in igen. Winston också.

Brno är en ganska sliten stad som verkar vara påväg att moderniseras. Eftersom öl är viktigt i Tjeckien så finns det såklart bryggerier. Det här var en av bryggeri-restaurangerna.

Det finns många trådbussar här.

VIDA Science center

Det första vi gjorde i Brno var att ta oss till vetenskaps-centret "VIDA". Det såg nytt ut och fanns så många roliga experiment att vi inte hann färdigt utan bestämde oss för att komma hit en dag till. Den första dagen gjorde vi nästan alla experiment. Det fanns en bygg-hörna i slutet av lokalen också där pojkarna byggde båtar i frigolit som de beskärde med en het metalltråd. Det fanns en liten pool att köra runt båtarna i. 


Den andra dagen gick vi på en kemi-show. Under showen kom jag på att det här var mer experiment än under hela min skoltid. Temat hette "pang" på tjeckiska och handlade om olika experiment under det temat, bland annat fick vi uppleva en vätebomb och hur en laserstråle kunde göra sönder en mörk men inte en ljus ballong. Det var verkligen roligt att vara där och värt att komma till Brno bara för vetenskaps-centret. Om vi hade bott i Brno skulle vi definitivt ha årskort. Det kostade bara 490 tjeckiska kronor för en hel familj. (ca 200 SEK). Se filmerna nedan om vad man kan hitta på där. 




Vi åkte fram och tillbaka till Brno genom att bara köpa biljetter direkt på tågstationen. Det kostade ungefär 750 kr tur och retur för hela familjen. Det går tåg minst en gång i timmen verkar det som och det tar ca 2 h 20 min.

Restaurangvagnen har riktigt kök och serverar riktig mat som t.ex. gulasch och snitzel till rimliga priser. Min mat kostade ungefär 50 SEK. 

Det fanns fat-öl på tågpuben men Paul beställde en mörk Kozel för ca 15 SEK.

måndag 18 juni 2018

11 barnvänliga utflykter till slott och ruiner i Tjeckien



I Tjeckien finns inte mindre än mellan 1-5000 slott och slottsruiner beroende på hur man räknar. Tjeckien är därmed världens slotts-tätaste land. Var man än beger sig stöter man nästan alltid på ett slott eller en påminnelse om att det har funnits ett slott där. De är oftast belägna i vackra och intressanta områden så när man gör en slottsutflykt här får man definitivt en spännande upplevelse även om man inte är intresserad av slotten i sig. Vi har besökt många slott här och här är ett urval av de som jag tycker passar allra bäst till en utflykt för en familj. De flesta når man inom en timmes resa från Prag. Klicka på "Läs mer" för att läsa artiklarna som vi har skrivit.


1. Skogs-slottet Konopiště 

Mitt i skogen söder om Prag finns det ett unesco-listat sagoslott som nästlat sig in i granskogen. Slottet heter Konopiště och byggdes först 1280 i fransk-gotisk stil av en biskop. Lite mer än 400 år efter att Konopiště hade byggts blev slottet plundrat och ockuperat av svenskarna. Man kan nog hitta en eller annan skatt härifrån i något svenskt museum. Läs mer..

2. Průhonice

Det vackra slottet Průhonice ligger strax söder om Prag i en mysig by med samma namn. Det är ett unesco världsarv som har en vacker botanisk trädgård och fina områden att ströva omkring i. Slottet har flera vackra väggmålningar och är perfekt att åka till på en dagsutflykt. Läs mer..


3. Hrubá Skála

På Hrubá Skalá, som betyder "tjocka klippan" finns det ett slott. Det ligger i "Bohemian paradise" som är ett makalöst vackert naturområde som karakteriseras av de udda stenpelarna och grottorna som beror på att det har varit gammal havsbotten här. Läs mer..



 4. Loket

Vi upptäckte slottet Loket på en tur till och från Bad Kissingen. Det ligger i västra Tjeckien ganska nära gränsen till Tyskland. Staden är mysig också och väl värt ett besök. Läs mer..


5. Slottet Karlštejn 

Detta otroligt häftiga slott går att ta sig till från Prag med tåg till Karlštejn. Det är som en riddarborg tagen ur en film. Runtomkring kan man plocka fossiler och staden är trevlig att strosa omkring i också. Det finns vacker natur och två kalkbrott i närheten som man kan besöka. Ibland ordnas det olika slags medeltids-festivaler. Läs mer..

6. Trojský Zámek

Trojský Zamek översätts till slottet "Troja". Det är slott med vackra trädgårdar och en fantastisk labyrint med ett klätterträd i mitten. Det ligger i norra delen av Prag nästan intill Prag zoo så man kan passa på att gå dit samtidigt. Det går att ta sig dit till fots genom Stromovka-parken så detta är en av aktiviteterna som finns på vår worldschooling-meny. Läs mer..



7. Hrad Kokořin

Slottet Kokořin ligger mitt ute i den vackra skogen Kokořínský důl ungefär 40 minuter norr om Prag. Det här är ett typiskt sagoslott som är välbevarat och spännande att undersöka. Naturen runtomkring är magiskt vacker och det finns mycket intressant att se. Det passar bra för vandringar. Läs mer..




8. Pragborgen

Pragborgen är ett stort slottsområde där många byggnader ryms inom samma mur - bland annat flera palats, trädgårdar och kyrkor, däribland den imponerande St Vitus-katedralen. Följ med på en utflykt med oss worldschoolers i Prag! Läs mer..





9. Valečov och grottbostäder

Slottet Valečov har anor från 1300-talet och är idag en spännande ruin som man kan utforska. En kort promenad därifrån ligger grottorna som beboddes först på 800-talet och sedan på 1800-talet igen av fattiga. Detta spännande område med fantastiskt vacker natur passar utmärkt för en dagsutflykt från Prag. Läs mer..



10. Frýdštejn

Det finns en slottsruin i en by som heter Frýdštejn. Den är väl värd att besöka, inte för att se ruinen i sig utan för den vackra vandringsleden mellan byarna Frýdštejn och Malá Skála. Läs mer..




10. Křivoklát

Slottet Křivoklát ligger ungefär 50 minuters bilresa från Prag. Ibland kan man åka hit med ånglok också. Křivoklát är ett medeltida slott från 1200-talet som också används som fängelse. Här anordnas teater och olika slags tillställningar. Naturen omkring är lummig och grönskande. Läs mer..



söndag 17 juni 2018

Slottet Křivoklát och grönskan

For english press translate.


Vi tänkte testa något nytt utanför Prag och kom på att vi inte besökt slottet Křivoklát. Det skulle finnas väldigt fina skogar runtom så det kunde vara en kandidat för en lördags-trekking. Egentligen skulle man gå mellan samhällena Rakovnik-Křivoklát eller Beroun-Křivoklát längs med floden Berounka. Jag hade hört att båda alternativen var väldigt fina men sträckorna på nästan 20 km var för långa för oss. Vi behövde ett både barnvänligt och gravidvänligt alternativ då vi skulle göra utflykten med barnen och vännerna Pontus och Ulrika. Vi utforskade slottet först som var från 1200-talet.

Slottet Křivoklát var under renovering men såg ganska sagolikt ut ändå. Hit kan man också åka med ånglok när det ordnas turer annars tar det ungefär 50 min att åka hit i bil från Prag.

Innergården var i medeltida stil. Den lilla runda byggnaden är en brunn.

Alla i vårt sällskap utom jag och de två minsta provade på att skjuta med armborst.

Winston ville testa också.

Utanför slottet möttes man av grönskan.


Stjärnmossa.
Vi hittade en stubb-kanin.

Och en Totem-påle.
Jag hade sett ut en vandringsväg för att se ett vattenfall och ett ställe med 3 källor och ett spa men det blev inte riktigt den vilda vandring jag hade tänkt mig. Vi gick mest gick på vanliga vägar där vi såg  en del intressanta saker. Det kändes som att gå i tropikerna. Det var så grönt att det nästan gjorde ont i ögonen. Det åskade och regnade på oss också. Pontus och Ulrika blev överfallna av blodtörstiga älgflugor. När vi kom hem upptäckte vi en fästing på Henry.

En av källorna med iskallt gott vatten.

Detta var ett "spa". Jag kunde bara gå i det i några sekunder innan det var för kallt för mina fötter.

"Regnskog"

"Vattenfallet" på denna trekking var i miniatyr, ca 30 cm högt. Nedanför fanns en naturlig liten pool med kristallklart vatten.

I Křivoklát fanns många fina gamla hus.

söndag 3 juni 2018

En promenad bland private property-skyltar



Vi vandrade omkring på en privat väg genom en båthamn i ett liten medelklass-by mitt i East Anglia. Vid vattenbrynet kunde vi skymta flera Kanadagäss-familjer med söta små gässlingar. Jag försökte se om det fanns någon stig vi kunde gå på för att kunna ta oss en närmare titt. Men ingenstans kunde vi se någon stig mellan sommarstugornas tomter där "private property" och "Keep out" skyltarna höll såna som oss borta.

Det var ganska irriterande för detta var det närmsta vi kunde komma "naturen" i byn och allt var uppägt och ordnat. Vi hade gärna lekt där en stund. 


Det slog mig att om inte skyltarna fanns och detta hade varit allmänning hade gräsmattorna inte varit så makalöst välklippta och det hade nog kastats skräp överallt eftersom någon kanske förväntat sig att någon annan skulle städa upp eller att skräpet skulle flyta bort nån annanstans. Jag förklarade för pojkarna att vi inte kunde gå där men tack vare den privata äganderätten tog människorna sitt ansvar och vårdade sin lilla plätt. De hade köpt sig friheten och med friheten följde ansvaret naturligtvis.


Vi fortsatte till restaurangen som låg i anslutning till ett gym och en pool där överviktiga pensionärer flöt omkring medan hurtiga småbarnsföräldrar körde sina spinning-pass. Medan vi väntade på maten kikade vi ut över ordningen bland båtarna och bryggorna och funderade hur det hade sett ut ifall man hade placerat det på en allmän yta i t.ex Indien som vi kan relatera till.

Vi föreställde oss te -och vykortsförsäljare som vaktade varje hörn av bryggorna medan plastpåsar och annat skräp flöt omkring i ett hav av människor och kaos. Jag fortsatte att sippa på min kopp kaffe och kände att det, trots alla skyltar som talade om vad man inte fick göra eller vara, var ganska fridfullt ändå att höra fågelkvitter och smattrande gräsklippare som varsamt smög omkring de perfekta blomrabatterna.