onsdag 31 oktober 2018

Bitcoin-konferensen Hackers congress och om frihet med bitcoin

 

Hackers congress är en decentraliserings-konferens som hålls på ett av våra favoritställen i Prag, Paralelni Polis, varje höst sedan ett par år tillbaka. Det låter på namnet som om det är för hackare och tekniska personer och det är det men inte bara. Man behöver inte alls vara särskilt teknisk för att uppskatta konferensen. Själva ordet "hacker" i det här fallet handlar om att hacka sig till frihet i livet på olika sätt - och först och främst till finansiell frihet eftersom den som kontrollerar ditt kapital även kontrollerar dig och så vill vi ju inte att det ska vara så därför är denna konferens till för sådana personer.

De två gånger jag har gått innan har det hållits föreläsningar om unschooling och utbildning, tex förra året när temat var "liberate" men det fanns inte i år. Under året som gått har nämligen bitcoins värde åkt hiss upp och ner så huvudämnet i år har varit den nya världsordningen. Bland annat fick vi höra hur man kunde få finansiell frihet utan att använda banker, hur bitcoin hjälper till att få en rättvis värld och om hur man kan få mediciner från ett open source labb utan att blanda in big pharma.

Men först och främst handlar konferensen om bitcoin (och anonyma kryptovalutor) då detta är ett av de främsta sätten att bli fri från de som förtrycker oss. För den som inte vet så mycket om bitcoin men vill få mer frihet är det bra att lära sig mer om det, vilket man kan göra t.ex här på min vän Pontus utbildnings-hemsida om det. Det finns så mycket som är positivt med bitcoin så att jag skulle kunna skriva hur länge som helst om det men detta är de främsta skälen som jag tycker är varför man borde intressera sig för bitcoin om man inte gjort det innan: 

- Bitcoin är decentraliserat. Det betyder att ingen har kontroll över bitcoin vilket gör att ingen kan manipulera det. Detta är stor skillnad mot de flesta "kryptovalutor" som är rena scams där någon kan ta dem närsomhelst. Bitcoin har ett värde för att människor tycker att det har ett värde och sålänge en person tycker att det har ett värde har det det. Vi är i början av "adoptionsfasen" som internet var på 90-talet ungefär. Detta är pengarnas internet. Att ingen kan kontrollera det är något helt nytt och exakt varför det är värdefullt och orsaken till att "alt coins" inte är det.

- Bitcoin är ärligt. Vi kan alla se koden och vi vet att det finns ett begränsat antal: 21 miljoner. Vi vet att bitcoin inte kommer att förlora värde på så vis som vanliga fiat-pengar (alltså bank-pengar) gör. Ingen talar om det men det trycks hela tiden upp nya pengar (inflation) vilket innebär att pengarnas värde minskar. Tänk dig vad det kostade att köpa en glass när du var barn och vad det kostar nu.

- Med bitcoin kan man föra över värde till vemsomhelst närsomhelst och hur mycket som helst, Man kan till skillnad från guld transportera det lätt och dela upp det.  Det är ingen som censurerar bitcoin-transaktioner. Det är ett smart sätt att hantera värde där man inte behöver några av de institutioner som människan har gjort sig beroende av det senaste århundradet. 

- Dessa institutioner, och den statliga kontrollen behövs inte alls med bitcoin. Alla som jobbar för bankerna blir arbetslösa och kan göra något bättre med sin tid när bitcoin blir det huvudsakliga transaktionssättet och sättet att spara. Med bitcoin behövs alltså inga kontor eller någon överförmyndare.

- Man kan se bitcoin som digitalt guld men det är ännu bättre iochmed att det använder mindre energi än att gräva efter guld och är begränsat. Om man hittar ett ställe med jättemycket guld och utvinner det kommer till exempel guldets pris gå ner eftersom det då finns så mycket av det. Bitcoin är som sagt begränsat då det "bara" finns 21 miljoner.

- Ingen kan ta dina bitcoins. Du är din egen bank och är 100% ansvarig för dem.

- Bitcoin är mer miljövänligt än hela banksystemet som finns idag trots mediernas lögner om att bitcoin skapar global uppvärmning etc. Tänk dig alla bankkontor som behövs byggas och all bankpersonal som behöver åka till sina jobb. Med bitcoin blir de arbetslösa och byggnaderna kan användas till något annat.

- Bitcoin är rättvist. Det värsta med fiatpengar är att de gör folk fattiga utan att de ser det (på grund av inflationen) Eftersom bitcoin inte kan förlora värde på det sättet är bitcoin ett ypperligt sätt att både spara och föra över värde på ett sätt där de som använder det har full kontroll.

- Bitcoin ger folket kontroll över sina tillgångar på samma sätt som unschooling ger våra barn kontroll över vad de lär sig. Det vill säga: Den som är intresserad av unschooling borde vara intresserad av bitcoin.

- Om man lär sig om bitcoin lär man sig om ekonomin och förstår därmed vad pengar är och sanningen om det och statens ondska. Denna riktigt roliga film förklarar bitcoin och pengar rätt bra. 


Nedan listar jag mina favorit-föreläsningar som jag gått på i år, (eller som jag inte kunnat gå på eftersom de hålls parallellt också men som jag velat se). 

En del av föreläsarna var inte direkt konventionellt klädda och dessutom lite hemliga, som tex Xenia som berättade om hur hon undvek banker. Hon drack vin genom ett sugrör i ett hål i ansiktsmasken :D

The four thieves vinegar collective - How to torrent a pharmaceutical drug - detta handlar om att göra egna mediciner i ett open source labb och hur man kan hacka sig till en bättre hälsa.


Paul Rosenberg - how a crypto economy will care for the old, sick and disabled vilket handlar om välfärd i en kryptoekonomi. Jag tycker om den humanitära synen på bitcoin och eget ansvar att ta hand om sina medmänniskor utan att staten lägger sig i.


What makes a jurisdiction crypto-friendly - Pablo Coirolo - här kan vi lära oss om skillnader mellan hur olika länder reglerar bitcoin och de mest bitcoinvänliga alternativen att t.ex. driva sitt företag från.


Austin Craig - How cryptocurrency helped the starfish beat the spider - detta handlar om att decentraliserade organisationer alltid haft en svag punkt, vilket är pengar, som styrs centralt men tack vare kryptovalutor behöver det inte vara så.


Jimmy Song - bitcoin the ultimate social justice. Denna föreläsning handlar om social rättvisa och hur bitcoin är ett verktyg för det. Jimmy lägger ut riktigt bra argument för den som vill ha en mer rättvis värld.



Självklart blev det kö för småprat med Jimmy efteråt och då passade vi på att ta lite bilder. (Stort tack till Simon!)
Tyvärr har de inte lagt ut föreläsningen med Saifedean Ammous men ni kan följa honom på twitter här och se övriga föreläsningar som lagts ut från Hackers congress här. Konferensen höll hög kvalité både på talare och stämning. Vi hade riktigt trevligt både under och emellan föreläsningarna - att träffa vänner och prata med nya personer emellan har varit roligt, och denna gång var det lite annorlunda eftersom svärföräldrarna var barnvakt så att vi kunde få gå som ett par denna gång och kunna fokusera helt. Det var också kul att vi var ett relativt stort anarkokapitalistiskt svenskgäng också. Ser framemot att få gå nästa år!

torsdag 25 oktober 2018

Färgstark höst, brittsommar och utflykter till botaniska trädgården


Vi bor på en plats just nu där det finns så otroligt mycket att hitta på för den som hemskolar. Just därför är det svårt att lämna Prag. Vi har råkat ut för förkylning efter förkylning efter förkylning nästan konstant i mer än en månad med undantag för några dagar här och där då vi faktiskt kunde hitta på saker. Och dessa dagar utnyttjade vi till fullo.

Det har varit sommarväder till slutet av september och sen var det kallt ett tag och sedan gjorde sommaren come back en vecka till! Vi åkte till och med till en badsjö och solade och lekte på stranden. Vattnet var dock iskallt!

Sandsjön Mlekojedy - en halvtimme från Prag. Färgerna var mycket starkare i verkligheten.

Fantastiskt att man kunde "bada" i mitten av oktober i centraleuropa! En vecka senare slog vädret om helt så vi får plocka fram overallerna snart.

Det finns små stränder runt hela sjön men man får kolla så att det inte är farligt eftersom det har brytits sten och sand här och kan vara djupt. Vattnet är dock kristallklart och rent. Det var grunt på den stranden vi var på, på den östra sidan. 
Det finns en ö. Dit måste vi på sommaren! Några windsurfade och rodde runt i båtar.

En av mina favoritplatser i Prag är Botaniska trädgården. Den är helt underbar under hösten med träd i färgstarka höstskrudar. Det blommar fortfarande. De har aktiviteter för barn och workshops. Vi åkte dit med vänner några gånger och även på worldschooling-utflykter. Jag gillar pumpa-utställningarna. Det finns också ett tropiskt växthus som heter Fata Morgana. Utanför det växer bananträd. Det finns grillplatser, roliga saker för barnen och vackra promenader. Och dammar med sköldpaddor och ett bi-hus, samt många konstiga och vackra saker.





Solnedgång över vinsluttningarna och slottet Troja med staden i bakgrunden.

Edward i en jättestor sked som var underhållande för honom under kanske 20 minuter.



De som jobbar här har byggt roliga saker av pumporna. Bland annat en häxa och spindelnät, snövit och grisar. 

Tipi-tälten var roliga att leka i!

Detta järn-torn lutar och känns lite skrangligt men är roligt och läskigt att bestiga. 

Samma konstnär har gjort dessa giraffer också.

Jag skulle precis fota pumpa-workshopen men då kastade Winston en boll på mig!

Exotiskt med bananträd planterade utanför det tropiska växthuset. De klarar nog vintern då!

Maddie med hennes pumpa-kreation.

En favoritdel i botaniska för de vuxna är Vinotéka sv. Klára som ligger på vinsluttningarna mot Troja- slottet och labyrinterna. Man kan dricka vin som är gjord på vindruvorna där och äta druvor som man plockat i solnedgången. Det är för varmt på sommaren tycker jag, men hösten och våren är helt underbar och ett måste om man uppskattar ett glas vin i solnedgången efter att ha jagat barn i ett par timmar. Du kan ta dig till botaniska trädgården med buss 112 från tunnelbanestationen Nádraží Holešovice. Det tar bara 10 minuter eller så. Om du känner dig mer äventyrlig kan du gå genom Stromovka parken och ta (gratis)båten till andra sidan av floden.





Det bästa är att börja i norra delen av botaniska trädgården och ta sig nerför sluttningen till vinoteket.


Här hittar man sjön Piskovna Mlekojedy

söndag 21 oktober 2018

En "Primark-resa" till Dresden


I Tjeckien finns det inte en enda Primarkbutik (jättebilligt klädvaruhus). Därför uppstår ett fenomen där dagsresor arrangeras från Prag till Dresden i Tyskland, där det närmsta varuhuset finns. Det finns företag som anordnar Primark-resor med buss. Eftersom jag endast hade ett par hela byxor kvar och min magstorlek fortfarande varierar efter 3:e barnet och dessa byxor var inköpta på Primark i England tänkte jag att det kunde vara en kul grej att testa Primark-resa.

Jag frågade familjen om de ville följa med men möttes precis som jag borde vetat av kräk-simulerande blickar från min man. Det här var den värsta slags resan han skulle kunna tänka sig. Så han erbjöd att stanna hemma med barnen. Jag är inte så förtjust i arrangerade långa bussresor där man måste gå upp jättetidigt så jag tittade lite på alternativ och upptäckte att det gick tåg från Nadrazi Holesovice till Dresden som bara tog 2 timmar. Tåg kan ju vara trevligt. Då kan man åka ganska tidigt ändå och äta frukost i restaurangvagnen. Tågresan var dubbelt så dyr som Primark-bussen men det kostade ändå bara 290 kr tur och retur så jag bokade en biljett till mig och en till min kompis Angelica som är Primarkresa-expert och gjort denna resa många gånger fast med buss.


Morgonen var riktigt kylig. Föregående helg hade vår familj åkt och solat och badat i en iskallt sjö men denna dag var det höstväder. Jag var klädd för vädret föregående dag men tänkte att det inte gjorde någonting eftersom vi skulle åka tillbaka med massa kläder. Eftersom jag inte reserverat platser letade vi efter restaurangvagnen först. Mat och dryck serverades av en kypare på riktigt porslin. Priserna var detsamma som i vanlig tjeckisk restaurang, dvs frukost som lagades på plats med stekta ägg, parmesan och bröd för 25 SEK. Jag minns att maten lagades på de svenska tågen också när jag var barn och berättade för min vän hur sorgligt det var att det bara serverades dyr skitmat som lagats innan med plastbestick precis som det försämrats på flygen också. På tågen i östeuropa får man fortfarande mat som lagas där.

Större delen av resan gick längs med floden Elbe. Här syns Bohemian Switzerland - en riktigt vacker nationalpark på gränsen mellan Tjeckien och Tyskland.

Bad Schandau.


Väl framme i Dresden möttes vi av 3 poliser som var beväpnade med automatvapen på Rossmann. Vilken kontrast mot Prag! Det var smutsigt, stökigt och det kändes som man fick vara på sin vakt. Varför befann sig ett gäng hårt beväpnade poliser i en affär som sålde blöjor? Vi gick vidare. Det första projektet för oss i Dresden var sightseeing.






Jag hade sett ut två platser på Atlas obscura som är en bra hemsida för att upptäcka ovanliga saker. Så vi tog reda på var spårvagnarna gick och hur man köpte biljetter först. Spårvagnar är perfekta för att upptäcka en stad på kort tid. Pfunds Molkerei var den första anhalten. En mycket vacker mjölkbutik där det såldes ostar och annat som man kan göra av komjölk. Butiken var helt dekorerad av målat kakel - även taket. Det var fullproppat av turister så vi gick vidare. Alldeles intill fanns en butik som specialiserat sig på borstar.









Det fanns rolig graffiti på flera av husen.


Samma person verkar ha målat flera konstverk här.

"Varje flagga står för en gräns. Människor lever på gränserna. Varje dag."
På promenaden till det andra stället gick vi igenom ett hipster-område med många secondhandbutiker och mysiga kaféer. Angelica ville gå in i en butik med döskallar så vi gjorde det. Det visade sig vara en satanist-affär. Jag har aldrig någonsin varit i en sådan butik så det var en intressant upplevelse. Alla kläder var svarta och det fanns döskallar och märkliga ting överallt. På ett bord stod läskiga ljus och på en annan hylla gulliga döskallefigurer. Angelica köpte en döskallefigur och ett par svarta linser. Satanistaffär-ägaren var pratsam. Vi berättade om flykt från våldet i Sydafrika och skolan i Sverige. Han berättade hur vi skulle ta oss till nästa plats så vi kunde ta oss vidare på vår Dresden-sightseeing.




Kunsthofpassage är ett konstnärsområde med häftiga dekorationer, mysiga kaféer och flera butiker. Någon hade byggt ett regndropps-instrument som klädde en blå husvägg. Tyvärr regnade det inte den dagen men vi kunde fantisera om hur det kunde ha låtit.

Det verkade till och med finnas en trumpet i det här regndropps-instrumentet!

Guldmetallig dekoration klädde den här husväggen.

Balkonger med stora korgar och giraff.

Nu hade vi spenderat halva dagen med sightseeing så nu var det dags för lunch och sedan maraton-shopping. Vi tog spårvagnen tillbaka till centrum och gick in i en restaurang som Angelica rekommenderat. Vi beställde båda den billigaste maten på lunchmenyn vilket var pumpasoppa med kokos. Den serverades i en skål lika liten som en kaffemugg och kostade 4.99 euros. Jag kände mig inte alls mätt men tänkte inte spendera mer pengar på mat i Tyskland. Kändes inte klokt att ha betalat så mycket för så lite mat. I Tjeckien skulle detta inte ha kostat mer än en tredjedel! På vägen tillbaka såg vi mer graffiti och reklam för kärlek mellan muslimer och judar.







Primark är ett klädvaruhus med 3 våningar. När man går in början stressen skölja över en. Det finns massa saker och man hittar saker direkt men inte i rätt storlek. Det ligger högar överallt som man måste gå igenom. Tillslut kanske man hittar rätt. Efter en halvtimme började jag känna att jag fått panik och ville fly därifrån. Men det var fortfarande saker som skulle inhandlas. Höstkläder till barnen och särskilt varma pyjamasar till Edward eftersom han sparkar av sig täcket hela tiden. Och två par byxor till mig så jag skulle få lite variation. Det var så jobbigt att befinna sig på Primark, ett ställe som påminner om Costco i Idiocracy, så jag tog två byxor i olika färger i samma storlek och modell som jag hade köpt innan och bara samlade på mig vad som absolut behövdes. Ändå tog det 3 timmar innan vi kom ut. Jag förundrades över hur många tjecker som befann sig där. Runt varje klädhög talades det tjeckiska och jag hörde till och med expediten säga "Na shledanou". (hejdå).

Det här var nog den mest organiserade delen, annars var det mest klädhögar och saker överallt.

På tågresan tillbaka beställde jag Svickova och ett glas vin, och sedan pannkakor och varm choklad. Det var utmanande att både gå hungrig och shoppa så det behövdes.

Dresden Hauptbahnhof. Det var inte bara vi med Primark-påsar med perrongen. Jag tror att den tjeckiska turismen här kommer minska betydligt när det öppnas en Primark i Prag.

Resan tillbaka gick fort med det här. Och det visade sig att bådas familjer klarat dagen när vi kom hem.